Koku Sorununu Çözdü

Koku Sorununu Çözdü

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Kasım 2021 11:24
Koku Sorununu Çözdü

Bünyesindeki 40’ın üzerindeki firmayla Türkiye dericilik sektörüne önemli katkılar sağlayan Isparta Deri İhtisas ve Karma OSB, koku sorununu çözmek için yeni tesis projesini hayata geçirerek, Koku Giderme Ünitesini devreye aldı.

63 hektarlık bir alan üzerinde 1993 yılında kurulan ancak 2007 yılında faaliyete geçen Isparta Deri İhtisas ve Karma OSB, bünyesindeki işletmelerle bölge ekonomisine destek oluyor. Türkiye'de ayakkabı imalatında kullanılan deri astarının çoğunluğunu karşılayan Isparta Deri İhtisas ve Karma OSB, bünyesindeki 40’ı aşkın firmasıyla katma değer üretiyor. OSB bünyesindeki firmalarda yüzlerce kişi istihdam ediliyor. Evsel ve endüstriyel atık arıtma tesisiyle çevreye en az zararı vermeyi hedefleyen OSB’den çıkan atıklar, hem biyolojik hem de kimyasal olarak arıtılıyor. Arıtma tesisinin günlük 3 bin metreküp kapasitesi bulunuyor.

DEVREYE ALINDI

OSB’deki atık su arıtma tesisinden kaynaklanan kötü kokunun kontrol altına alınması amacıyla, gaz ve kötü koku yayan kaynakların, kompozit malzemeler ile kapatılması, atmosferden izole edilmesi, kapatılan hacimlerden kötü kokulu gazların toplanması, toplanan bu gazların mevcut koku giderme ünitesine taşınması, bu iş için gerekli CTP kaplama yapım işleri için geçtiğimiz aylarda ihale gerçekleştirilirken, ihale konusu işler tamamlanarak Koku Giderme Ünitesi devreye alındı.

500 KİŞİLİK İSTİHDAM

Toplam 44 parselin üretime geçtiği OSB’de, 4 parsel inşaat halinde bulunuyor. İşletme ruhsatı alan 38 firmanın yer aldığı bölgede, 12 firma da tapusunu aldı. 38 parselde deri sektörüne ait firmaların faaliyet gösterdiği OSB’de 10 parselde mobilya, metal sanayi, ağaç sanayi, kozmetik sanayinde üretim yapan firmalar bulunuyor. Yaklaşık 500 kişinin istihdam edildiği Isparta Deri İhtisas ve Karma OSB’de, 25,6 hektarlık 2’nci etap alanında kısmi kamulaştırmalar yapıldı ancak henüz sanayi parselleri oluşturulmadı. 29 sanayi parselinin olacağı 2’nci etapta, arsa büyüklükleri 3 bin-6 bin metrekare arasında değişiyor.

GELİŞMİŞ ALTYAPI

OSB’nin 1’inci etabında atık su kanalizasyon şebekesi, yağmur suyu şebekesi, kullanma suyu şebekesi, 2 adet derin sondaj kuyusu, kullanma suyu terfi hattı, 2 bin 500 metreküp su deposu, telefon şebekesi, yüksek ve orta gerilim elektrik dağıtım şebekesi, ana ve yardımcı trafo merkezleri, bölge içi aydınlatma sistemi, doğal gaz şebekesi, ağaçlandırılmış yeşil alan kuşağı gibi altyapı hizmetleri tamamlandı. 2’nci etap alanında altyapı projeleri mevcut durumdayken, bölgeye ait atık su arıtma tesisinin 1’inci ve 2’nci etap alana yetecek kapasitede olduğu belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.