Isparta'da Bacasız Kazan Geliştirildi

Isparta'da bir firma tarafından kalorifer kazanları için ''dumansız tam yak ünitesi'' geliştirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Şubat 2011 16:42
Isparta'da Bacasız Kazan Geliştirildi

Isparta'da bir firma tarafından kalorifer kazanları için ''dumansız tam yak ünitesi'' geliştirildi. Ünite ile kömürün yeterli oksijenle birleşerek tam yanması sağlanıyor ve zararlı gazların havaya yayılması engelleniyor.

Olgun Metal Teknik Firması Sahibi Kemal Çobaner, yaptığı açıklamada, Isparta'da yoğun şekilde yaşanan hava kirliliğini önlemek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü ile ortak bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Kendisinin, eşinin, kızının ve torunun astım rahatsızlığı bulunduğunu ve hava kirliliğinden dolayı sık sık rahatsızlandıklarını aktaran Çobaner, özellikle kış aylarında bacalardan çıkan zararlı gazların engellenmesi amacıyla ''dumansız tam yak ünitesi'' geliştirdiklerini aktardı. Yakıtların tam yanması halinde zararlı gazların oranlarının yok denecek kadar düştüğünü tespit ettiklerini bildiren Çobaner, bu doğrultuda kalorifer kazanlarının önüne, oksijeni otomatik alan ve yakıtın tam yanmasını sağlayan bir sistem geliştirdiklerini belirtti.

Kömürün doğrudan kalorifer kazanına değil, kazanın önünde başka bir kazana döküldüğünü, yakma işleminin da başka bir alanda yapıldığını anlatan Çobaner, ''Sistemin en büyük özelliği, otomatik olarak oksijeni yeterince alması. Oksijen yeterli olduğu için yakıt daha rahat yanıyor ve tam yanması sağlanıyor'' dedi.

Bacasız bir kazan geliştirdiklerini vurgulayan Çobaner, ilk etapta bacaya ihtiyaç duyduklarını ancak daha sonra baca olmadan da yanmanın sağlandığını tespit ettiklerini kaydetti. Geliştirilen sistemin çevreci bir ünite olduğunu ifade eden Çobaner, böylelikle yakıcıdan kaynaklanan hataların da önüne geçildiğini ve daha bilinçli bir yakma işleminin gerçekleştiğini bildirdi.

-BİLİM İNSANI DESTEKLİYOR-
SDÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tarık Özkahraman da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yıldır Isparta'da yaşadığını ve Isparta'nın ciddi bir hava kirliliği sorunu yaşadığını anlattı. Bu sorunun giderilmesi yönünde sanayici-üniversite işbirliğinde çalışma gerçekleştirildiğini belirten Özkahraman, hava kirliliğinin en önemli sebebinin kömürün bilinçli yakılmaması olduğunu aktardı. Yakıtın tam yakılmamasından dolayı kömürden çıkan karbondioksit, karbonmonoksit gibi zararlı gazların insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Özkahraman, zararlı gazların çıkmasını engellemek amacıyla yapılan çalışmada yakıtın yeterli ölçüde oksijenle buluşması gerektiğini tespit ettiklerini söyledi.

Bu doğrultuda Olgun Metal Teknik Firması işbirliğinde üretilen ''dumansız tam yak ünitesi'' ile yakıtın yeterli oksijenle birleşmesini sağladıklarını belirten Özkahraman, şu bilgileri verdi:
''Kömür tam yanmadığı takdirde çevreye karbondioksit, karbonmonoksit gibi zararlı gazlar yayar. Bu sistemle yeterli oksijenle yakıtın tam yanması sağlanıyor. Sistemin farklı bölümlerine otomatik olarak oksijeni alan özel delikler yapıldı. Kömür ilk etapta bu sisteme dökülüyor ve kazan ile birleştiği bölgede oksijenin yeterli olduğu alanda kömürün yanması sağlanıyor. Kömür tamamen yanınca çevreye de zararlı gaz yayılmıyor.''

Sistem üzerinde deneme çalışmaları yaptıklarını da ifade eden Özkahraman, yakım sonrasında partikül, karbondioksit ve karbonmonoksit gibi zararlı gazlarda büyük oranda düşüş tespit ettiklerini bildirdi. Özkahraman, bu veriler ışığında sistemin çevreye zarar vermediği yönünde de rapor hazırladıklarını aktardı.

Bazı yerlerde kömürün doğalgazdan daha ucuz olduğuna ve vatandaşların kömürü tercih ettiklerine işaret eden Özkahraman, kömür yakılan alanların hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek tehlikede olduğunu ve bunun önüne geçilmesi için bu sistemin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum