Mumcular ve Okkanlar Her Zaman Olacak!

Mumcular ve Okkanlar Her Zaman Olacak!

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2020 17:01
Mumcular ve Okkanlar Her Zaman Olacak!

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, Kaymakkapı Meydanı’nda düzenlenen kitlesel basın açıklaması ile anıldı. CHP’nin düzenlediği etkinliğe ADD, Eğitim Sen ve Ulusal Eğitim Derneği temsilcileri de katıldı.

24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu ve 24 Ocak 2001 tarihinde Diyabakır’da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Emniyet Müdürü Gaffar Okkan Kaymakkapı Meydanı’nda düzenlenen kitlesel basın açıklaması anıldı.

CHP Merkez İlçe Yöneticisi Kemal Tolga Çırak’ın okuduğu basın açıklamasında “Bugün 24 Ocak 2020, yazıları ve yaşamı ile bizlere yol göstermiş Araştırmacı- Gazeteci Uğur Mumcu’nun hain bir saldırı sonucu aramızdan ayrılışının 27. Yıl dönümü..Bedenen yaşadığı süreç içerisinde kendisini emperyalist güçler tarafından Türkiye Cumhuriyeti üzerinde oynanan oyunları gün yüzüne çıkarmaya adamış, yolsuzluğun, zulmün, gericiliğin, hukuksuzluğun daima üzerine gitmiş, ülkenin Tam Bağımsızlığını ilke edinmiş ve bu yolda asla bir adım geri atmamıştır. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy gibi değerlerimiz, içinden çıktıkları topluma hizmet etmek ve onları gerçeğin ışığıyla aydınlatmak için kendi kalemlerini satmadan hiç bir güce yani, iktidara dayanmadan yazılarını yazmış ve bu yolda canlarını sakınmamışlardır. Gazetecilerin görevi insanların duymak istediklerini söylemek değil, toplumu her konuda korkusuzca aydınlatmaktır.

Bu doğrultuda hareket eden Uğur Mumcu’nun yazmış olduğu her bir satır, bugün bile halk düşmanlarının üzerine balyoz gibi inmektedir. Yine onun yazıları ile kitapları, Türkiye’de terörün, din tüccarlarının esas yüzünü göstermekte ve karanlığın üzerine bir güneş gibi doğmaktadır. Bu yüzden onu bedenen bizden alanların korkulu rüyası olmaya devam etmektedir ve edecektir” denildi.

ANMAK YETMEZ ANLAMAK LAZIM
Açıklamada; “Özellikle böyle günlerde onları anmak yetmez, anlamak ve onların bıraktığı yerden mücadeleyi sürdürmek gerekir. Nitekim Türk devriminin aydınlanma mücadelesi Mumcuların, Kışlalıların, Üçok'ların ve Aksoyların bıraktığı yerden devam edecektir. Bu bizler için bir lüks değil, halkımızın bu topraklarda özgür ve bağımsız yaşaması için bir zorunluluktur. Uğur Mumcu’nun yazıları ne yazık ki bugün için hala geçerlidir. Kaleme aldığı dönemlerde siyaset, ticaret ve din üçgenine vurgu yaparak cemaat ve tarikat yapılanmalarının yasaları aşan bir ayrıcalığa sahip olduğunu gerçek demokrasi ve vicdan özgürlüğünün temelini oluşturan ilkelerden biri olan laikliğin tehlikeye girdiğini belirtmiştir. Hatta 1993 yılında kaleme aldığı bir yazıda “Cemaatlere ve tarikatlara giren çocuklar 30 sene sonra general olacaklar cumhuriyete karşı ayaklanacaklar.” demiştir. Geldiğimiz nokta acı tabloyu gözler önüne sermektedir. Geçmişten günümüze din ve milliyet üzerinden politika yürü tenler bu acı tablonun eser sahipleridirler. Bu sahipler ki emperyalizme kucak açarak yönettikleri ülkenin onurunu ayaklar altına almış, ülkeyi bataklığa sürüklemiş ve dışa bağımlı hale getirmişlerdir. İçinde bulunduğumuz süreçte de emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileri en büyük silahları olan din ve milliyetçilik üzerinden politikalar üretmekte olduklarını görüyor ve “Tam Bağımsız Türkiye” için verilen onurlu mücadelenin zafere kadar süreceğini hatırlatmak istiyoruz. Sözlerime yine Uğur Mumcu’nun bir sözüyle bir soru ile son vermek istiyorum.

UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ
“Milliyetçilik ‘vatan, millet, Sakarya, kan, ırk, bayrak’ edebiyatı mıdır, yoksa ulusun çıkarlarını, onurunu herkese karşı savunmak; yani tam bağımsızlık mıdır? Ülkenin onuru ayaklar altında çiğnenirken, ‘vatan, millet, bayrak’ edebiyatını yani milliyetçiliği sadece kitleleri uyutmak ve kandırmak için kullanıp aslında bütün bu değerleri salt kendi siyasal ya da bireysel-sınıfsal çıkarları için kullanmak milliyetçilikse, bunun karşıtı nedir?” Sözlerimi noktalarken ardından uğurlar olsun demeyeceğim! Bilmeliler ki emperyalizm ve işbirlikçileri olduğu sürece onların karşısında dağ gibi kara yağız delikanlılar, Uğur’lar hep olacaktır.

“Unutmadık, unutmayacağız. Atatürkçü, Cumhuriyetçi, laik, anti emperyalist, özgürlükçü ve tam bağımsızlıkçı Türkiye’den yana olan Uğur Mumcu’nun yolu bugün bizim de yolumuz, mücadelesini verdiğimiz aydın, laik ve çağdaş Türkiye sevdası bizimde sevdamızdır. Uğur Mumcu ve Gaffar Okan ve bütün Cumhuriyet devrimi şehitlerimizi sevgi, saygı ve özlemle anıyor, Cumhuriyet Halk Partisi olarak gericiliğe ve bölücülüğe asla izin vermeyeceğimize bir kez daha söz veriyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.