Isparta, Akdeniz'in Havacılık Merkezi Olabilir

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın 7 ülkeden 67 Arap iş adamıyla gerçekleştirdiği iş birliği toplantısı bölge için önemli fırsata dönüşme potansiyeli taşıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Nisan 2011 13:52
Isparta, Akdeniz'in Havacılık Merkezi Olabilir

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın 7 ülkeden 67 Arap iş adamıyla gerçekleştirdiği iş birliği toplantısı bölge için önemli fırsata dönüşme potansiyeli taşıyor. Bölgeye yatırım yapmayı düşünün Arap iş adamları arasında Isparta'ya uçak bakım merkezi kurmayı düşünenler bile çıktı. Suudi Arabistan'dan bir iş adamı 200 milyon dolara Isparta'ya uçak bakım merkezi kurmayı planlıyor.

BAKA'nın düzenlediği "Batı Akdeniz Bölgesi ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları" toplantısı için Türkiye'ye gelen 7 ülkeden 67 Arap iş adamı Antalya, Isparta ve Burdur'daki programlarını tamamlayarak ülkelerine döndü. Üç ilde Türk iş adamlarıyla buluşan Arap iş adamları yatırım imkânlarını yerinde gördü. Arap yatırımcıları en fazla Isparta ve Burdur'daki yatırım alanlarıyla ilgilenirken, yoğun olarak su, mermer ve gayrimenkul alanlarına ilgi gösterdi.

Suudi Arabistanlı bir firmanın Isparta'da uçak bakım merkezi kurma imkânını araştırdığı ortaya çıktı. Firmanın, Süleyman Demirel Havaalanı'na uçak bakım merkezi yapmayı düşündüğü öğrenildi. Anlaşma sağlanması halinde yaklaşık 200 milyon dolara mal olması beklenen proje, bölgeyi havacılık sektöründe merkez haline getirecek. Bir başka Suudi iş adamı da Burdur'un Ağlasun ilçesinde su üretim tesisi kurmak için Ağlasun Belediyesi'yle görüştü. Bir başka Arap iş adamı da Burdur'un Kemer ilçesinde faaliyet gösteren bir su üretim tesisini satın almak için harekete geçti. Suyun yanı sıra, mermer de Arap iş adamlarının ilgisini çekti. 3 gün süren görüşmeler sırasında 150–200 bin dolarlık iş bağlantısı kurulduğu bildirildi.

BAKA Isparta Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Arap ve Türk iş adamları arasında ilk iletişimin kurulmasına aracılık ettiklerini söyledi. Arap iş adamlarına anket doldurttuklarını anlatan Bilgili, "Arap iş adamlarının bölgede yatırım yapmak istedikleri sonucu çıktı. Ayrıca tüm Arap yatırımcılar tekrar bölgeye gelmek istiyor. " dedi. Bilgili, Körfez ülkeleri ile Batı Akdeniz Bölgesi arasında ilk temasın sağlandığını, ilerleyen zaman içinde işbirliğinin katlanarak artacağını kaydetti.

Arap iş adamlarının gayrimenkul alanlarına da ilgi gösterdiği öğrenildi. Bunlar arasında Antalya'nın Belek turizm bölgesinde 1 milyon metrekare büyüklüğündeki bir arsayla ilgili görüşmeler yapıldığı ortaya çıktı. Anlaşma sağlanması halinde, dev arazide 50'şer dönümlük alanlarda çiftlik evleri yapılacak ve Arap tatilcilere satılacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.