Isparta Nüfusa Oranla En Fazla MR Cihazı Olan 4. İl

Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneği'nin (Tıp Gör Der) çıkardığı Türkiye'nin 2013 yılı teknoloji haritasına göre Türkiye'de bir milyon kişiye düşen tıbbi görüntüleme cihaz sayısı 28.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2014 17:47
Isparta Nüfusa Oranla En Fazla MR Cihazı Olan 4. İl

ürkiye'de sağlık sektöründe ileri görüntüleme teknolojisinin kullanımının geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla 2000'de kurulan Tıp Gör Der, Türkiye'nin 2013 yılı teknoloji haritasını çıkardı.

Araştırmaya ileri teknolojili görüntüleme cihazları olarak MR, bilgisayarlı tomografi, PET/CT ve radyoterapi cihazları dahil edilirken, diğer görüntüleme cihazları olan ultrason, anjiografi, röntgen, floroskopi, skopi, mamografi ve sintigrafi cihazları araştırmada yer almadı.

Sağlık turizminde dünyanın önemli ülkelerinden biriyken, araştırmaya göre Türkiye genelinde 81 ilde sadece 2182 ileri teknolojili tıbbi görüntüleme cihazı bulunuyor. Türkiye'de bir milyon kişiye düşen tıbbi görüntüleme cihaz sayısı ise 28. Cihazlarının en yoğun bulunduğu iller, sırasıyla, İstanbul, Ankara ve İzmir.

Türkiye'de en fazla bulunan ileri teknolojili görüntüleme cihazı 1150 adetle bilgisayarlı tomografi ve her bir milyon kişiye 15 cihaz düşüyor. Avrupa'daki bilgisayarlı tomografi cihazlarının ortalaması ise Türkiye'nin iki katı. Bir milyon kişiye düşen cihaz sayısında nüfusa oranla Edirne 27,6 ile Türkiye'nin en fazla görüntüleme cihazına sahip. Edirne'yi Batman, Malatya, Ankara ve Bolu izliyor. Türkiye genelindeki 1150 cihazın 267'si İstanbul'da, 112'si Ankara'da, 73'ü İzmir'de, 42'si Adana'da ve 34'ü Antalya'da bulunuyor.

Türkiye genelinde Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) cihazlarının toplam sayısı 760. Her bir milyon kişiye 9,9 MR cihazı düşüyor. 760 cihazın 563'ü 20 şehirde bulunuyor. İstanbul'da 206, Ankara'da 81, İzmir'de 50, Antalya'da 29 ve Adana'da 23 MR cihazı mevcut. Nüfusa oranla en fazla MR cihazı bulunan ilk beş il Batman, Edirne, Tunceli, Isparta ve Ankara.

Kanser vakalarının tanı ve tedavi sürecinin izlenmesinde kullanılan en gelişmiş teknoloji olan pozitron emisyon tomografisi (PET/CT) cihazmdansa Türkiye genelinde sadece 96 adet var. Bir milyon kişiye 1,2 adet cihaz düşüyor ve sadece 28 ilde bu cihazlardan bulmak mümkün. En fazla cihaz bulunan illerse 31 adetle İstanbul, 13 adetle Ankara, sekiz adetle İzmir, dörder adetle Adana ve Antalya. Türkiye'deki PET/CT cihazlarının sayısı Avrupa'nın yaklaşık dörtte biri.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.