Isparta’da Avukatlar İsyan Etti

Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu açıklama yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Nisan 2011 11:55
Isparta’da Avukatlar İsyan Etti

Avukat ve basın özgür özerk olmalıdır diyen Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu;

“Dosyada sanık müdafi olan avukat arkadaşlarımızın da mahkeme kararı gereği alınan tedbir kararı uyarınca dosyadan herhangi bir şekilde bilgi ve belge almaları veya incelemeleri şuanda mümkün değil. Ancak burada bizim dikkatimizi çeken husus şu: müdafisi olan yani sanığı avukatı olan arkadaşlarım ilgili dosyayla ilgili sanığın yazdığı iddia edilen kitapların dökümanları bilgileri istenmektedir. Bildiğiniz gibi basın mensupları ile avukatlar aşağı yukarı aynı nitelikte işleri yapmaktadırlar. Bizler sözlerimizle yazılarımızla ve savunmalarımızla işlerimizi icra eden meslekteyiz. Biz avukatız biz yargının üç ayağından biri olan savunmayı temsil etmekteyiz. Savunma ancak yazmayla, konuşmayla ve savunmayla gerçekleşebilir. Bu da ancak özerk ve özerk olmayı gerektirir. Basın mensuplarının da avukatların da yazdıkları söyledikleri dinlenilecekse bunun dinlenilmesinde tek yolu özerk olmalarından geçer. Kaldı ki bu bizim yasal alt yapımızda da unsurları hazırlanmıştır. Avukatlık kanunun 1. maddesi yine avukatlık kanunu 36. maddesi ceza mahkûmları kanununun 46. maddesinde avukatların dâhil oldukları işlerle müvekkilleriyle ilgili hiçbir şekilde bir bilgi, belge, doküman ilgili mercilere veremeyecekleri kesin ve kati olarak belirtilmiştir. Müdafiden bu tür belgelerin istenmesi müvekkiliyle ilgili bazı belgelerin verilmesini talep edilmesi zaten avukat tarafından icra edilmesi mümkün değildir. Avukat bunu icra ettiği takdirde kendisi suç işlemiş olacaktır. Ancak ve ancak avukatın kendisi sanıksa avukatın kendisi şüpheli durumundaysa ilgili belgeleri açıklayabilir kaldı ki bu bahsedilen sizin tarafınızdan sorunuzun karşılığı olan olayda avukatlar ne sanık pozisyonundadır ne de şüpheli pozisyonundadır. Bu avukat arkadaşlardan ilgili belgelerin istenmesi verilmediği takdirde ise ilgili örgütün yardım ve yataklıyla suçlanacağının iddia edilmesi tamamen yasalara aykırıdır. Basın mensupların ve avukatların tamamı özerk ve özgür olması gerekir. Özerk ve özgür olamadıkları takdirde ne yazmalarının ne konuşmaların ne sözlerin bir anlamı olmaz. Kısacası basın mensuplu ve avukatlık olmaz bundan dolayı biz bu olayı sizler gibi takipçisiyiz yasal olmadığını düşünüyorum.”

ÖZEL YETKİLİ AĞIR CEZA MAHKEMELERİ

Baro Başkanı Gökmenoğlu, bu tür olayların yaşanmasını, özel yetkili ağır ceza mahkemelerine bağladı. Gökmenoğlu, “Önceden devlet güvenlik mahkemeleri bulunmaktaydı ancak devlet güvenlik mahkemeleri daha sonra kaldırıldı. Lav edildi fakat bunun yerine özel yetkili ağır ceza adı verilen mahkemeler oluşturuldu ancak asıl problem zaten devlet güvenlik mahkemelerinin ortadan kaldırılmasından sonra yerine özel yetkili ağır ceza adıyla mahkemelerini oluşturulmasından kaynaklı. Bu mahkemeler her ne kadar özel yetkili olarak dizayn edilmişlerse de şuandaki görev yapan normal ağır ceza mahkemelerinin usulünü uygulamaktadırlar. Asıl problem buradan kaynaklıdır özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin ivediği olarak usul sisteminin düzenlenmesi gerekmektedir diye düşünmekteyiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.