Kuruldan Tavsiye Kararı

Isparta Hıfzıssıhha Kurulu, kamuya açık işletmelerde plastik malzemende yapılmış bardak ve tabakaların uzun süreli..

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2010 21:47
Kuruldan Tavsiye Kararı

Isparta Hıfzıssıhha Kurulu, kamuya açık işletmelerde plastik malzemende yapılmış bardak ve tabakaların uzun süreli kullanılmaması yönünde tavsiye kararı aldı.

Daha önce düğünlerde tek tabaktan yemek yenilmesinin yasaklanması, umuma açık tuvaletlere standart getirilmesi gibi kararlar alan Isparta Hıfzıssıhha Kurulu, yeni bir karara daha imza attı. Kurul, özellikle lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerde plastik tabak, çatal, kaşık ve bardakların kullanılmasının insan sağlığı açısından uygunsuzluğuna dikkat çekerek, bu malzemelerin kullanılmasının sınırlandırılması yönünde tavsiye kararı aldı.

KANSERE BİLE YOL AÇABİLİR

Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Süleyman Önal, bu tür malzemelerin uzun süre kullanımının kansere bile yol açabileceğini belirterek, "Aldığımız karar bir tavsiye kararıdır. Özellikle plastik tabaklarda servis edilen sıcak yemeklere petrokimya ürünü olan bu malzemeden bazı kimyasalların çözülerek yemeğe karışması halk sağlığı açısından tehlikeli durumlar yaratabiliyor. Belki kısa süreli kullanımda bir sıkıntı yok ama uzun süreli kullanımda sağlığımızı tehdit edici durumlar ortaya çıkabilir" dedi. Plastikten yapılmış bu tür malzemeler içerisindeki kimyasalların çeşitli zararları olduğunun bilindiğini kaydeden Önal, "En önemli zararı vücut metabolizmasını etkilemesi. Uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre plastik yüzeyden çözülen kimyasalların kana karışması sindirim sisteminde hasarlara yol açabiliyor. Kanserojen maddelerin sürekli vücuda iletilmesi ileride kanser vakasına yol açabiliyor" diye konuştu.

HALKI UYARMAK ZORUNDAYIZ

Tavsiye kararının lokanta, pastane, kafe gibi işletmeleri hedef aldığını belirten Önal, şunları söyledi

"Amacımız insanlarımızın bu tür malzemelerden gıda aldıklarında, hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşacaklarını, hangi risklerin söz konusu olduğunu öğrenmeleri. Karar tamamen tavsiye kararıdır. Bir yasaklama veya gıda satan yerlerde bir uyarı yazısı gibi zorunluluk olmayacak."

DETERJAN KALINTISI SAĞLIĞI ETKİLİYOR

Öte yandan Isparta Hıfzıssıhha Kurulu, kamuya açık işletmelerde uygun alanı olanların bulaşık makinesi kullanılması yönünde de tavsiye kararı aldı. Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, "Umuma açık olan lokanta, kafe, kıraathane gibi yerlerde kullanılan servis malzemeleri sürekli elde yıkanarak tekrar servise sunuluyor. Bu durumda malzemeler üzerinde deterjan kalıntısı olabiliyor. Çünkü elle yıkanan bulaşığa standart getirmeniz mümkün değil. Sonuçta hijyenik sayılamayacak, deterjan kalıntılı malzemelerin yeniden servise sunulması da sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Ancak bulaşık makinesinde uygun programda kalıntısız şekilde hijyenik yıkama ve durulama mümkün. İşte bu nedenle bulaşık makinesinin kullanımına özen gösterilmesini istedik" dedi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.