İhracatımız Da İthalatımız Da Azaldı

İhracatımız Da İthalatımız Da Azaldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Nisan 2019 15:14
İhracatımız Da İthalatımız Da Azaldı

Isparta'da ihracat 2019 yılı Mart ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 17,1 milyon dolar, ithalat azalarak 3,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2019 dönemine ait Dış Ticaret İstatistiklerini yayınladı. Isparta'da ihracat 2019 yılı Mart ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 17,1 milyon dolar, ithalat azalarak 3,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, Mart ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Öncel, açıklamasının ilk bölümünde dış ticaret istatistiklerinin tarihçesine ilişkin şu bilgileri verdi; “Dış ticaret istatistikleri özel ticaret sistemi ve genel ticaret sistemi olmak üzere iki farklı ticaret sistemi kullanılarak hesaplanmaktadır. Özel ticaret sisteminde, gümrük antrepoları ve serbest bölgeler istatistiklerde yer almamakta, sadece ülkenin serbest dolaşım alanına giren ve bu alandan çıkan mallar kapsanmaktadır. Bu nedenle, antrepolar ile serbest bölgelerden ülkeye gelen ve ülkeden serbest bölgelere ve gümrük antrepolarına gönderilen mallar hesaplamalara katılırken, söz konusu bölgelerle 3. ülkeler arasındaki ticaret hesaplamalara katılmamaktadır. Genel ticaret sisteminde ise, bir ülkenin ekonomik alanına giren ve ekonomik alanından çıkan mallar kapsanmaktadır. Genel ticaret sisteminde ülkenin ekonomik alanını oluşturan serbest bölgeler, gümrük antrepoları ve serbest dolaşım alanına giren veya bu alanlardan çıkan mallar hesaplamalara katılmaktadır.”

Öncel, 2019 Yılı Mart Ayı Dış Ticaret İstatistiklerinin Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını ise şu şekilde açıkladı: “Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre;
Ülkemizde ihracat %0,4, ithalat %17,8 azaldı.
Antalya'da ihracat 2019 yılı Mart ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 122,3 milyon dolar, ithalat azalarak 63,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Isparta'da ihracat 2019 yılı Mart ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 17,1 milyon dolar, ithalat azalarak 3,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Burdur'da ihracat 2019 yılı Mart ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 12,1 milyon dolar, ithalat azalarak 0,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.