MÜSİAD Sordu Bakanlık Görüş Bildirdi

Halı İhtisas Gümrüğü ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya 'Halı İhtisas Güörüğü'nün Isparta'da kalması' talebini ileten MÜSİAD'a Bakanlıktan yazılı cevap geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ağustos 2014 15:22
MÜSİAD Sordu Bakanlık Görüş Bildirdi

Isparta Gümrük Müdürü Yahya Dolgun'un ITSO'ya yaptığı veda ziyaretinde "İstanbul’da halı ithalatı yapan firmalar Gümrüğün İstanbul’a taşınmasını istiyor. Ancak bize göre bu yanlış bir düşünce. Çünkü, Isparta halısı ile özdeşleşmiş" ifadeleriyle birlikte yeniden tartışılmaya başlayan Halı İhtisas Gümrüğü'nün Isparta'dan alınması ile ilgili Bakanlık nezdinde her hangi bir talebin bulunmadığı ortaya çıktı.

Konuyla İlgili olarak Van'da düzenlenen MÜSİAD GİK toplantısında Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı'ya konuyla ilgili görüş yazılı rapor ve görüş sunulmuştu.

Gümrük Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada ise mevcut durumun aksi yönünde bir talebin kendilerine ulaşmadığını ve bu nedenle Halı İhtisas Gümrüğü konusunun 'mevcut uygulamayla' devam etmesi yönünde görüşleri olduğunu ifade etti.

Bugün konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren MÜSİAD Başkanı Mustafa Selim Özkutlu, "06-07 Haziran 2014 tarihinde Van ilinde düzenlenen MÜSİAD Genişletilmiş İdari Kurulunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZICI beyefendi ve Bakanlık üst düzey bürokratlarının katılımı ile yapılmış idi. Bakanlığa MÜSİAD Genel Merkezi ve ülkemizdeki MÜSİAD şubelerinin hazırlamış oldukları raporlar MÜSİAD Genel Merkezinin yardım ve onayı doğrultusunda sunulmuştur. Isparta MÜSİAD Şubesi olarak 7 konuda rapor hazırlanmış ve bu raporda bulunan konular ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı MÜSİAD Genel Merkezimize yazılı cevap vermiştir. Şubemizin hazırladığı rapora verilen cevapta konuların ayrıntılı şekilde incelendiği tespit edilmiştir. Konuların gerçekleşme durumlarına göre kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır" dedi.

Sunulan raporun 4'ncü maddesinin Halı İhtisas Gümrüğü ile ilgili olduğuna işaret eden Özkütlu, raporda, "İthal edilen el dokuma halılarının gümrük işlemleri Isparta’da yapılmaktadır. İthalatın çoğunluğunun İstanbul’daki firmalar tarafından yapılmış olması, gemilerle İstanbul’a gelen halıların Isparta’ya nakledilmesi ve tekrar çoğunluğunun İstanbul’da satışa sunulması halı ihtisas gümrüğünün İstanbul’a taşınması taleplerine neden olmuştur. Ancak gerek yerli el dokuma halılarının satışının teşvik edilmesi gerekse Isparta’ya gelen tırların Isparta ekonomisine katkı sağlaması nedeni ile ithalatı teşvik edici bir kolaylaştırma yapılmamalıdır. Halı İhtisas Gümrüğü Isparta’da kalmaya devam etmelidir" görüşünü ifade ettiklerini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Gümrük Bakanlığı'ndan gelen yazılı cevapta ise "Konu ile ilgili olarak Bakanlığımızda intikal eden aksi yönde bir talep bulunmamakla birlikte uygulamanın mevcut haliyle sürdürülmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir" ifadeleri yer aldı.




Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum