'Isparta'nın Kültür Mirası' Anlatılacak

'Isparta'nın Kültür Mirası' Anlatılacak

Yayınlanma:
'Isparta'nın Kültür Mirası' Anlatılacak

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin başlattığı “Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Tespit Projesi”nin fotoğraf ve belgesel gibi bilimsel çıktıları “Heritage İstanbul 2019 Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri Fuarı&Konferansı”nda paylaşılacak.

“İlham veren üniversite” olarak kültürel mirasa sahip çıktıklarını söyleyen Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Tespit Projesi yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Genç, “Hedefimiz uluslararası ölçekte de bu projenin bilimsel çıktıklarının anlatımını gerçekleştirebilmek.” dedi.

Toplumsal belleği korumanın en önemli yolunun kültürel mirasa sahip çıkmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Genç, “Toplumların yaşam biçimini tanımlayan ve oluşturduğu değerlerin bütününü bünyesinde barındıran kültür, milletlerin kimliğinin korunmasında önemli bir yere sahiptir. Biz bunu Isparta özelinde yapıyoruz. Dolayısıyla 13 Nisan 2019 tarihinde biz bu projeyi “Heritage İstanbul 2019 Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri Fuarı&Konferansı”nda Türkiye ile paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ
Projenin üç evreden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Genç, “Üç evreden oluşan proje 30 Temmuz 2019'da tamamlanacak. Bu takvimden sonra yeni bir evre olarak uluslararası platformlarda yer almaya çalışacağız. Fotoğraf, kadim ürünler, belgesel filmler, kitaplar gibi bilimsel çıktıların anlatım ve paylaşımlarını uluslararası ölçekte gerçekleştireceğiz.” dedi.

HAYAT DÖNÜŞÜRKEN DEĞERLERİMİZ YOK OLMASIN
Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Tespit Projesi yürütücülerinden üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Anasanat Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Deniz Çeliker, yaşamsal değerlerin çok hızlı bir şekilde kaybedildiğini bu değerlerin dönüşerek yok olmaması gerektiğini vurguladı. Somut olmayan kültürel mirasın mutlaka kayıt altına alınması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Deniz Çeliker, “Biz alandayken Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası'nı en orijinal, doğru ve geleneksel hali ile kayıt etmeye çalıştık. Üretim ve yaşam şekillerinde hep bu usul ve esasları izledik. Yeme-içme kültüründen düğün adetlerine kadar her unsuru en doğru şekliyle kayıt etmeye çalışıyoruz. Bir başka söyleyişle geçmişte atalarımız nasıl yapmışsa o hali ile kayıt etmek için emek veriyoruz. Bu şekilde o kadim değerlerin kaybolmasını önlemeye çalışıyoruz. Ayrıca bu değişimin önünde durmaya, direnmeye gayret gösteriyoruz.'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.