Isparta'ya 5'i Bir Yerde Yatırım!

Isparta'ya 5'i Bir Yerde Yatırım! 20 Milyon Euro'luk Yatırımla ilk etapta 500 Kişi İstihdam Edilecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mayıs 2018 17:40
Isparta'ya 5'i Bir Yerde Yatırım!

California’nın en büyük ceviz ve badem üretici ve ihracatçısı olan Boyhan Company Isparta’ya 5 ayrı üretim tesisini tek fabrika çatısı altında getiriyor. OSB’de 15 bin metrekare alana kurulacak olan fabrika ekim ayında üretime başlayacak. İlk etapta 500 kişiye istihdam sağlayacak olan yatırımın maliyeti ise 20 Milyon Euro. Yatırımın arkasında ise İYİ Parti Milletvekili aday adayı televizyon programcısı Sami Altınkaya’nın gayretleri var.

İYİ Parti’den milletvekili aday adayı olan televizyon programcısı Sami Altınkaya, yerel basın çalışanları ile bir araya geldi. Isparta dışında olduğu dönemde televizyonculuğu nedeniyle Isparta’nın fahri vekili olarak tanıtımına katkı yapmaya çalıştığını söyleyen Sami Altınkaya “Isparta’nın bir anlamda vekilliğini yapıyordum. Şimdi bu vekilliği TBMM çatısı altında yapmak istiyorum. Bunun içinde İYİ Parti’yi seçtim. Çünkü İYİ Parti iyi şeyler söyleyecek ve bugüne kadar yapılanlardan daha iyisini yapacak. Bugün burada toplanmamızın esas sebebi ise vekil olmaktan çok daha güzel. Bugün burada aş ve iş için toplandık. Her parti aş ve iş için projeler üretiyor. Bizim işimiz ekonomi. Isparta Türkiye’nin meyve bahçesi. Bu meyve bahçesindeki ürünlerin işlenmesi ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi lazım. Böylece bir liralık malın 50-100 liraya satılması lazım. Malatyalı Sanayici Boyraz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Boyraz abimiz burada bir organize sanayi bölgesinde ciddi bir yatırıma başlamıştı. Daha sonra biz Boyhan Company Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkhan’la Amerika’da tanıştık. Her ikisi de dünyanın en büyük yatırımcılarından. İbrahim beye Isparta’ya yatırım yapması için çok ısrarcı olduk. Şimdi ikisi bir yatırım yapıyor. 20 milyon avroluk Türkiye’nin alanında en büyük 4. tesisi olacak bir yatırım. Makinelerinin dahi siparişleri verildi. İlk başta 500 kişiye istihdam sağlayacak fabrikada üretilen ürünlerde Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilecek. Böyle bir yatırım Isparta’ya kazandırıldıktan sonra, vekillik olmuş olmamış ne önemi var. Vekil olamazsak millet bizi böyle bir yatırımın Isparta!’ya getirilmesinde katkısı olan bir adam diye tanısın. Bugün burada yapacağımız toplantı, bir siyasi toplantı değil” dedi.

AMACIMIZ AMERİKA’YA İHRACAT
Boyhan Company Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkhan “Memleketimizin her bir köşesi bir cennet. Fakat bizlerin bunları değerlendirmek için elimizden gelen çabayı göstermemiz gerekiyor. Isparta’nın 25 km çevresini çizdiğimizde Türkiye’de üretilen meyve sebzenin %70’i üretiliyor. Memleketimizde yetişen bu güzel meyve sebzeleri katma değeri yüksek ürün olarak dünyanın bört bir köşesine göndermemiz gerekiyor. Bizim Amerika’da zaten bir altyapımız var. Amacımızda Amerika’ya ihracat yapmak. Burası bizim için çok cazip geldi. Sami bey Isparta’da doğup büyüdüğü için bize buraya bir yatırım yapmamız için çok baskı yaptı. Firma olarak ar-ge çalışmalarımızı yaparak bu yatırıma karar verdik. İnşallah güzel şeyler olacak. İlk etapta 20 milyon avroluk bir yatırım yapacağız. İlerisi daha da büyüyebilir. Yaptığımız tek bir fabrika değil. Bir çatı altında 5 fabrika kuracağız. Bizim yaptığımız sistem Türkiye’de hiçbir meyve suyu fabrikasında yok. Biz burada beş işletmeyi bir fabrikanın altında tutarak, inanıyoruz ki Isparta’nın ihracatının %15-20 ihracatını tek başımıza yapacağız. Bizim vizyonumuz bu, bizim farklılığımız bu. Avrupa’da kendimize has güzel yapılanmamız var. Amerika’da ceviz ve bademde ilk beşe giren bir firmayız ve bunu söylerken ülkemiz adına çok gururlanıyoruz. Kaliforniya tarım ekonomisi ile dünyada ki birçok ülkeden fazla ihracatı tek başına yapan bir eyalet ve biz orada ilk beşe girdi isek kendini kanıtlamış bir firmayız demektir. Bu noktada Isparta’ya, meyve üreticilerine, Isparta ekonomisine katkı yapacağımıza inanıyoruz. Bunlar tek başına yapılan işler değildir. Sizlerden de destek bekleyeceğiz. Bunlar için belediye başkanımızla görüştük, ticaret odası başkanımızla görüştük. ITSO Başkanı Şükrü bey çok destek verdik. Organize Sanayi Bölgesi Başkanımız çok destek verdi. Fabrikanın yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alanı var. İleride 30 bin metrekareye kadar çıkarmayı istiyoruz. Ekim ayı gibi fabrikayı açmayı hedefliyoruz” dedi.

ISPARTA HALKI BİŞZE CESARET VERDİ
Malatyalı Sanayici Boyraz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Boyraz, “Ben Isparta halkına başta teşekkür etmek istiyorum. Isparta halkı burada kaliteyi yakalayan bir üretim yapmış, bizim de sanayici olarak buna destek olmamız gerekiyor. Ben Malatyalıyım, Malatya İhracatçılar Birliği Başkanıyım. Buraya araştırmamızı yaparak geldik. Isparta halkı kültür olarak bize çok yakın, yatırımcıya destek olan bir yapısı var. Bu bize cesaret verdi. Yapacağımız fabrikada beş farklı ürün çıkarılacak. Meyve suyundan nfc üretiliyor. Nfc meyve alır suyunu sıkarsınız hiçbir şey katman pazara sunulur. Bu ürüne şimdi dünyada çok büyük rağbet var. İkinci fabrika konsantre fabrikası, yani meyvenin pekmezi yapılıyor daha sonra sulandırarak meyve suyuna dönüştürülüyor. Üçüncüsü sebze ve meyveyi dondurarak saklama. Dördüncüsü kuru meyve paketleme, beşincisi ise bunlardan çıkan meyve çekirdeklerinin işlenerek değerlendirilmesi. Türkiye’de bunların beşinin de aynı çatı olduğu başka bir fabrika yok. Biz bu işi 37 yıldır yapıyoruz zaten. Avrupa’da, Amerika’da bir pazarımız var zaten. Sami beye de teşekkür ediyoruz. Burada daha önce devlet adamı olarak tanıdığımız Isparta’ya damgasını vurmuş bir Demirel vardı. Sami beyde inşallah vekil olursa aynı damgayı vurur. Hangi partiden olduğunun çok önemi yok. Gerçekten memleketini seviyor. Çok isabetli de projeler üretebiliyor” diye konuştu.

YATIRIMCI HUZUR VE GÜVEN İSTER
Sami Altınkaya, “Yatırımcı her zaman huzurlu ve güvenli yer ister, ardından ham maddeye yakın olsun ister, ardından ulaşım kolay olsun, limanlara yakın olsun ister. Isparta’da bunların hepsi bir arada var. Huzurlu bir şehir, gülen insanların şehri, toprakları bereketli. Burada insanı dikseniz insan çıkar. Ben iki sanayici abimize de teşekkür ediyorum. İleriye dönük ayrıca e-ticaret projelerim var. Bu proje ile hedeflenen firmaların ürettiklerini bireysel olarak yurtdışındaki e-ticaret siteleri üzerinden satmaları değil. Bir grup halinde bu işi yapmak ve bir Isparta pazarı oluşturmak. Üretilen tüm ürünler bu pazarda yer alacak. Böylelikle Isparta’nın ihracatına da katkı sunacağız. Dünyada bu işi yapan Türkiye’de adını duyurmuş firmalar var. Onları da Isparta’ya getirip bu şekilde sunumlarda nasıl yapılacağını anlattırmak istiyorum. Isparta için yeni ve iyi şeyler söylemek için geldim. İyi işlerin yapıldığı, iyiliklerle dolu bir Isparta olsun istiyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.