KMA Yazılımın O Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi

Genç ve deneyimli beyin takımının oluşturduğu KMA Yazılım Şirketi, elma sektörünün önemli bir sorununa çözüm sağlayacak elma işleme makinesi projesi için TÜBİTAK’tan 2.3 milyon TL destek almaya hak kazandı.

Yayınlanma:
KMA Yazılımın O Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi

Genç ve deneyimli beyin takımının oluşturduğu KMA Yazılım Şirketi, elma sektörünün önemli bir sorununa çözüm sağlayacak elma işleme makinesi projesi için TÜBİTAK’tan 2.3 milyon TL destek almaya hak kazandı.


SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde genç ve deneyimli ekiple çalışmalarını yürüten ve ildeki çeşitli sektörlerin sorunlarına çözüm amaçlı AR-Ge projeleri gerçekleştiren KMA Savunma Sanayi ve Yazılım firması projelerine bir yenisini daha ekledi. Esnaf Cebinde mobil uygulama girişimi ile isminden söz ettiren firma, şehrimizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan elma sektörü içinde yeni girişim projelerini hayata geçiriyor. Bu kapsamda firma, sektörün önemli sorunu olan elma işlemesinin yapay zekayla yapılmasını sağlayan elma işleme makinesi projesini TÜBİTAK’a sundu. Ticaret Borsası işbirliğiyle hazırlanan projeye TÜBİTAK’tan 2.3 milyon TL destek sağlandı.


İÇ KURDUNU BİLE TESPİT EDEBİLİYOR


Ekim 2021 yılında Göller Bölgesi Teknokenti’nde faaliyetlerine başladıklarını kaydeden KMA Savunma Sanayi ve Yazılım Hizmetleri firmasının kurucu Kaan Murat Ayvaz, firma olarak 11 ayda KOSGEB üzerinden bir ar-ge projesi desteği aldıklarını da söyledi.

TÜBİTAK’a sunulan projenin detaylarını paylaşan Ayvaz “Elma işleme makinesi barındırdığı ileri teknolojik altyapı ile elmaların yıkanmasından paketlenme aşamasına kadar bütün elma işleme aşamalarını insan gücü kullanmadan otonom olarak gerçekleştirmektedir.

Projenin geliştirilme aşamasında Türkiye’nin en büyük elma veri seti oluşturulmuştur. Bu sayede elmaların dış sağlıklarını tespit eden yapay zeka algoritması geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra geliştirilen görüntü işleme algoritması ile elmaların boyutları tespit edilebilmektedir. Ürünün muadil ürünlerden farklılaşan tarafı ise elmaların iç sağlıklarının tespitidir.

Kullanılan NIR teknolojisi ile elmalara temas etmeden iç kurdu, iç çürük, el beresi gibi hastalıklar ve bereler tespit edilebilmektedir. Bu makineni sektörde kullanılmasıyla üreticinin eleman bulma sorunu çözülecek hem zamandan tasarruf sağlanacak, hem de otomatik işleme özelliğiyle ürün standardının belirlenmesi çok kolay olacak” dedi.


YENİ PROJELER YOLDA


Bununla birlikte firma Esnaf Odaları Birliği ile paydaşlık halinde Esnaf Cebinde girişimini de hayata geçirdiklerini kaydeden Ayvaz, “Şehrimizde girişimcilik alanında genç ve dinamik ekibimizle en aktif firma durumundayız. Şehrimizde girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına birçok projeye imza atıyoruz. Yakın zamanda iki yeni girişim projesini de kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.