Kayıt Dışı İstihdam İle Mücadelenin Önemi Anlatılıyor

Kayıt Dışı İstihdam İle Mücadelenin Önemi Anlatılıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Nisan 2017 23:29
Kayıt Dışı İstihdam İle Mücadelenin Önemi Anlatılıyor

Türkiye’de kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) tarafından yürütülen “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” isimli proje kapsamında hazırlanan “II. Ulusal Çalıştay” Barida Otel’de gerçekleşti.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Türkiye’nin son 15 yılda çok ciddi bir dönüşüm yaşadığını belirterek bu dönüşümün ekonomik ve sosyal açıdan desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kayıt dışı istihdamın nedenlerini işverenler ve çalışanlar açısından değerlendiren Korkmaz, “Esas olan konuyu ekonomik mesele olmaktan çıkarmaktır. Konunun sosyal kültürel ve davranışsal noktalarını çözerek ya da bu konuları içine alan bütüncül bir yaklaşım geliştirerek yasal önlemlerle bu sorunun üstesinden gelme şansımız yoktur. “ diyerek çözüm yolunun ahlaki ve sosyal farkındalıktan geçtiğini belirtti.  İçsel bir davranış geliştirerek kültürel ve ahlaki açıdan yaklaşımın önemi üzerinde duran Korkmaz, “Sosyal projeler, davranış değişikliği gerektiriyor. Farkındalık ve bilinçlenme çok önemlidir” ifadeleri ile sadece cezai yaptırımlar ve teşviklerin yetersiz kaldığını belirtti.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de bu proje aracılığı ile sanayi ve üniversite arasında gerçekleşen işbirliğinin önemine vurgu yaparak kayıt dışı istihdama neden olan etkenler, çözüm yolları ve getirileri hakkında bilgiler verdi. Başdeğirmen, “Tek suçlu işverenler değildir. Bu sorunu çözmek için beraber hareket emeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz ülkemizi kalkındırmak için birlikte hareket etmeliyiz.” mesajını verdi.

Kayıt dışılığı önlemek için yapılan çalışmalardan bahseden Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürü Hüseyin İnceçam da “çarpraz sorgulama”, “teşvik projeleri”, “eğitim” gibi faaliyetler ile işverenlere devletin desteğinin her zaman devam edeceğini ifade etti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, SDÜ’nün kurulduğu günden bu yana bulunduğu coğrafya ile sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu söyledi. Dulupçu, “Küreselleşme ile birlikte rekabet üzerinde yoğunlaştık. Bu projeyi sadece ekonomik hesaplarla değil toplumun bir değeri sahiplenmesiyle alakalı bir boyuta taşımalıyız. Davranış değişikliği az da fakat sıklıkla yapılan hatırlatmalar ve eğitimlerle olmalıdır. Değişim ve gelişim için zihinsel dönüşüm gereklidir.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından oluşturulan çalıştay masalarında, Türkiye’de sosyal güvenliğin sürdürebilirliğini zedeleyen, kayıt dışı çalışan işçilerin haklarından mahrum kalmasına neden olan kayıt dışı istihdam ile mücadelenin önemi ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.