Körfez Ülkeleri İşadamları Geliyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman, Suudi Arabistan ile Katar'dan oluşan Körfez ülkelerinin...

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mart 2011 11:33
Körfez Ülkeleri İşadamları Geliyor

BAKA Yönetim Kurulu'nun Burdur'da toplantısında Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili tarafından, Yönetim Kurulu Başkanı Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Isparta Valisi Memduh Oğuz, İl Genel Meclis başkanları Kadir Dal, İbrahim Ekici ve Cavit Arı, Belediye başkanları Yusuf Ziya Günaydın ve Sebahattin Akkaya, Ticaret ve Sanayi Odası başkanları Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve Yusuf Keyik, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'e 'Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı' bilgilendirmesi yapıldı.

BAKA Yönetim Kurulu, Körfez Ülkesi işadamlarının, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından 5-6-7 Nisan 2011 tarihlerinde 3 gün sürecek olan işadamları ve yatırım fırsatları toplantısına davet edilmesini kararlaştırdı. Program ile Körfez Ülkeleri'nden yatırımcı işadamlarını bölgemiz işadamları ile buluşturmak, yatırım alanlarını ve üretim tesislerini yerinde göstermek, sektörel masa toplantıları ile iş bağlantıları kurulması hedefleniyor.

BAKA ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz yıl Haziran ayında bölgemize getirilen Körfez Ülkeleri Büyükelçileri ile ilişkiler Kasım ve Aralık aylarında Ankara'da düzenlenen resepsiyonlar ile daha da pekiştirildi. Bunun üzerine BAKA Yönetim Kurulu, Ajans'a gerekli hazırlıkları yapması talimatını verdi. En son Yönetim Kurulu'nda alınan onay ile BAKA Genel Sekreterliği tarafından resmi yazı ve davetiyelere son şekli verildi.

Önümüzdeki günlerde Antalya, Isparta ve Burdur'un Ticaret ve Sanayi Odaları ile işadamı derneklerinin katılımı ile sektörel masa toplantılarında hangi önceliklere yer verileceği, Körfez Ülkeleri'ne hangi tür yatırımların önerilmesinin uygun olacağına karar verilecek.

Programa ilişkin davetiye ve program detayları Körfez Ülkeleri firmalarına gönderilmeye başlanıldı. Onlardan gelecek teyitlere göre İşadamlarımıza bilgilendirmeler yapılacak.

PROGRAM HAKKINDA
Körfez ülkeleri Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman, Suudi Arabistan ile Katar'daki yatırımcıları Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'ne çekmeyi hedefleyen BAKA'nın koordinasyonundaki 'Batı Akdeniz Bölgesi ile Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Programı'nda Körfez ülkeleri ve Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki yatırım fırsatlarının sunumları, sektörel masa toplantıları ve işyeri ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Görevleri arasında "Bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak" görevi de bulunan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde Haziran 2010'daki programda Kuveyt, Bahreyn, BAE, Umman, Suudi Arabistan ve Katar'dan oluşan Körfez Ülkeleri Ankara büyükelçileri Antalya, Isparta ve Burdur'u ziyaret etti ve bölgenin yatırım potansiyeli hakkında genel olarak bilgilendirildi.

TARİHİ TOPLANTININ GELİŞİM SÜRECİ
Bu ziyaretle birlikte gelişen ilişkiler sonucunda Kasım ve Aralık aylarında Körfez ülkeleri elçilik resepsiyonlarına, Isparta ve Burdur'dan Ticaret ve Sanayi Odaları ile BAKA Yatırım Destek Ofisi (YDO) koordinatörleri katıldı. Büyükelçilere bölgenin tanıtımını ve yatırım fırsatlarını içeren İngilizce olarak hazırlanmış sektör raporları ve diğer dokümanlar verildi. Büyükelçiler de, Batı Akdeniz Bölgesi'nin daha iyi tanımaları ile işbirliğini geliştirmek için yerinde program yapılmasının iyi olacağını ve böyle bir programa katılmak istediklerini bildirdi.

BAKA, Körfez ülkeleri işadamlarını Bölge iş dünyasıyla buluşturacak toplantının hazırlıklarına hız verdi. 5-6 Ocak 2011'de Bölge işadamlarına yönelik Isparta ve Burdur'da İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi uzmanları tarafından "Körfez Ülkeleri Ülke Masaları ve İhracata Giriş" eğitimi verilerek, bu ülkeleri teknik açıdan daha yakın tanımaları hedeflendi. Olumlu gelişmeler sonucu Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili ile BAKA uzmanları, Körfez Ülkeleri Büyükelçileri Ankara temsilcileri ile bu ülkelerdeki ticaret müşavirlikleriyle görüşmeler ve program hakkında bilgilendirme yaptı.

Burdur'da 25 Şubat 2011 tarihindeki BAKA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda Kurul üyelerine taslak program hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra davetiye ile diğer hazırlıkların yapılması, ayrıca Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili'nin 3 Mart 2011'de Dubai'de Arap işadamlarına yönelik yapılacak olan Türkiye'nin yatırım fırsatları konulu toplantıda sunum yapılması ve işadamlarının doğrudan davet edilmesi, 3-13 Mart tarihlerinde de diğer 5 Körfez ülkesinde üst düzey temaslarda bulunması kararlaştırıldı.

Isparta, Antalya ve Burdur'daki yatırım destek ofisleri de, bölgedeki ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, işadamları dernekleri ve özel sektör temsilcileriyle toplantılar düzenleyerek, programın etkin şekilde gerçekleşmesine katkı sağlayacak. Talep eden yerli ve yabancı firmalar da, toplantılar sırasında stant açabilecek.

TOPLANTILAR ANTALYA VE DAVRAZ'DA
Körfez ülkelerinden yaklaşık 150 işadamının katılması beklenen Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantıları, 05 Nisan 2011 Salı günü saat 09.30'da Antalya Belek'teki Maritime Pine Beach Hotel'de başlayacak.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Altıparmak'ın açılış konuşmasıyla başlayacak ilk günkü program, Körfez ülkeleri ile Türk iş dünyasının temsilcilerinin konuşmalarının ardından, BAKA'nın, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Katar, Bahreyn ile Umman sunumları yapılacak ve sektörel masa toplantıları gerçekleştirilecek.

Toplantıların ikinci günkü bölümü, Burdur ve Isparta iş dünyası ile Körfez ülkelerin işadamlarını buluşmasını sağlayacak Davraz'daki toplantı 06 Nisan 2011 Çarşamba günü Davraz Sirene Otel'de saat 10.00'da başlayacak. Isparta Valisi Memduh Oğuz'un açılış konuşması yapacağı toplantıda, BAKA'nın sunumunun ardından gün boyu sürecek Türk- Arap iş dünyasından eşleştirmelerin gerçekleştirileceği sektörel masa toplantıları gerçekleştirilecek. Serbest ikili görüşmelerle bir gün sonra gerçekleştirilecek firma ziyaretleri ile yatırım yerlerinin görülmesi programları belirlenecek.

Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantıları'nda Körfez ülkelerinin işadamları ile yatırım ve işbirliği yapılacak yatırım ve ortaklık fırsatları ile ithalat-ihracat görüşmeleri için öncelikli sektörler olarak; Gül ve Kozmetik Ürünleri, Medikal cihazlar, Örtüaltı Sebzecilik, Meyvecilik, Süs Bitkileri, Tarla Bitkileri, Tohum Üretimi, İyi Tarım Uygulamaları, Organik Tarım, Hayvancılık, Tarım Makineleri, Tıbbi Aromatik Bitkiler, 'Mermer, Orman Ürünleri (Sunta, Sanayi Makarası, Lambri, Sauna, Tüfek Dipçiği, Döşeme Tahtası, Mobilya, Ambalaj, İnşaat ve Yapı Malzemeleri, Gıda ve İçecek (Süt ve Süt ürünleri, Meyve Suyu, Doğal Kaynak Suları), Yenilenebilir Enerji (Güneş Enerjisi, Biokütle, Biogaz), Turizm (Golf, Kongre, Sağlık, Deniz, Eko, Kış, İnanç, Üçüncü Yaş), Eğirdir'de Otel Yatırımı, Yatçılık, Tekstil ve Deri Sanayi ile Havacılık ve Uçak Bakım Endüstrisi belirlendi. Ayrıca gelecek öneri ve taleplerle sektörler artabilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.