ITSO Israrlı

ITSO Başkanı Başdeğirmen, Meclis Başkanı Şahlan ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na gerçekleştirdikleri ziyarette gülün milli ürün kabul edilmesi, Halı İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’da kalması ve Konya-Isparta ve Dereboğazı

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Haziran 2014 13:25
ITSO Israrlı

ITSO Başkanı Başdeğirmen, Meclis Başkanı Şahlan ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na gerçekleştirdikleri ziyarette gülün milli ürün kabul edilmesi, Halı İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’da kalması ve Konya-Isparta ve Dereboğazı Yolları’nın Duble Yol olması konularında destek istedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, ilin ekonomik gelişimiyle ilgili çalışmalarına devam ediyor. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Yağ Gülü’nün milli ürün olarak kabul edilmesi ve desteklenmesi, Halı İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’da kalması ile Konya Isparta ve Dereboğazı Yolları’nın Duble olması konularında destek için Meclis Başkanı Osman Şahlan ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ettiler. ITSO ekibini oldukça sıcak karşılayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Isparta adına gösterdiğiniz üstün gayretleri görüyorum ve sizleri kutluyorum. İsteklerinizin yerine getirilmesi için gereken girişimlerde bulunacağım.”dedi.

İŞTE ITSO’NUN TALEPLERİ
ITSO Başkanı Başdeğirmen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na sundukları rapor konularını şöyle sıraladı:

ISPARTA HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜ
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizden el halısı ve kilimi sektöründe işin ticaretini yapanlara göre, devletin el halısı it­halatı üzerinde yapılan uygulamaların gerek yerli imalatçıların korunması gerekse Isparta şehir markası olan Isparta halısı markası ile Türk Halı markasının korunması gerekse emek yoğun bir sektör olduğundan dolayı istihdamı arttırıcı bir etkisi olması dolayısıyla devam etmesi yönündedir. Rize için “çay” , Malatya için “kayısı” nasıl şehir marka değeri ise Isparta için “halı” Isparta’nın dünyaya sunduğu marka değeridir. İhtisas gümrüğü ve gözetim fiyatı uygulamalarının ve ihtisas gümrüğünün Isparta’da olmasının bu sektördeki imalat, kalite şiddetini daha da artırdığı sa­vunulmaktadır. Gerçekten de, ihtisas gümrüğünün varlığı bir yana, bu güm­rüğün Isparta’da olmasının imalatçılar ve işin ticaretini yapanlar açısından kalite ve sağlık açısından da önemli yararları olduğu görülmektedir.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Halı ihtisas Gümrüğü’nün işlerini kolaylaştırmak için Gümrük Müdürlüğü’nün bilgisayar alt yapısı ve depo inşası dahil 400.000 TL. yatırım yapmıştır. Ayrıca, ITSO Antrepo ve Gümrükleme Ltd.Şti.’nin sektörünün hizmetine açmıştır.
halısı imalatçıları ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) olarak Isparta Halı ihtisas gümrüğü­nün Isparta’da kalması konusunda talebimizin değerlendirilmesini talep etmekteyiz.

ISPARTA GÜLÜNÜN “MİLLİ ÜRÜN” KABUL EDİLEREK DESTEKLENMESİ
Türkiye’de uçucu yağ üretiminin büyük kısmını gülyağı oluşturmaktadır. Türkiye Dünya’daki en büyük gülyağı üreticisidir. Dünya gülyağı talebinin % 50’si Türkiye’den, % 40’ı Bulgaristan’dan ve geri kalan % 10’u İran, Hindistan, Fas, Afganistan gibi diğer ülkelerden karşılanmaktadır. İhracatın önemli bir bölümü Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Toplam gülyağı ihracatı içerisinde Fransa’nın payı %62, Almanya’nın payı % 13, Amerika Birleşik Devletleri’nin payı % 10 ve İsviçre’nin payı ise % 9 olmuştur. Türkiye yağ gülü üretiminin % 84,41’ini karşılayan Isparta ili kozmetik ve parfüm endüstrisinin tüm ülkede gelişmesi için büyük bir Kozmetik Vadisi oluşturma potansiyeline sahiptir. Gül çiçeğinin işlenmesinden elde edilen gül yağı ve gül konkretinin pazarlanmasında bu güne kadar çok önemli bir problem yaşanmamıştır.

Dünya’da gül çiçeği üretimi yapan önemli 2 ülke olup, bunlar Türkiye ve Bulgaristan’dır. Her iki ülkede üretilen gül yağı ve gül konkretleri tamamen Dünya parfüm ve kozmetik sanayisinde işlem görmektedir Ancak Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne girişi ile birlikte bu ürün için almış olduğu destek sayesinde ekim ve dikim alanlarını dünya ihtiyacını karşılayacak seviyede artırmış olması, Çin’in üretim alanlarını genişletmesi gül ve gülyağı üretimimizin geleceği açısından potansiyel bir tehlike olarak durmaktadır. Bu kapsamda, AB’nin Bulgaristan’daki üreticilere sağladığı destek karşısında, Türkiye ve Isparta için çok özel bir yeri olan gül çiçeği üretiminin ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artırılması adına Isparta Gülünün “Milli Ürün” olarak kabul edilerek daha fazla desteklenmesini talep etmekteyiz.

ISPARTA – ANTALYA (DEREBOĞAZI YOLU), ISPARTA-KONYA, DEVLET KARAYOLLARININ “DUBLE” YOL OLMASI
Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen "Dünya Botanik Expo"su 2016 yılında "EXPO 2016 ANTALYA" adıyla komşu ilimiz Antalya’da düzenlenecektir. Yaklaşık 1 Milyar Türk Lirası yatırım yapılan bir proje olan EXPO organizasyonu, ülkemizin tarım ve turizm potansiyelinin daha farklı ve geniş kitlelere tanıtımında önemli rol oynayacaktır. Bu önemli organizasyona Isparta’nın da dahil edilerek, Antalya ile entegre bir şekilde ilimizin turizm ve tarım potansiyelinin artırılması amacıyla Isparta-Antalya (Dereboğazı) duble yolunun EXPO 2016’ya kadar bitirilmesini;

Ayrıca ülkemizde bölgeler arası geçiş noktası olarak kabul edilen Isparta-Konya Karayolu güzergahının Ege ve Doğu bölgelerimiz arasında ticari, turistik ve lojistik açıdan çok önemli olması sebebi ile bölgeler arası ticaretin hız kazanması, lojistik açıdan maliyetlerin düşürülmesi ve bölgeler arası turizm potansiyelinin geliştirilmesi konusunda öncelikli olan Isparta-Konya Karayolunun duble yol olmasını talep etmekteyiz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum