Koronavirüs'e Karşı Yeni Önlem Paketi

Bir Tık Ötesi OHAL...

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mart 2020 22:42
Koronavirüs'e Karşı Yeni Önlem Paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki corona virüsü salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 30 büyükşehirde yeni tedbirlerin alındığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 büyükşehir’de alınan tedbirleri şöyle sıraladı;


1- Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır

2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışama geçilecektir

3-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4-Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak hafta içi de buralarda toplu olarak bulunulmayacaktır.

5-Askerlerimiz 14 gün kuralına uygun olarak celp uygulamasına tayin olacaktır.

6-Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir

7- Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştrırılacaktır.

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları;
Küresel düzeyde hasta sayısının 600 bine, ölü sayısının 27 bine yaklaştığı bu büyük felaket bizi de etkiledi. Ülkemizde de bugün itibariyle 5 bin 598 tespit edilmiş vaka ve 92 can kaybı vardır. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha başsağlığı diliyorum.

Hiçbir musibetin bizden büyük olmadığı anlamıyla Covid-19 hastalığıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi ne kadar güçlü tutarsak, Allah’ın izniyle az hasarla çıkarız.

“REHAVETE KAPILMAYACAĞIZ”
Ancak şu hususları da aklımızdan çıkarmamalıyız. Rehavete kapılmayacağız. Karşımızdaki tehlike çok ciddidir. Bu tehdide karşı gerçekten sağlam bir mücadele yürütüyoruz. Her bir vatandaşımızın bu hastalığın yol açacağı vahim sonuçları bildiğine inanıyorum.
Her kesimi kapsayan istihdamın korunmasını sağlayan pek çok ekonomik tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. 100 milyon liranın üzerinde ekonomik destek programı hazırladık. Meclisimizde gerekli mevzuat değişikliğini yaptı.

EMEKLİ MAAŞI 1500 TL’YE ÇIKTI
En düşük emekli maaşını 1500 liraya çıkararak, nefes aldırdık. Emekli ikramiyesinin ödeme tarihini de Nisan başına çektik.

Ülkemizde dar gelirli haneye biner lira nakit desteği veriyoruz.

Sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı rahatlatacak tedbirleri hayata geçirdik. Milletimizin her bir ferdinin yanında oluyoruz. Vatandaşımızın mağduriyetine, açıkta kalmasına izin vermeyiz.

Yaşlılarımız için aldığımız tedbirleri saygısızlığa dönüştürenlere de müsaade etmeyeceğiz. Hayatın tüm alanlarını kapsayan tedbirlerle hastalık zincirinin bir an önce kırılmasını amaçlıyoruz.

“SALGINA HAZIRLIKLI YAKALANDIK”
Türkiye bu salgın illetine hazırlıklı yakalamıştır. Ekonomik alt yapısını güçlendiren Türkiye, kendi kendiye yeterli olmasının avantajlarını yaşıyor.
İlk çıktığı günden itibaren tedbirlerimizi alarak da ilave bir avantaj yaşadık. İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur. Üretim ve tedarik sistemimiz aksaksız çalışıyor.

Maske, eldiven ve test kiti konularını kendimiz ürettiğimiz için herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Olumsuz dedikodusunu yapanlar, stokçuluk yapanlar var, sakın bunlara aldanmayın. Bütün güvenlik güçleriyle bunların sırtlarındayız. Bunların tedarikini sağlayan sanayicilerimize de teşekkür ediyorum.

“İLAÇLARIN DEVAMI GELİYOR”
Gerektiğinde yurt dışından malzeme tedariki de yapıyoruz. Bu çerçevede yurt dışından getirdiğimiz hızlı tanı kitlerimizi devreye sokarak test sayısını artırdık. Hem kendi testlerimizi hem de merkezleri tüm ülkeye yaydık.

Testler kesinlikle ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilacın ilk kısmı bize ulaştı, kullanmaya başladık. Devamı da geliyor. Tüm sağlık çalışanlarımızın da tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız seferberlik ruhuyla çalışıyor.

Kabine toplantımızı her hafta, telekonferansla gerçekleştireceğiz. Gün itibariyle de her pazartesi toplantımızı gerçekleştireceğiz. Tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Bilim insanlarımız, kurumlarımız ve bakanlıklarımız gelişmeleri anbean milletimizle paylaşıyor. Biz de bu süreçleri takip ediyoruz. Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri konusunda sürekli ilave tedbirler alıyoruz.

Tedbirlerin ne kadar süreceği, halkımızın tedbirleri uygulama durumu belirleyecektir. Attığımız her adımda kamu düzeninin korunması, gıda, sağlık ve temizlik zincirinin ayakta tutulması ve sosyal izolasyonun sağlanmasını gözetiyoruz. Bu güne kadar sağlıktan eğitime, ekonomiden çalışma hayatına kadar aldığımız tedbirler de bu amaç vardır.

Bugün Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda, aldığımız yeni tedbir paketini hayata geçirmeyi kararlaştırdık. Hepsi de milletimizin, sağlığı ve güvenliği için.

Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 30 büyükşehirin tamamında uygulanması kararı uygulamaya geçilmiştir.
Ev ve iş yerleri dahil, sosyal mesafeye dikkat ederek, toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmayarak, temizliğe hassasiyet göstererek, tedbirin etkinliğinin artırılması şarttır. Milletimizden dirayet ve sabır bekliyoruz. Gönüllü karantina şartlarına harfiyen uymalıyız.

Bizler Türkiye olarak şu anda bulunduğumuz konumu, şu anda olumsuz bir neticeye taşımamamız gerek. Bu süreci en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlı bir gelecek bizi bekliyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.