KOSGEP’ten Dev Destek

KOSGEB, sebze ve meyve zayiatını azaltmak için soğuk zincir oluşturulmasına 750 bin TL’ye kadar destek verecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ekim 2021 18:14
KOSGEP’ten Dev Destek

 

KOSGEB, sebze ve meyve zayiatını azaltmak için soğuk zincir oluşturulmasına 750 bin  TL’ye kadar destek verecek. Destek başvuruları ise alınmaya başlandı.

KOSGEB Isparta İl Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Sebze ve meyve zayiatını azaltmak üzere ilgili alandaki firmaların soğuk zincir oluşturmaları sürecinde, finansal kiralama yöntemiyle temin edecekleri, YERLİ MALI ve YENİ soğuk hava ünitesi ve/veya soğutucu frigorifik kasa/ünite yatırımları için finansal kiralamadaki faiz/ kâr payı masraflarına katkı sağlanacaktır.

Bu destek programı ile ülkemizde üretilen sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye taşınması sırasındaki zayiatın en aza indirilmesi hedefleniyor. Böylece çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin raf ömrü uzatılarak kalitesi muhafaza edilirken vatandaşlarımız da daha ucuza sebze ve meyve tüketebilecekler.  

Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Desteği ile üreticiden tüketiciye soğuk zincir muhafazası için lojistik taşıma yapan frigofirik araçların sayısı artacak ve bu araçların ulaşım noktalarına da soğuk hava depolarının kurulması sağlanacaktır.

Bugün sebze ve meyvede yaşanan zayiat ürün fiyatları artışına neden oluyor. Bunun sonucunda vatandaşımız daha pahalı ürün tüketerek bedel ödüyor. Ülkemizde üretilen 50 – 60 milyon ton sebze ve meyvenin %20 zayiatı olduğuna yönelik bir hesapla 10-12 milyon tonunun çöpe gittiğini düşünürsek desteğin önemi daha çok ortaya çıkar.

BU DESTEKTEN HANGİ İŞLETMELER YARARLANACAK?

-       Toptancı Sebze hallerinde faaliyet gösteren tüccar komisyoncu firmalar,

-       Sebze ve meyve taşımacılığı alanında faaliyet gösteren lojistik firmaları,

-       Ve bireysel olarak sebze ve meyve taşımacılığı yapan firmalar destekten yararlanabilecek.

Destek programı kapsamında sayılan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerimiz 750.000 TL’ye kadar bu destekten yararlanabilecekler.

İlgili sektörlerde olup da destek başvurusu yapan firmaların finansal kiralama (Leasing) yöntemiyle edinecekleri YERLİ MALI ve YENİ frigorifik kasa ve ünitelerine destek verilecek.

Program kapsamında ilgili firmaların kiralama yöntemi ile 1 adet soğuk hava ünitesi alımlarında oluşacak finansman maliyetinin faiz veya kâr payının 10 puanlık kısmı geri ödemesiz olarak karşılanacaktır. 10 adete kadar olan soğutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de aynı destek geçerli olacaktır.

Başvurular KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmak ve KOBİ beyannamesi onaylı olmak kaydı ile e-devlet üzerinden yapılabilecektir.

KOSGEB hali hazırda 6 finans kuruluşu ile işbirliği protokolleri imzaladı. Bunlar; Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası’dır.

Teminat sıkıntısı çeken işletmeler KGF kefaletinden de faydalanabilecek.

Üst Limit: 750.000.-TL                                 Soğuk Hava Ünitesi İçin: 150.000 –TL

Destek Oranı: Faiz/kâr payı oranı üzerinden uygulanacak azami destek 10 destek puan oranı olacaktır. (Finans Kuruluşları ile 3 ay süre ile 19,25 oran üzerinden sabitlenmiştir.)

Kullandırılacak Kredinin Vadesi: İlk 6 ayı ödemesiz azami 36 ay

Destek Programı Süresi: 3 Yıl

İLGİLİ SEKTÖRLER

46.17.02 Yaş sebze ve meyvelerin bir ücret ve sözleşmeye dayalı olarak toptan satışını yapan aracılar

 (kabzımallık ve aracı üretici birlikleri dahil)*

46.31.01 - Fındık, antep fıstığı, yer fıstığı ve ceviz toptan ticareti (kavrulmuş olanlar hariç)

46.31.02 - Taze incir ve üzüm toptan ticareti

46.31.03 - Narenciye toptan ticareti

46.31.04 - Diğer taze meyve sebze toptan ticareti (patates dahil)

46.31.05 - Zeytin (işlenmiş veya işlenmemiş) toptan ticareti

46.31.06 - Kültür mantarı toptan ticareti

49.41.01 Karayolu ile şehir içi yük taşımacılığı (gıda, sıvı, kuru yük, vb.) (gaz ve petrol ürünleri hariç)

49.41.02 Kara yolu ile şehirler arası yük taşımacılığı (gıda, sıvı, kuru yük, vb.) (gaz ve petrol ürünleri hariç)

49.41.03 Kara yolu ile uluslararası yük taşımacılığı (gıda, sıvı, kuru yük, vb.) (gaz ve petrol ürünleri hariç)

ISPARTA’da konuyla ilgili tüm işletmelerimizin başvurusunu bekliyoruz. İşletme yetkilileri daha geniş bilgiyi web sayfamızdan (www.kosgeb.gov.tr) ve Müdürlüğümüzden alabileceklerdir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.