Kızılcık Köyü Merasını İstiyor!

Köylüler İmza Toplayıp Valiliğe Gitti

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ocak 2020 09:18
Kızılcık Köyü Merasını İstiyor!

Gönen’e bağlı Kızılcık Köyünde yürütülen kadastro çalışmaları köylüyü sıkıntıya soktu. Köyün 1970’li yıllardan bu yana mera olarak kullandığı arazilerin hazine tarafından satılacak olması, “köyde yürütülen hayvancılık faaliyetlerinin sonu olur” şeklinde yorumlanıyor. 

Gönen’e bağlı Kızılcık Köyü’nde hazine arazilerinin güncelleme çalışmaları köylüyü tedirgin ediyor. Köydeki Kışderesi, Afyonderesi ve Gökdere mevkilerini yıllardır mera olarak kullanan Kızılcık Köyü sakinleri meraların hazine tarafından satılacak olmasına oldukça tepkili. 

Demokrat Gazetesi Haber Merkezi’ne ulaşan köylüler “Hazine arazileri güncelleniyor. Kadastro çalışması yapılıyor. Köyümüzdeki Afyonderesi, Kışderesi ve Gökdere mevkilerindeki araziler özel haritacılar tarafından koordinatları yaptırılarak hazineye veriliyor ve hazine o arazilerin satışını yapacak. Biz bu mevkilerdeki arazilerin mera olarak kullanılmasını istiyoruz. Zaten fiilen mera olarak kullanılan bu araziler satıldığı zaman köyün yarısının geçim kaynağı olan hayvancılık yok olacak” sözleriyle tepkilerini dile getirdi. 

“1977 yılından bu yana derdimiz mera”  diyen köylüler “Konuyla ilgili taleplerimizi yetkililere iletiyoruz. Bize 2012 yılından bu yana konuyla ilgili komisyonun toplanacağını söylüyorlar. Yıl 2020 oldu hala bir gelişme yok. 1970’li yılların sonunda bu sözünü ettiğimiz arazilerle ilgili mahkeme kararı var. Bu mevki kışlık otlak alandır diye mahkeme karar vermiş. Şimdi yarısından fazlası hayvancılıkla uğraşan bu köyde mera alanımızı satışa çıkararak hayvancılığın yok olmasının önünü açacaklar. Biz bu arazilerin mera olarak kalmasını istiyoruz” diye konuştular. 

BİMER’E DE YAZDILAR 

Konuyla ilgili 2013 yılında BİMER’e yazdıkları yazıyı da Demokrat Haber Merkezi ile paylaşan köylüler o yazıda  “Isparta İli Gönen İlçesi Kızılcık Köyü ve köy çevresi Tarım ve Orman Köy İşleri Bakanlığının 6381 sayılı kanunun 19’ncu maddesi gereğince köy çevresi orman otlatmaya kapatılmıştır. 

Köyümüz 2004 yılında mera komisyonunca yazlık ve kışlık mera olarak yapılmış ancak Köy muhtarlığına tescil edilmemiştir. 2012 tarihinde tekrar Isparta Tarım İl Müdürlüğüne köy halkı olarak müracaatta bulunuldu. Netice alınamadı. İlimiz Valiliğinin 25.05.2012 tarih ve 12 sayılı oturumunda görüşülerek 156 nolu Orman Kadastro Komisyonu görevlendirilmiştir. Fakat bu güne kadar olumlu ve olumsuz herhangi bir netice alamadık. Kışlık mera olarak 1958 tarihinde mahkeme görmüş, devletin tasarrufu altındadır. Şeklinde mahkeme karar vermiştir. Bu yerlerde köy halkının hayvanlarını otlattığı yerlerdir. Kışderesi, Afyonderesi ve Gökdere ekilip biçilmeyen yerlerdendir. Bu nedenle yazlık, yaylak ve kışlık meralarımızın muhtarlık adına tescil edilerek verilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim”  ifadelerini kullandı. 

VALİLİĞE DİLEKÇE VERDİLER 

Köylüler, Isparta Valiliği’ne verdikleri 20 Ocak 2020 tarihli dilekçede ise “İl Mera Komisyonunun 11 Haziran 2012 tarih ve 03592 sayılı cevabi dilekçesinde orman arazisi olarak belirtilen Aydınderesi, Kışderesi, Afyonderesi ve Gökdere mevkilerindeki taşınmazlar, müracaat eden vatandaşlara parsel parsel satışı yapılmıştır. Yukarıdaki bahsedilen taşınmazlarla ilgili yapılan işlemlerin iptal edilerek, söz konusu taşınmazların mera olarak tescil edilmesi hususunda gereğini arz ederiz” ifadelerini kullandı. 22 köylünün dilekçesinin akıbeti ne olacak merak konusu. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.