Lösemide Tedavi Yöntemleri Umut Veriyor

Lösemide Tedavi Yöntemleri Umut Veriyor

Yayınlanma:
Lösemide Tedavi Yöntemleri Umut Veriyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yılmaz Keskin, löseminin çocuklarda en sık görülen kanser türü olduğunu ancak umut verici gelişmelerle löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.

“Lösemili Çocuklar Haftası” hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Keskin, löseminin vücutta gelişi sebebinin henüz tam olarak bilinmediğini söyledi. Prof. Dr. Keskin şöyle konuştu: “Lösemi, yani kan kanseri, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde henüz olgunlaşmamış kök hücrelerin kontrolsüz şekilde aşırı çoğalması ve bu hücrelerin kemik iliği ile vücudun bazı başka dokularını kaplamaları sonucunda ortaya çıkan hastalıktır. Lösemi gelişiminin sebebi genellikle bilinmemektedir. Çocukluk çağında görülen tüm kanserlerin yüzde 30-35’ini lösemi oluşturmaktadır.”

20 BİN ÇOCUKTAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Löseminin, yaklaşık olarak yirmi bin çocuktan birinde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Keskin, tıpta yaşanan gelişmelere bağlı olarak lösemili çocuklardaki şifa oranında belirgin artış sağlandığını kaydetti. Prof. Dr. Keskin şunları söyledi: “Çocuklarda görülen lösemilerin yüzde 75-80’i akut lenfoblastik lösemilerdir.

Bu lösemi tipinde tedavi ile şifa elde edilme oranı, günümüzde yüzde 90 civarındadır. Löseminin bazı belirti ve bulguları yaygın görülen birçok hastalığın belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Düşük dereceli ve aralıklı özellikte olan ateş, halsizlik, iştahsızlık, solukluk, vücutta morluklar veya toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızımsı döküntüler, huzursuzluk ve kemik ağrısı lösemide görülebilecek belirtiler arasındadır.

Lösemide tipik olarak belirtilerin süresi, günler ya da haftalar ile ifade edilir. Muayenede hastanın bulgularına ek olarak lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğerde büyüklük saptanabilir. Kan tetkiklerinde lösemi ile ilişkili bulgular dikkati çekebilir ve kanın yayılarak mikroskopta incelenmesi ile lösemi hücreleri görülebilir. Kesin tanı için kemik iliğinin incelemesi gerekir. Bu inceleme, özel bir iğneyle sıvı ve hücre örneği alınarak yapılır. Örnek genellikle hastanın kalça kemiğinden alınır.”

Lösemi tedavisinde kemoterapi ilaçlarının kullanıldığını, ancak en iyi yanıtı almak amacıyla farklı lösemi tiplerinde farklı tedavi protokollerinin uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Keskin, “Olguların bir kısmında ek olarak radyoterapi uygulaması da gerekebilir. Hastalığı tekrarlayan veya yüksek riskli olarak değerlendirilen hastalar kök hücre nakil programına alınır. Bu hastalarda kök hücre nakli ile löseminin tekrar etmesi veya olumsuz sonuçlar yaşanması ihtimali, sadece kemoterapi kullanımına göre daha düşüktür.” diye konuştu.

LÖSEMİ TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIKTIR

Lösemi tedavisi sırasında çocuklarda fırsatçı enfeksiyonların riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Keskin, bu enfeksiyonların yaşamı tehdit edici özellikte olabileceğini, bu nedenle de hijyen kurallarının hassasiyetle uyulması gerektiğini söyledi. Hücre sayılarındaki azalma sebebiyle kan ürünlerinin temini ve kan bağışının büyük önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Keskin, “Lösemi tedavisi hem çocuk hem de aile için sabır gerektiren, zorlu bir süreçtir. Ancak unutmamak gerekir ki lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.