Isparta Sarısı Artık Sorun Değil

Isparta Sarısı Artık Sorun Değil

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ocak 2018 10:04
Isparta Sarısı Artık Sorun Değil

Diş Hekimi Pınar Kahraman, Isparta'ya özgü bir diş rahatsızlığı olan Isparta sarısının çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir olduğunu söyledi. Kahraman, üç seans sonunda tedavinin tamamlanabildiğini iletti.

ISPARTA SARISI TEDAVİ EDİLEBİLİR
Isparta sarısı da denilen dişteki flor oranının çok yüksek olmasına bağlı diş hastalığının sadece bu yöreye ait bir rahatsızlık olduğunu belirten Kahraman, "Isparta'da içme suyunu kullanmak zorunda olanların hayatları boyunca yaşadığı bir sorun. Ama çözümsüz değil. Çeşitli tedavi yöntemleri var. Dişin durumuna göre beyazlatma yapılabiliyor. Dişin üzerinde dişten daha yumuşak bir yapı oluşuyor. BU dişin yapısını da bozabiliyor. Eğer sadece renk problemi varsa beyazlatmayla bu çözülebilir. Ama dişin şekliyle ilgili varsa porseleni düşünmek gerekir. Kaplama yapılabilir. Yaprak porselen için alttaki dişin renginin çok koyu olmaması gerekir. Isparta sarısının çözümü için hangi yöntemin uygun olacağına dişi görerek karar verilebilir. Üç seansta beyazlatma yapılabiliyor. Beyazlatmada diş üzerindeki gözeneklerin açılmasına bağlı olarak son seansta aynı gün geçen sızlama olabiliyor. Isparta sarısının geri dönüşüne rastlamadım. Bu rahatsızlık tedavi edilince geri dönmüyor. Beyazlatma sonrası özellikle ilk hafta dikkat etmek gerekiyor. Çok yoğun kahve, çay, sigara tüketimi varsa süt beyazından iki ton daha geri dönüş olabiliyor. Isparta'da çok sık rastladığımız aynı zamanda estetik anlamda da ciddi problem. Ama bu problem artık ortadan kaldırılabiliyor" dedi.

EN BAŞARILI TEDAVİ İMPLANT
İmplant uygulaması hakkında bilgi veren Kahraman, diş hekimliğinde başarı oranı en yüksek olan tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Zaman içinde köprünün mutlaka değişmesi gerektiğini kaydeden Kahraman, implantın ömür boyu kullanılabileceğini aktardı. Kahraman 18 yaşın üstünde her bireye implant uygulaması yapılabileceğini, gençlerde bu uygulamadan daha başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Hiç diş yoksa ve çoklu diş eksikliği varsa takıp çıkartmalı protez uygulanabileceğini dile getiren Kahraman, bu uygulamanın çok fazla tercih edilmediğini kaydetti.

ESTETİK GÜLÜŞ İÇİN TEDAVİ ŞART
İnsanın yüzüyle iletişim kurduğunu belirten Diş Hekimi Pınar Kahraman "Dişlerimiz iletişimde göze çarpar. Hastanın gülüşünü geri kazandırmak için farklı uygulamaya var. Bu estetik dolgularla yapılabilir dişler arasındaki aralıkları kapatabilirsiniz. Dişe çok az zarar veren yaprak porseleni tercih edebilirsiniz. Estetik dolguların zamanla yenilenmesi gerekir. Protez dolgular genellikle arka dişlere uygulanır . Dişte çürükten kaynaklanan boşluk büyükse porselen dolgu tercih edilip estetik kazandırılabilir. Bu porselende üzerinde renklenme olmaz beyazlığını korur. Bunlar ömür boyu kullanılabilir protezlerdir" diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZI DİŞ HEKİMİNE KONTROL ETTİRİN
Diş çapraşıklarının çocuklarda genetiğe bağlı olarak görüldüğü gibi, çocukların süt dişlerini erken dönemde kaybetmesinden kaynaklanabileceğini de aktaran Kahraman, "Çekilen dişin yanındaki dişler yana devrilir. Alttan çıkan dişi büyürken süt dişi kökü erir. Süt dişini erken çekerseniz diş nereden çıkacağını bilemez. Bu da ortodontik sorunlara neden olabilir. Her süt dişinin düşme zamanı vardır. Zamandan önce çekilirse ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulur. Mevcut zamana kadar ağızda tutmaya çalışmamız gerekiyor. Mutlaka çekilmesi gerekiyorsa yeri korumanız gerekiyor. Bunu için 6 ayda bir çocuklarınız diş hekimlerine kontrol ettirmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.