İhracat Sorunları Çözülemiyor

İl Genel Meclisi Üyesi Veli Gök, Isparta'da ihracatçı birliği ofisinin bulunmadığını ve Tarım İl Müdürlüğü'nün Rusya'ya ..

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Aralık 2010 14:50
İhracat Sorunları Çözülemiyor

İl Genel Meclisi Üyesi Veli Gök, Isparta'da ihracatçı birliği ofisinin bulunmadığını ve Tarım İl Müdürlüğü'nün Rusya'ya sebze ve meyve ihracatı için belge verme yetkisinin sınırlı olmasının önemli bir gümrük sorunu olduğunu söyledi.

Rusya'ya taze meyve-sebze ihracat prosedürüne göre Tarım İl Müdürlüğü yetkilerinin analiz için numune aldıklarını anımsatan İl Genel Meclisi Üyesi Veli Gök, “Isparta'da bazı analizler için laboratuvarın yetersiz olması nedeniyle numuneler yazışma ve belgeler alındıktan sonra analiz için Antalya'da özel laboratuvara ya da il laboratuvarına gönderiliyor. İhracatçı bunun karşılığında 500 TL analiz ücreti ödüyor. Analizlerin daha hızlı çıkması, ihracatın gecikmemesi için özel araçla Antalya'ya gidip gelmek zorunda kalınıyor” dedi.

Taze meyve ihracatında Dış Ticaret Standardizasyon Teşkilatı tarafından verilen kontrol belgesine göre, AB ülkelerine ihracatta ticari kalite denetim yeterlilik belgesi olan firmaların sorumlu denetçiler tarafından denetim yaptırmalarının yeterli sayıldığına dikkat çeken Gök, “Ancak Rusya'ya ihracat yaparken mevcut sorumlu denetçilerin denetimi kabul edilmemektedir” dedi. Antalya'dan bir gün önce haberdar edilen denetmenin meyveyi gördükten sonra belgeyi hazırladığını kaydeden Gök, “Bu geliş gidiş için ticari taksiye 200-250 TL ödeme yapılıyor. Bu nedenle Rusya'ya yapılan ihracatta da firmaların kendi bünyesinde bulunan sorumlu denetçilerin yetkilendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüklerinden alınan kontrol belgesi ve diğer ticari belgeler ile gümrük işlemlerinin Antalya'da tamamlandığına dikkat çeken Gök, şunları söyledi:“Bu işlemler için yaklaşık 3 gün beklemek gerekiyor. Bu süre de ihracatı olumsuz etkiliyor. Isparta Tarım İl Müdürlüğü'nün ithalat ihracat yetkisi de sınırlı. Tarım İl Müdürlüğü ve Gümrük Müdürlüğü yetkilendirilirse işlemler burada yapılabilir” dedi.

Isparta Gümrük Müdürlüğü'nün içinde bulunan ve Ticaret Odası tarafından işletileceği bildirilen deponun yıllardır açılamadığını da sözlerine ekleyen Gök, “Gümrük Müdürlüğü bünyesinde bulunan mükellef veri giriş salonundaki bilgisayar ve yazıcılar, hem adet olarak ham da kapasite olarak yetersiz kalmaktadır. Gümrük Müdürlüğü'nde bulunan personel sayısı az olduğu için işlemler yavaş yapılmaktadır. Isparta Gümrüğü'nün daha aktif olabilmesi için yeni bir ihtisas gümrüğü verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.