Isparta Baro’su Beştepedeki Törene Neden Katılmadı?

Isparta Baro’su Beştepedeki Törene Neden Katılmadı?

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Eylül 2019 14:35
Isparta Baro’su Beştepedeki Törene Neden Katılmadı?

Baro Başkanı Ünsal Çankaya, Beştepe’de düzenlenen Adli Yıl açılışına Isparta Barosu’nun katılmama gerekçelerini açıkladı. Çankaya, Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun katılması tartışmalara neden olan tören için; “Bağımsız yargının, yürütmenin ev sahipliğinde adli yıl açılışı yapmasını şekil olarak yargı bağımsızlığını algıda zedeleyebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Büyük tartışmaların ardından Adli Yıl Açılışı Töreni bugün gerçekleşti. Beştepe’de düzenlenen törende TBB Başkanı Feyzioğlu, Yargıtay Başkanı Cirit, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu.

Birçok Baro Başkanlığı gibi Isparta Barosu’da Beştepe’de düzenlenen törene katılmama kararı aldı ve katılmadı. Bu kararın gerekçesini Isparta Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya, “Bağımsız yargının, yürütmenin ev sahipliğinde adli yıl açılışı yapmasını şekil olarak yargı bağımsızlığını algıda zedeleyebileceğini düşünüyoruz” sözleriyle açıkladı.

Baro Başkanı Çankaya, “Yargıda siyasallaşma endişeleri sadece bugün olan bir şey değil. Yargıda siyasallaşma endişeleri geçmişten günümüze her zaman oldu. Her siyasi iktidar belki de yargının kendi kontrolünde olmasını ister. Ama yargı mekanizmasını bunu istemez. Vatandaş da bunun olmasını istemez. Türkiye’deki durum şöyle; Biliyorsunuz ki ülkede Anayasa referandumu gerçekleşti. Bu referandumdan Türkiye, parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçti. Dolayısıyla artık yeni sistemde partili bir cumhurbaşkanı olması mümkün ve şu anda da öyle. Ülkenin cumhurbaşkanı aynı zamanda bir siyasi partinin de lideri pozisyonunda. Dolayısıyla eskisi gibi cumhurbaşkanı sadece siyaset üstü bir kavram değil, aynı zamanda cumhurbaşkanlığı bir siyasi kimlik olarak ülkeyi yönetmekte. Bugünkü sistemde cumhurbaşkanı yürütme erkinin başı. Dolayısıyla biz bağımsız yargının yürütmenin ev sahipliğinde adli yıl açılışı yapmasını görsel ve şekil olarak yargı bağımsızlığını algıda zedeleyebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle birçok baro buraya katılmayı uygun görmedi. 51 baro katılmama kararı aldı. Katılmayan barolar bir alternatif adli yıl açılışı organize etme girişiminde bulundular.

Barolar içerisinde bu durumun bölünmeye gitme durumunda olduğunu üzülerek gözlemledik. Isparta Barosu bu anlamda kendini resmi açılışa gitme ya da alternatif açılışa gitme, ikisinden birini tercih etme zorunluluğunda hissetmedi. Isparta Barosu, burada tarihten günümüze bağımsız duruşunu koruyacak şekilde her iki organizasyona da gitmeme, kendi adli yıl açılışını yapma kararı aldı. Eğer burada yanlışlık olduğu düşünülüyorsa yanlışa tepki gösterilir gidilmez. Ama ‘biz de kendi aramızda yapıyoruz, bizim gibi düşünenler de buraya gelsinler’ diye düşünmek doğru değil” dedi.

FEYZİOĞLU AMİRİMİZ DEĞİL
Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun aldığı karara saygı duyduklarını kaydeden Çankaya, “Barolar Birliği Başkanımız Metin Feyzioğlu’nun bulunduğu nokta iyi değerlendirilmeli. Sayın Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Türkiye Barolar Birliği de diğer baroların amir örgütü değil.

Her baronun kendi tüzel kişiliği var. Türkiye Barolar Birliği, diğer barolar birliğinin amir örgütü değil, çatı kuruluşu. Bu anlamda ayrı tüzel kişiliğe sahip olan Türkiye Barolar Birliği’nin başında. Kendi birliğini de kendi uygun gördüğü şekilde temsil etme hakkına sahip. Bu noktada aldığı kararlara saygı duyuyoruz. Biz amir örgütümüz olsa o zaman bizim görüşlerimiz olabilir. Fakat TBB kendi tüzel kişiliğine haiz çatı kuruluştur, başkanı da Sayın Feyzioğlu’dur. Aldığı kararlara Isparta Barosu olarak saygı duyuyoruz.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum