Kendi Elektiriklerini Üretiyorlar

Gelendost’a bağlı Yaka Kasabası’nda çiftçiler, 4 tane trafo merkezi kurdu ve 3,5 kilometrelik elektrik hattı çekti. 40 çiftçi kendi enerjisini üretmeye başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mart 2013 10:53
Kendi Elektiriklerini Üretiyorlar

Gelendost’a bağlı Yaka Kasabası’nda çiftçiler, 4 tane trafo merkezi kurdu ve 3,5 kilometrelik elektrik hattı çekti. 40 çiftçi kendi enerjisini üretmeye başladı. 120 çiftçi ise abonelik için gün sayıyor. Çiftçiler damlama sulama sisteminde kendi elektriğini kullanacak. Böylece elektrik borcu yükünden kurtulmuş olacak.

Güneş enerji sistemleri henüz Türkiye’de yaygınlaşmış değil. Ancak olumlu örnekleri var. Isparta’da da bu yönde çalışmalar sürüyor. Bu sistem; tarım, hayvancılık, arazi şartlarında ve elektrik ihtiyacı olan bütün yerlerde, vatandaşlara temiz ve ücretsiz elektrik kullanımı sağlıyor. Mevsimsel özellikleriyle güneş enerji sistemlerine uygun olan Isparta’da vatandaş, bu sistemi kurarak kendi elektriğini üretiyor. Isparta’nın elma ihracatında önemli bir paya sahip olan Gelendost’un Yaka Kasabası, güneş enerjisi sistemleriyle kendi elektriğini üretmeye başladı.

ÇİFTÇİ KOLLARI SIVADI
Güneş enerjisinden elde edilen enerjiyi damlama sulama sistemlerinde kullanacak olan çiftçi, damlama sulamaya geçmek için kolları sıvadı. 160 çiftçi abonelik için TEDAŞ’a başvuru yaparken bunlardan sadece 40 çiftçi TEDAŞ ile abonelik işlemlerini tamamladı. TEDAŞ ile yapılan anlaşma konusunda gecikme olduğu için 120 çiftçinin aboneliği için bekleniliyor. Şu ana kadar 3,5 kilometrelik elektrik hattı çeken çiftçiler, 4 tane de trafo merkezi kurdu. Diğer aboneliklerin de tamamlanması halinde Yaka Kasabası halkı artık kendi elektriğini kendi üretecek.

YENİŞARBADEMLİ’DE ARAZİ KURUMUŞTU
Sulama birliklerinde elektrik borcu nedeniyle yaşanan sıkıntıları daha önceki haberlerimizde gündeme getirmiştik. Bunlardan en önemlisi Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nün kenarında su sıkıntısı çeken Yenişarbademli’de araziler üzerindeki ağaçlar kurumaya başlamıştı. TEDAŞ’a olan elektrik borç nedeniyle elektrik kesilince, araziye su verilememişti. Yaka Kasabasında başlatılan çalışmanın yayılması ile hem çiftçilerin sulamada kullanılan enerji ihtiyacını çözebileceği hem de enerji borcu nedeniyle yaşanan olumsuzlukların ortadan kaldırılacağı düşünülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum