Komisyoncular Devreden Çıkacak

Özelleştirildikten sonra daha modern ve çağdaş imkânlara kavuşulacağı zannedilen araç muayene vize işlemlerinde, 1 Kasım 2010’dan itibaren hem vatandaşı hem takipçiyi mağdur eden bir dönem başlatıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Şubat 2011 13:17
Komisyoncular Devreden Çıkacak

Özelleştirildikten sonra daha modern ve çağdaş imkânlara kavuşulacağı zannedilen araç muayene vize işlemlerinde, 1 Kasım 2010’dan itibaren hem vatandaşı hem takipçiyi mağdur eden bir dönem başlatıldı.      

2 yılda bir yaptırılan bu işlemle saatlerce uğraşmak istemeyenlerin tercih ettiği takipçilik sistemi adeta çökertildi. Araç vize işlemini kendisi yaptırmak istemeyen oto sahiplerine takipçiye noter onaylı vekâlet verme zorunluluğu getirildi. Takipçilere de ayda bir kez vize takibi sınırı getirildi. Bu durum hem vatandaş için hem de bu işten ekmek yiyen birçok kişinin istihdam edildiği takipçilik sektörü açısından büyük bir mağduriyet yaratıyor.


HEM VATANDAŞ HEM SEKTÖR MAĞDUR

Isparta Trafik Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Kahraman, 1 Kasım 2010’da yürürlüğe giren yeni düzenlemenin kamu yararı taşımadığını savundu. Vize işlemlerinin takipçilik sektörünün yüzde 65 iş yoğunluğunu oluşturduğuna dikkat çeken Kahraman, söz konusu düzenleme ile bu iş hacminin ortadan kalktığını söyledi.

        
Sektöre zarar verdiği kadar vize işiyle uğraşmak istemeyen vatandaşların sıkıntıya sokulduğunu ileri süren Kahraman, “Aracını vize yaptırmak isteyenler takipçiye başvurursa noter onaylı vekaletname vermek zorunda. Bu da 45 TL. Ayrıca takipçi parası var. İnsanlar kendisi gidip, saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Takipçilere de ayda bir araba vizesi sınırı getirildi. Bu durum sektörümüzün batmasına neden olacaktır” diye konuştu.


MİLLETVEKİLLERİNE YAZI

Öte yandan Isparta Trafik Müşavirleri Derneği, söz konusu düzenleme nedeniyle sektörün yaşadığı sorunları milletvekillerine de iletti. Dernek Başkanı Mustafa Kahraman imzasıyla takipçilik sektörünün yaşadığı sorunlara şöyle özetlendi: “Bakanlığımız tarafından 1 Kasım 2010 tarihinde hayata geçen genelge ile bizlerin faaliyet alanı büyük yara almıştır. Genelge ile her araç için vekâletname istenmesi hem vatandaş için ek bir iş yükü ve maliyet getirdiğinden bizlerin iş yapma olanağını kanunen ortadan kaldırmıştır. Yapılan bu düzenlemenin tam olarak neyi amaçladığını anlamış değiliz. Zira bizler hiçbir şekilde kanuna aykırı işler yapmamaktayız. Aksine, vatandaşların daha hızlı ve doğru hizmet almasında, oldukça düşük bir bedelle önemli bir işlev gördüğümüzü düşünüyoruz. Vatandaşlarımız bizim yaptığımız işleri kendisi yapmak istediğinde, birçok konuda yeterli bilgiye sahip olmadığı için eksik evrak, yanlış evrak, yanlış beyan vb. eksikliklerle TÜV muayene istasyonlarına gittikleri için hem istasyonun yükünü artırmakta hem de önemli zaman kaybına neden olmaktadır. Ayrıca, kanunlar bizi ortadan kaldırmak yerine, bizim yüklendiğimiz işlevleri daha da geliştirmesi halinde piyasada kayıt dışı olarak bu işleri yapanlar engellenmiş, vatandaşın mağdur olması önlenmiş ve de yapılan işlemler kayıt altına alınarak vergiye konu edilmiş olacaktır.


NOTERLER DEVREDEN ÇIKARILSIN

Derneğimiz olarak, bu konuda sizlere bir de önerimiz olacaktır. Noterden vekâletname yerine, Ticaret ve Sanayi Odaları ya da Esnaf odalarından ‘trafik iş takip sözleşmesi’ şeklinde form alınma suretiyle yapılan çalışmalar kolaylıkla kontrol altına alınabilecektir. Bu formu getirmeyen hiçbir işletme TÜV ve Emniyet Müdürlüğü’nde iş takibi yapamayacaktır. Böylece hem sektör kayıt altına alınarak kayıt dışı yapılan ve vergiye konu olmayan kazançlar vergilendirilmiş olacak hem de vatandaşların aracıyla ilgili yaşanabilecek sorunlar çözümlenmiş olacaktır.


İSTİHDAM KAPISI KAPANMAMALI

Bizler sektörde önemli işlevler gören, vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştıran, olası birçok yanlış işlem ve zaman kaybını önleme noktasında önemli bir kamu hizmeti yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Ayrıca sektör olarak çok önemli istihdam oluşturmaktayız. Ülkemizin işsizlik sorunuyla boğuştuğu bu günlerde, etkili hizmetler üreten bu istihdam kapısının kapatılması ekonomimiz için olumsuzluk oluşturacaktır. Bu nedenle genelge ile düzenlenmiş olan ve noter vekâletnamesi istenen hususun uygulamadan kaldırılmasını talep ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.