Marka Değerimiz Artacak

Marka Değerimiz Artacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mayıs 2019 11:36
Marka Değerimiz Artacak

Isparta’nın en önemli değerlerinden birisi kuşkusuz gül. Gülde marka değerini artırmak, gül ve gül yağının prestijini korumak, en nihayetinde ise ekonomik değerini artırmak için Isparta Ticaret Borsası büyük bir adım attı. Artık Isparta Gül Yağı coğrafi işaret sahibi.

Isparta Ticaret Borsası tarafından Türk Marka ve Patent Kurumuna yapılan başvuru sonucunda ‘Isparta Gülyağı’na coğrafi işaret alarak tescillettirdi. Başkan Adar; “Amacımız ve hedefimiz, Isparta’da üretilen gülyağının markalaşmasını sağlamak ve prestijini korumak” dedi. Isparta Ticaret Borsası tarafından, 2018 yılında başlatılan çalışmalar başarı ile sonuçlandı.

GÜL YAĞI ARTIK KORUMA ALTINDA
Diğer ülkelerde üretilen gülyağlarından kalite olarak daha üstün olan Isparta gülyağının bu ayrıcalığının bilinirliğini artırmak ve alıcıların Isparta’ya olan ilgisini yoğunlaştırmak için veri analizleri yapılarak bir rapor hazırlandı. Raporda Isparta’da üretilen gülyağının teknik özellikleri ve coğrafi konumdan kaynaklanan farklılıkları anlatıldı. 2018 yılında Isparta Gülyağı olarak isminin tescillenmesi için Isparta Ticaret Borsasınca Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı. Başvuru sonrası yapılan inceleme ve analizler sonucunda 7 Mart 2019 tarihinde ‘Isparta Gülyağı’ onaylanarak tescillendi ve koruma altına alındı.
Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Isparta Ticaret Borsası Toplantı Salonunda bir toplandı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar; “İlimizin marka ürünü olan gülyağının geleceğini koruma altına almak ve markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla Isparta Ticaret Borsası olarak bir dizi çalışma gerçekleştirildik. Bu başvuru sürecinde ISUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Erbaş’ın teknik desteğini aldık. Bu çalışma sonucu hazırlanan rapor ile Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu yaptık. Başvurumuz sonunda 7 Mart 2019 tarihi itibariyle ‘Isparta Gülyağı’ ismi tescillenerek koruma altına alınmıştır. Isparta Gülyağı’nın tescillenmesi piyasalardaki farklı isimlerle tanımlamalar sonucu oluşan karmaşaya son verecektir. Tescillenen standartlarda üretim yapan firmalarımız başvuruları ve denetimler sonrası gülyağı ambalajlarında Türk Patent ve Marka Kurumunca belirlenen resmi menşei logosunu kullanabileceklerdir.

ÜRETİCİ HAKSIZ REKABETE KARŞI KORUNACAK
Bilindiği gibi; Ülkemizde ve dünyada son dönemde yöresel ve coğrafi işaretli ürünlere olan ilgi giderek artıyor. Üreticisine daha fazla kazandıran, üreticiyi haksız rekabete karşı koruyan, tüketicinin de sağlıklı ve güvenilir ürüne ulaşmasını sağlayan coğrafi işaretli ürün pazarı AB’de 55 milyar Euro seviyelerine ulaştı. Dünyada 10 bin civarında coğrafi işaretli ürünlü bulunuyor. Özellikle İtalya ve Fransa gibi ülkeler bu konuya daha hassasiyet gösteriyor. Fransa 1921 yılında tescillettiği rokfor peynirinden 2016 yılı itibariyle 1.6 milyar Euro gelir etmiş.

COĞRAFİ İŞARET LOGOSU İÇİN
BORSA’YA BAŞVURMAK GEREKİYOR
Biz de Isparta olarak bu konuya olan hassasiyetimizi artırmamız ve coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmamız gerekiyor. Isparta Ticaret Borsası olarak ilimizin diğer ürünleri içinde çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Malum olduğu üzere son dönemde ilimize has gülümüzün başka şehirlerde üretimi yapılmaya başlandı. Ancak Isparta dışında yapılan çiçek ve yağ üretimleri, coğrafi işaret tescilimiz dolayısıyla ‘Isparta Gülyağı’ adı altında satılamayacak. Sadece bölgemizdeki üretimler bu hakka sahip olacaklar. Bu nedenle bu konuya Isparta olarak sahip çıkmamız gerekiyor. Gülyağı üreticilerimizi Coğrafi İşaret Logosu kullanımı için Borsamıza başvuru yapmaya davet ediyorum” dedi.

Dünyada milyarlarca dolara ulaşan coğrafi işaretli ürün pazarında Isparta olarak daha fazla yer almamız gerekiyor. Ayrıca perakende ticarette yerel markalara, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlere daha fazla yer verilmesine ilişkin bazı çalışmalar var; bu nedenle ilimiz ürünlerini yeni uygulamalara hazırlamamız gerekiyor. Bundan sonraki hedefimiz Avrupa Birliği’nde de tescilletmek. Bunun için de ön başvurumuzu yapmış bulunmaktayız.

PAZAR DEĞERİ ARTACAK
Toplantıya katılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Birimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sabri Erbaş da konuşmasında, süreç hakkında bilgiler verdi. Erbaş; “Alınan bu Coğrafi İşaretle Gül yağımız Isparta için artık bir marka haline gelmiş bulunmaktadır. 2018 yılı sonunda dosyasını hazırladığımız ve 7 Mart 2019 yılında da Coğrafi işaret tescilini alan Gülyağı, artık Isparta için bir marka haline geldi. Isparta’nın, bölgenin ve gülün tanınırlığı pazar değerini arttırmada önemli bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim.

Bunda sonraki aşamada gülyağının AB’ye kaydının yapılması ve gülün diğer ürünleri olan gülsuyu, gül reçeli ve gül şurubu gibi ürünlerde Coğrafi İşaret Tescilinin alınması için çalışmaların olacağını söylemekten ve böyle bir organizasyonda olmaktan da onur duyduğumu belirtmek isterim. Isparta’ya ve bölgeye tekrar hayırlı olsun diliyorum. Gülyağının coğrafi işaret sınırı göller bölgesi dediğimiz yüzde seksen oranında gülünün üretildiği Isparta, Afyon Dinar ve Başmakçı kasabaları, Burdur’un Ağlasun ilçesi ve Denizli’de de çok az bir alanda üretim yapılmakta. Coğrafi İşaret tescilinde de bu sınırlar dahil olmaktadır. Bunun dışındaki alanlarda da üretimi yapılan gül veya gülyağında artık Isparta Gülyağı adı altında satılmayacaktır. Bu Isparta için pazar değerini korumada önemli bir nokta haline geldiğini söyleyebiliriz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.