Meteoroloji Personeli Ek Ödeme Bekliyor

Türk-Büro Sen Şube Başkanı Bülent Özkan, meteoroloji çalışanlarına ek ödemelerinin anlaşılmayan sebeplerden dolayı durdurulduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Mart 2011 10:37
Meteoroloji Personeli Ek Ödeme Bekliyor

Türk-Büro Sen Şube Başkanı Bülent Özkan, meteoroloji çalışanlarına ek ödemelerinin anlaşılmayan sebeplerden dolayı durdurulduğunu söyledi.

Meteoroloji çalışanlarına ek ödemelerinin durdurulması hakkında açıklamalarda bulunun Özkan; “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde 2002 yılında yetkili olan sendikamız, meteoroloji çalışanlarının haklarını korumuş, geliştirmiş ve herhangi bir hak kaybına müsaade etmemiştir.

2002 yılındaki mücadelemizle, Meteoroloji çalışanlarına arazi tazminatı ödenmesini sağlamış olmamıza rağmen, 8 yıl ödenen arazi tazminatı 8 yıl sonra, anlayamadığımız bir gerekçeyle durdurulmuştur. Yine bilindiği üzere, Devlet Hava Meydanlarında hizmet veren personele ödenen Havacılık Tazminatı aynı zamanda kısmi olarak, Meteoroloji çalışanlarına da ödenmektedir. Sendikamız, daha önce vermiş olduğu mücadeleler ve basın açıklamalarında, Euro Control Teşkilatı yani Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı tarafından ödenen tazminat, DHMİ çalışanlarına en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının %300, %600, %1000 tutarında ödenirken, aynı hizmeti sunan, sunduğu hizmet anlamında belki de daha önemli ve riskli hizmet sunan Meteoroloji çalışanlarına bu oran sadece %50 ve %25 oranında uygulandığı dile getirerek, bu oranın arttırılmasını talep etmişti” diye konuştu.

HAK İSTEDİK, HAKSIZLIK ÇIKTI
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü arasında yapılmış olan protokol kapsamında EUROCONTROL Teşkilatı tarafından DHMİ’ne yapılan ödemelerden, maliyet taban payı üzerinden gerekli mahsuplaşmalar yapıldıktan sonra kalan tutarın her ay düzenli olarak Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hesaplarına ödendiğini ancak Mart-2011 döneminde, mahsuplaşma işlemi sonucunda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne ödenecek miktarın cüzi bir tutarda olması ve İşletme Müdürlüğü’nün mevcut kaynaklarının bu ay yapılması gereken zorunlu ödemelere yeterli olmaması ve mevzuatları gereği döner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödeme, katkı payı gibi ödemelerin öncelik sırasının en sonunda olması nedeniyle; merkez ve taşra teşkilatında çalışan personele yapılması gereken Ek Ödemelerin bu ay yapılamayacağı anlaşılmaktadır.

TÜRKİYE BİR İLKİ YAŞIYOR
Bilindiği üzere, 1.1.2006 tarihinden itibaren 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye’deki bütün kamu kurumlarında çalışanlar, en az 380 lira ek ödeme almaktadır. Bugüne kadar hiçbir kamu kurumunda “Paramız Yok” gerekçesiyle, bu ek ödemelerin ödenmediği görülmemiştir. Bu anlamda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü bir ilke imza atmıştır.

Zor koşullarda çalışan devlet memurları, çalışmaları karşılığında yeterli bir ücret alamamaktadırlar. Genel olarak maddi anlamda zaten mağdur edilen memurların hak etmiş oldukları ek ödemelerin taraflarına zamanında ödenmemesi ile ciddi anlamda sıkıntı çekecekleri açıkça ortadadır.

CEZALANDIRILIYORLAR
Her ne kadar kurumun döner sermaye hesaplarında paranın bulunmaması gerekçe gösterilerek, mali kaynakların yeterli düzeye ulaşmasını müteakip ödemelerin yapılacağı belirtilmekte ise de, ne zaman ödeneceği de belli değildir. Ek ödemelerin kesilmesi çalışanlara büyük bir mağduriyet getireceğinden bu uygulamadan vazgeçilerek personele ek ödemelerin yapılmasını kamuoyu nezdinde talep ediyoruz.

Hava Tahmini sıralamasında dünyada ilk 10’a giren, tahmin tutarlılık oranı %90’nı bulan bu kurumumuzda başarı tamamıyla çalışanlara aittir. Bu kadar özveri ile çalışan kurum çalışanlarına mükâfat verileceği yerde, ek ödemelerinin zamanında ödenmeyerek cezalandırılması hakkaniyet ölçüsüyle bağdaşmamaktadır. Türk Büro-Sen olarak, Meteoroloji çalışanlarının ek ödemelerinin bir an evvel ödenerek kurum çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesini ve Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı tarafından ödenen tazminatın DHMİ çalışanlarına ödenen seviyeye çıkartılmasını talep ediyoruz.
Meteoroloji çalışanlarının yaşamış olduğu ek ödeme mağduriyetinin, Türk Büro-Sen olarak takipçisi olacağımızı, mücadelemizi başta hukuki mecralarda olmak üzere her platformda sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.