Kuyucak'ta 1. Isparta Lavanta Festivali Başladı

Keçiborlu'nun Kuyucak köyünde düzenlenen "1. Isparta Lavanta Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2022 18:58
Kuyucak'ta 1. Isparta Lavanta Festivali Başladı

Keçiborlu'nun Kuyucak köyünde düzenlenen "1. Isparta Lavanta Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüş öncesinde Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’ta lavanta bahçesinde halk oyunları gösterilerini izlendi.

Festival açılışına katılan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Vali Aydın Baruş, Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Aylin Cesur, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Keçiborlu Kaymakamı Tahsin Aksu, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak ve kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile vatandaşlar Isparta Belediyesi Bandosu eşliğinde köy içinden devam ederek festival alanında son bulan korteje katıldılar.

Alanda saygı duruşundu bulunularak, İstiklal Marşı okundu.Vali Baruş, burada yaptığı konuşmada, dünyada lavanta üretiminin önem kazandığını belirterek, lavanta üretiminin Fransa, Bulgaristan ve Çin'de öne çıktığını söyledi.

Vali Baruş, "Ülkemizde de lavanta üreticiliği 1970'li yıllara dayanıyor. Başlangıcı da Kuyucak yani Keçiborlu'dan Türkiye'ye yayılmış, bugün Türkiye'nin birçok yerinde lavanta ekiliyor. Türkiye'de en fazla lavanta üretim alanına sahip Isparta, ülkedeki üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştiriyor.

Kuyucak köyünde 5 bin dekarı aşkın alanda lavanta yetiştiriciliği yapılıyor. Isparta genelinde ise 7 bin dekara yakın lavanta alanı bulunmakta. Lavanta Kuyucak köyünde simge haline gelmiş durumda.

Rengiyle, kokusuyla lavantadan Kuyucaklılar ciddi yarar sağlıyor. Özellikle kadınlarımızın etkin rol oynamasıyla lavanta ürünleri, bu bölge için geçim kaynağı haline geldi” şeklinde konuştu.

Vali Baruş konuşmasının sonunda ise festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere tek tek teşekkür ederek festivalin tüm Isparta için hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Konuşmaların sonrasında halk oyunu gösterileri ve konser düzenlendi.

Festival Cumartesi ve Pazar günü Lavanta Kokulu Köy Kuyucak ve il merkezinde düzenlenecek birçok etkinlikle devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.