Isparta’da 21 bin 954 kişi mesleki eğitim alacak

Mesleki Eğitim Haritası hazırlanacak:

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Şubat 2019 09:28
Isparta’da 21 bin 954 kişi   mesleki eğitim alacak

Her bölgenin ihtiyacına uygun nitelikli eleman yetiştirmek için mesleki eğitim haritası hazırlanacak. Buradan elde edilen verilerle ihtiyaç duyulmayan alan ve dallar kapatılıp, ihtiyaç duyulan alanlarda eğitime ağırlık verilecek. Meslek dersleri ve işbaşı eğitimi de arttırılacak. Buna göre; Isparta’da 21 bin 954 kişinin mesleki eğitime tabi tutulması planlanıyor. 

Meslek eğitiminde istihdamı yükseltecek yenilikler geliyor. Meslek dersleri ve işbaşı eğitimi artırılıp akademik dersler en aza indirilecek. Mesleki eğitimin bölgenin ihtiyaçlarına göre yapılandırılması amacıyla mesleki eğitim haritası hazırlanacak. Haritadan elde edilen veriler ile ihtiyaç duyulmayan alan ve dallar kapatılarak sektörün ihtiyaç duyduğu alan ve dallarda eğitim ve öğretim verilecek. Böylelikle sektörün beklentilerine göre mesleki ve teknik eğitim yapılacak.

DERSLER GÜNCELLENECEK

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitime yönelik dersleri de güncelleyecek. Dersler sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliğe sahip, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine etkin katıldığı bir yapıya kavuşacak. Öğrencilerin mesleki ilgi ve yetenekleri tespit edilerek, çocuklarla aileler bu doğrultuda yönlendirilecek. Mezunların kendi alanlarında yükseköğretime geçişlerini sağlayacak bütünleşik bir yapı hayata geçirilecek.

Bakanlık, mesleki ve teknik eğitimde eğitim-istihdam-üretim ilişkisinin kurulması için çeşitli stratejiler oluşturdu. Teknik eğitimde eğitim-sektör iş birliğini geliştirmek amacıyla 81 ilde eğitim-sektör istişare toplantıları yapılacak. Böylece yapılan iyileştirme çalışmaları sektöre aktarılacak ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulabilecek. Teknoparklar içinde “Bilişim Meslek Lisesi” modeli yapılandırılacak.

YENİLİKÇİ OKULA MADDİ DESTEK

Buluş, patent, marka üreten okulların öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinin döner sermaye kaynaklı gelirlerden pay alması sağlanacak. Sektörle imzalanan protokoller kapsamında okul-sektör eşleştirmeleri yapılıyor. Böylece okullar sektördeki gelişmeleri daha yakından takip edecek. Ayrıca organize sanayi bölgelerinde mesleki ve teknik eğitim okullarının ve alanların açılması sağlanıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi ile “Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği” protokolü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın katılımıyla imzalandı. Böylece İstanbul'da İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurularak mesleki ve teknik ortaöğretimde yeni açılım modeli hayata geçirildi. İstanbul'daki Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kampüsünde, 2019-2020 eğitim öğretim yılında açılacak lisede sadece 4 alanda eğitim verilecek. Lise müdürü, İTÜ öğretim üyesi olacak. Alan ve dal derslerine İTÜ öğretim elemanları girecek. MEB-İTÜ iş birliğiyle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde yeni yönetim modelinin de başlangıcı yapılacak. Lisede İngilizce hazırlık sınıfı olacak ve dersler İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu koordinasyonunda verilecek. Yeni model diğer üniversitelere örnek oluşturacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.