Isparta'da Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

Yalvaç'ta izinsiz kazı yaptıkları ve buldukları Doğu Roma dönemine ait mozaik taban döşemesini satmaya çalıştıkları iddia edilen 7 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Aralık 2012 10:44
Isparta'da Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

Alınan bilgiye göre, Yalvaç Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yukarı Kaşıkara beldesinde izinsiz kazı yapan bir grubun olduğu ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Bir süre devam eden araştırmanın ardından operasyon düzenleyen ekipler, 4'ü İstanbul'dan gelen, 3'ü ise Yukarı Kaşıkara beldesinde yaşayan 7 kişiyi kazı yaptıkları sırada yakaladı. Zanlıların kazıda buldukları Doğu Roma dönemine ait mozaik taban döşemesini satmaya çalıştıkları iddia edildi.
Zanlılar, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
-"Döşeminin Hz. İsa'nın son akşam yemeğini tasvir ettiğini zannediyoruz"-
Yalvaç Müze Müdürü Özgür Çomak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerce bulunan mozaik taban döşemesinin Doğu Roma dönemine, 6. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Döşemede Hz. İsa olduğunu düşündükleri ve başında koruyuculuk anlamına gelen haleli bir insan ile balık figürünün bulunduğunu anlatan Çomak, "Hristiyanlıkta balık vaftiz, ölümsüzlük ve yeniden doğuş anlamına geliyor. Latin Hristiyanlık'ta balık, Hz. İsa'yı temsil etmektedir. Bulduğumuz döşeminin Hz. İsa'nın son akşam yemeğini tasvir ettiğini zannediyoruz" dedi.
Çomak, 180 santimetre derinlikte bulunan döşemenin yüksek ihtimalle bir kiliseye ait olduğunu bildirerek, "Bu döşemenin kesin olarak hangi yapıya ait olduğu, yapılacak incelemenin ardından belli olacak. Bu mozaik, bölgenin Hristiyanlık inancında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.