Ispartalı Pazarcı Tanzim İstemiyor

Ispartalı Pazarcı Tanzim İstemiyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Şubat 2019 09:35
Ispartalı Pazarcı  Tanzim İstemiyor

Sebzeciler ve Manavlar Odası Başkan Yardımcısı Ercan Kıvrak, Tanzim Satış Noktalarının fırsatçılık nerede yapılıyorsa orada olmasını istediklerini belirtti. Kıvrak,  “Bu fırsatçılık, rantçılık nerede görülürse oraya kurulsun. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde kurulsun. Isparta’daki pazarlarda fiyatlar normal” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bazı illerde Tanzim Satış Noktalarının hizmet vermeye başlamasıyla birlikte Isparta’da pazarcı esnafı tanzim satış yerlerine gerek olmadığını düşünüyor. 

Son günlerin gündem ve tartışma konusu olan pazardaki meyve ve sebze fiyatları, Isparta’daki Pazar esnafının da gündeminde yer teşkil ediyor. Fiyatların Isparta’da uygun olduğunu ifade eden Sebzeciler ve Manavlar Odası Başkan Yardımcısı Ercan Kıvrak, Isparta’da tanzim satış yerine ihtiyaç olmadığını ve zaten ürünlerin pazarda düşük fiyatlarla satıldığını belirtti. 

“KIŞ ŞARTLARINA GÖRE

FİYATLAR MAKUL SEVİYEDE” 

Şuan içinde bulunduğumuz Şubat ayı ve kış şartlarına göre fiyatların normal olduğunu vurgulayan Ercan Kıvrak; “Evet, biz de bu tanzim satış olayını yakından takip ediyoruz. Bu konuda İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde bu konunun belli bir kesimin eline geçtiği ve fiyatları onların artırdığı belirtiliyor. Ancak, bizim şehrimizde böyle bir durum yok. Bu nedenle sebze ve meyvede fiyatlar o kadar yüksek olmaz. Yüksek fiyattan satılan mal da yok. Geçen hafta ile bu hafta arasında 1-2 lira fiyat farkı vardır. Bu da hava şartlarından kaynaklanıyor. Arz ve talep meselesi. 

“ISPARTA’DA ARACI 

YOK VEYA TEK” 

Büyük şehirlerde fiyatlar gerçekten yüksek. Ancak, Isparta’da fiyatlar yüksek değil. Dolayısıyla şuanda sıkıntı olacak bir durum yaşamadık. Ocak’ta Şubat’ta domates biber yiyor vatandaş. Bunun bir maliyeti var elbette. Biz burada 2 liraya tonlarca patlıcan sattık. Hal ya da aracı bunlar bahane değil. Kaldı ki, ilimiz yani Isparta sebze ve meyvenin anavatanı Antalya’ya çok yakın ve komşusu. Bir esnafımız gece üçte Antalya’ya gidip saat beşte Antalya halinden alacağı sebze ve meyveleri alarak Isparta’ya dönüp saat 8 – 9 gibi pazarda tezgahını açıp satışa başlayabiliyor. Dolayısıyla bu durumda Isparta’da aracı olayı da olmuyor.  Vatandaşımız Antalya’daki fiyatlarla Isparta’daki fiyatları artık biliyor ve kıyaslayabiliyor. Antalya’da domates 3 lira ise bizde 4 lira. Isparta’da tanzim satış noktasına gerek yok. Burada insanlar sebze meyve sıkıntısı çekmiyor. Elma ve portakal 2 lira, 3 lira.

“KIŞIN DOMATES BİBER GİBİ ÜRÜNLERİN 

FİYATININ ARTMASI NORMAL” 

Bana göre, fiyatlar aracılar tarafından değil marketler tarafından yükseltiliyor. Çünkü, Isparta’daki pazarlarımızda fiyatlar gayet normal. Hükümet marketlerin önünü serbest bıraktı. 8 bin mağazası olan bir market 8 bin torba havuç alsa bu havucu her türlü 3 liraya alır. Biz de ancak bakarız. Fiyatların yükselme sebebi budur. Onun için, fiyatların çok yüksek olduğunu düşünmüyorum.  Kış mevsiminde domatesin salatalığın fiyatı normal olarak artar zaten. Ama bu sene enflasyon olduğu için fiyatlar biraz daha arttı. Mazot pahalı, masraflar pahalı, vergiler var. İşçi maliyeti arttı. Aracı ile hiçbir alakası yok bu durumun. Yeri geliyor Isparta pazarında yerindeki yani Antalya’daki fiyattan daha ucuza ürün bulunuyor. İstanbul pazarı çok farklı. Bir ay sonra fiyatlar rayına oturur. Mesela her sene Nisan ayında biber 1 lirayı görür yerinde burada da 2 liraya düşer. Bu yıl enflasyon var belki 3 lira olur. Her sene biber 6-7 lira oluyor kış mevsiminde. Domates de öyle. Bu sene biraz fark oldu. Mevsiminde olmayan sebze meyve pahalı. En güzel portakal 3 lira. Neden? Çünkü şuanda mevsimi de ondan” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum