Isparta’da Tarım Uyarı Veriyor!

Gerekli önlemler alınmazsa, Halı, Gül ve Lavanta’dan sonra DOMATES’i de kaybedebiliriz…

Yayınlanma:
Isparta’da Tarım Uyarı Veriyor!

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Telli Isparta’da toprağı olan vatandaşların üretimden vazgeçtiğini, buna en büyük sebebinin ise ilaç ve gübre giderlerin çok olmasına bağladı. ‘Deregümü’de Artık Domates Üretilmiyor’ diyen Telli, tarımsal girdilerin artan maliyetlerine dikkat çekti!

Anadolu Tarım işletmesinin sahibi Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Telli, Deregümü köyünde artık domates üretilmediğini belirtti. Bu durumun başlıca sebeplerini de söyleyen Telli, “Köyde çiftçilik yapanlar daha çok alternatif getirisi fazla olan ürünleri tercih etmeye başladı. Başlıca sebepleri ise Çiftçiler artık bakımı zor, maliyeti çok olan ürünleri yetiştirmek istemiyor” dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü'nce, " Geçtiğimiz yıl 14 Şubat 2022 tarihi itibariyle kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, üre gübresi 9 bin 200 TL, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 TL ve çay gübresi ise 7 bin 500 TL'den satılacak açıklaması yapılmıştı. Yapılan teşvik en çok küçük üreticileri rahatlamış olsa da dolar kurunun süregelen hareketliliği gübre fiyatlarını geçen yıla nazaran ikiye katladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Tarım’ın sahibi Mehmet Telli, “2022 ‘de en düşük gübre fiyatı 500’ TL’den başlıyordu. Şu an çok daha yüksek meblağlara çıktı. Yapılan teşvikler ne yazık ki küçük üreticileri korumaya yetmedi. Dolayısıyla bu durum en çok küçük üreticileri etkiledi. Isparta’da artık eskisi tarım yapılmıyor. Özellikle Deregümü halkı eskisi gibi domates üretmiyor ” dedi.

Telli, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni açıklamasını okumuştum. Açıklamada Tarımsal girdi fiyat endeksinde (Tarım-GFE) ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1.64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 86.45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 135,06 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 88.48 artış belirtiliyordu. Isparta’yı baz aldığımızda çiftçilerimizin tarımsal girdilerini, gelirleri karşılayamıyor.

Hatta az bir dönümü olan çiftçiler yavaş yavaş topraklarını ekmemeye başladı. Bunun en somut örneğini, Deregümü’de görebiliriz. Deregümü Köyü’nde artık domates üretilmiyor. Köyde çiftçilik yapanlar daha çok alternatif getirisi fazla olan ürünleri tercih etmeye başladı. Başlıca sebepleri ise Çiftçiler artık bakımı zor, maliyeti çok olan ürünleri yetiştirmek istemiyor. Zirai ilaçların pahalılığı da en büyük etken. Totale baktığımız zaman ise Türkiye’de üretim oldukça azaldı. Azalan üretimi arttırmak için de yapılması gerekenlerin en başında kesinlikle üreticiye teşvik yasalarının arttırılması geliyor.

Üreten ülke konumuna geçmek istiyorsak çiftçilerimizin haklarını genişletmeliyiz. Çünkü gelişmiş ülkelerin en belirgin özelliklerinden birisi üretim yapmış olmaları. Kaliteli ve çok ürün elde etmenin en birincil koşul kesinlikle gübre ve tarım ilaçlarını kullanmalılar. Aksi taktirde çiftçinin ürettiği kendi elinde kalır” dedi. (Tuğba Serel)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.