ITKM'de İnşaat Nihayet Yeniden Başlıyor

Ekim 2010’da Isparta Belediyesi ile 3.proje tadilatı konusunda anlaşıp, ITKM’yi 5 Ekim 2011’de bitirme sözü veren yüklenici firma Kadıahmetoğulları, 6 ay sonra inşaata başlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Nisan 2011 23:08
ITKM'de İnşaat Nihayet Yeniden Başlıyor

Ekim 2010’da Isparta Belediyesi ile 3.proje tadilatı konusunda anlaşıp, ITKM’yi 5 Ekim 2011’de bitirme sözü veren yüklenici firma Kadıahmetoğulları, 6 ay sonra inşaata başlıyor. Kaynak sıkıntısı nedeniyle ITKM inşaatını devam ettiremeyen yüklenici firmanın imdadına Belediye yetişti. Sorunlar çözüldü, yarım kalan inşaat başlıyor.

TAPU DEVRİ VE KREDİ DESTEĞİ

Belediye, yüklenicinin finans sorununa çözüm bulup, inşaatı tamamlaması için kat karşılığı ihale kapsamında müteahhit hakkı olarak ayrılan mülklerin büyük bir bölümünü devretti. Tapu devri yapılan mülkler, ipotek gösterilerek Belediye garantörlüğünde bir bankadan 21 milyon TL’lik kredi kullandırıldı.

Isparta Belediyesi’nin en değerli mülkü üzerine yapılan Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi için Balaman döneminde yapılan kat karşılığı ihaleden karlı çıktığı iddialarının odağındaki Kadıahmetoğulları, çayın taşı ile çayın kuşunu vuruyor. ITKM’yi taahhüt ettiği sözleşme süresinde teslim edemeyen, bu nedenle hakkında 6 milyon TL’ye yakın gecikme cezası tahakkuk ettirilen yüklenici firma, Isparta Belediyesi ile ekim ayında yaptığı proje tadilatı anlaşmasının üzerinden 6 ay sonra inşaata başlıyor. Müteahhit firmanın inşaatın devam etmesini engelleyici hiçbir sorun olmamasına rağmen 6 ay sonra inşaata başlamasının altında finans sorununun yattığı ortaya çıktı.

Sorun, Isparta Belediyesi’nin destekleri ve garantörlüğünde çözümlendi. İnşaata hemen başlanacak ve merkez 5 Ekim 2011’e kadar tamamlanacak.

MÜTEAHHİT EKONOMİK SORUNLAR YAŞIYORDU

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, halkın merak ettiği Ticaret ve Kültür Merkezi konusunda artık hiçbir sorun kalmadığını söyledi. Müteahhit firmanın işine devam edebilmesi ve projenin tamamlanması için gereken 3. proje tadilatının yapıldığını ve karşılıklı anlaşmayı içeren imzaların basın önünde atıldığını hatırlatan Günaydın, o günden bu yana inşaata başlanamamasının altında yüklenici firmanın ekonomik sıkıntılarının olduğunu söyledi. Ekonomik sıkıntıları çözmek için Belediye’nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini anlatan Günaydın, “Müteahhit firmanın ihale sözleşmesi kapsamında alması gereken mülklerin yüzde 65’lik bölümünün tapu devri gerçekleştirildi. Şu an tapu tescil işlemleri yapılıyor. Bu devir işlemi ile ekonomik sıkıntıya çözüm bulundu” dedi.

TAPULAR DEVREDİLDİ İŞLEMİ 36 GÜN SÜRDÜ

Ticaret ve Kültür Merkezi’ndeki tapu devir işlemlerinin Tapu Sicil Müdürlüğü’nde 36 gün sürdüğünü belirten Günaydın, Belediye’nin bu işlemlere yardımcı olmak üzere 4 elemanını görevlendirdiğini anlattı. Buna rağmen işlemlerin 36 gün sürdüğünü kaydeden Günaydın, müteahhidin payı olan yüzde 35’lik bölümün devrinin iş bitiminden sonra yapılacağını bildirdi.

BELEDİYE GARANTÖR OLDU 21 MİLYON KREDİ KULLANDIRILDI

Belediye Başkanı Günaydın, tapu devriyle birlikte inşaatın tamamlanması için gereken finansın bulunduğunu söyledi. Bir bankadan müteahit firmaya devredilen mülklerin ipotek gösterilmesi sonucunda 21 milyon TL’lik kredi kullandırıldığını açıklayan Günaydın, bu kaynak ile Ticaret ve Kültür Merkezi inşaatının tamamlanacağını belirtti. Günaydın, ITKM’de şu an fiziki gerçekleşmenin yüzde 75 olduğunu ve inşaatın 5 Ekim 2011’de tamamlanacağını ifade etti.

VAKIFA AİT YERİN PARASI YILLARDIR ÖDENMEMİŞ, GÜNAYDIN 1 GÜNDE ÇÖZDÜ

Öte yandan Belediye Başkanı Günaydın, ITKM proje alanı içerisinde henüz parası ödenmediği için satın alınamamış yerlerle karşılaşıldığını söyledi. Eski Belediye yönetimi döneminde bir vakıf arsasına karşılık pazarlık yapıldığını ancak parasının henüz ödenmediğinin tespit edildiğini anlatan Günaydın, “vakıfla anlaşmışlar ama parasını ödememişler. Bir günde 360 bin TL para bulup, vakıfa ait arsayı satın aldık ve sorunu çözümledik” diye bilgi verdi.

BELEDİYE, BU KONUDA HİÇ ENGELLEYİCİ OLMADI

Belediye Başkanı Günaydın, ITKM’de Belediye’nin hiçbir zaman engelleyici pozisyonda olmadığının altını çizdi. Belediye olarak bu konuda hep ön açıcı, sorunları çözücü rol aldıklarını kaydeden Günaydın, müteahhidin çözümlemesi gerektiği finans sorununun bile Belediye’nin sayesinde halledildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum