Isparta’nın Değeri Selver Nine

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yürütülen Isparta’nın Somut olmayan Kültürel Mirası Projesi, şehrin değerlerini gelecek kuşağa aktarmaya devam ediyor.

Yayınlanma:
Isparta’nın Değeri Selver Nine

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yürütülen Isparta’nın Somut olmayan Kültürel Mirası Projesi, şehrin değerlerini gelecek kuşağa aktarmaya devam ediyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Birimince Doç. Dr. Mustafa Genç yürütücülüğündeki SBG-7468 Numaralı “Isparta Kültürel Miraslar” Projesi ile Isparta Yörük Kültürü ve Dokuma Kültürü açısından önemli bir değer olan 100 yaşındaki Selver Karakale, kayıt altına alınarak yaşayan insan hazinesi olabilmesi amacıyla teklifte bulunuldu.

Selver Karakale’nin kısa filminin çekildiği çalışma ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Genç şunları söyledi: “Bizim kültürümüzde insan dünyaya gözlerini bir dokuma üzerinde açar. Kundağı, örtüsü, yaygısı yine dokumadır. Hayatı bir dokumanın üzerinde devam eder. Kendini okuma süreci ve bulma süreci de yine dokumadadır.

Bu dünyadan göçerken de bir dokumanın altında veda eder. Modern çağımızla bu derin tarihi kesit arasına kurulabilecek en anlamlı ve izahı mümkün olmayan köprü, dokumaların tam da sözünü ettiğimiz “derin mana” dünyası olmalıdır. Isparta’da 2017 yılından bu yana sürdürdüğümüz Kültürel Miras çalışmalarında birçok değer tespit edildi ve kayıt altına alındı.

Kaybolmaya başlayan bazı değerlerin de belgesel ve kısa filmleri yapıldı. Yaşadığımız şehrin değerlerinin hem kayıt altına alınması ve bu değerlerin modern insanın beklentisine uygun yeni yorumlara zemin oluşturma niyetiyle Selver Karakale’nin kısa filmi çekildi.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.