İşte Isparta’nın Depreme En Dayanıklı Binası

İşte Isparta’nın Depreme En Dayanıklı Binası

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Ocak 2020 11:28
İşte Isparta’nın Depreme En Dayanıklı Binası

Türkiye’nin gözü kulağı depremde… Elazığ depremiyle birlikte binaların güvenliği yeniden tartışma konusu haline gelirken, Isparta’nın depreme en dayanıklı binasının Şehir Hastanesi olduğu belirtiliyor. Hastanenin inşaatında kullanılan teknoloji ile 8 şiddetindeki bir depremde bile ameliyatlar devam edebilecek…

Isparta’nın en büyük kamu-özel ortak yatırımı olan Isparta Şehir Hastanesi kentin jeolojik yapısı da dikkate alınarak inşa edildi. Öyle ki, bir ameliyat sırasında 8 şiddetinde deprem meydana gelse, ameliyata devam edilebilecek.

Isparta’nın en büyük Kamu-Özel ortaklığı yatırımı olan Isparta Şehir Hastanesi 8 şiddetinde depreme dayanıklı deprem simülatörü ile depreme dayanıklı olarak inşaa edildi. Bilindiği üzere Isparta: Büyük kısmı 1. ve 2., geri kalan kısmı 3. Derece deprem bölgesi olarak tanımlanıyor. Isparta Şehir Hastanesi inşaatında bu detay dikkate alınarak deprem simülatörü ile beklenen depremlerin en az hasarla simüle edilmesi planlandı. Buna göre hastanenin en üst katında devam eden bir ameliyat esnasında oluşacak maksimum 8 şiddetinde bir depremde binanın sarsılmasının devam eden ameliyatın seyrini değiştirmeyecek kadar hafif olacağı ve ameliyata ara verilmeden devam edilebileceği belirtiliyor.

ÖRNEĞİNİ ELAZIĞ’DA GÖRDÜK
Bunun örneğini de Elazığ’da gördük. Sismik izolasyon, binaların depremde hasar görmemesi için kullanılan bir teknik. Elazığ’daki Fethi Sekin Şehir Hastanesi bu teknikle inşa edildi. Hastane, depremde başarılı bir sınav verdi.

Elazığ-Sivrice’de meydana gelen deprem sonrası yıkılan binaların yanı sıra pek çok binada da hasar oluştu. Fethi Sekin Şehir Hastanesi ise bu yıkıcı depremi hasarsız atlattı. Hastane binasında kullanılan sismik izolasyon tekniği depremin yıkıcı etkisini bertaraf etti.

6,8’lik sarsıntı sonrası yüzlerce hastaya hizmet veren Fethi Sekin Şehir Hastanesinin depremi hasarsız atlatmasının en önemli nedeni, sismik izolasyon teknolojisi kullanılarak inşa edilmesi.

Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Calayır, “Bu izolasyon sistemleri üst yapının daha az etkilenmesini sağlamak üzerine düzenlenmiş sistemler. Üst yapının hasar görme ihtimali azalmış oluyor” diyor.

2018’de hizmete giren hastane, dünyanın en büyük izolatörlü yapıları arasında bulunuyor. Hastanenin yapımında 872 deprem izolatörü kullanıldı. Böylece, deprem ameliyat sırasında dahi meydana gelse hastane kesintiye uğramadan hizmet vermeyi sürdürüyor.

Deprem riski altındaki bölgelerde bulunan hastaneler, artık bu yöntem kullanılarak inşa ediliyor. Türkiye’de 2013’te alınan bir kararla, 100’den fazla yataklı, birinci ve ikinci derece deprem riski bulunan bölgelerdeki bütün hastanelerin deprem yalıtımlı olarak tasarlanması zorunlu hale getirildi.

DEPREM SINAVLARINI BAŞARIYLA GEÇTİ
Sismik izolasyon, yaklaşık 30 yıl önce geliştirilmiş bir teknoloji. Deprem sırasında binaların taşıyıcı sistemlerindeki hasarları minimum seviyeye indiriyor. En önemli özelliklerinden biri de binaların içindeki tesisat sistemine gelecek etkiyi azaltarak, fonksiyonlarının devam etmesini sağlaması.

Bu teknoloji dünyada ilk olarak Japonya, Yeni Zelanda ve ABD’de kullanıldı. Bugüne dek pek çok depremde başarısı test edildi. Sismik izolasyon teknolojisiyle inşa edilen binalarda, depremden sora hasar görmüş veya fonksiyonunu yerine getirememiş herhangi bir yapı kaydedilmedi. Buna Japonya’da meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremler de dahil.

İşte Isparta Şehir Hastanesi de bu teknoloji ile inşa edildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.