Nazmi Toker Ortaokulu’nu Roman Kahramanları Bastı!

Nazmi Toker Ortaokulu’nu Roman Kahramanları Bastı!

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Aralık 2019 13:06
Nazmi Toker Ortaokulu’nu  Roman Kahramanları Bastı!

Nazmi Toker Ortaokulu’nda 7’nci sınıf öğrencilerinin, Türkçe Öğretmeni Hale Aybattı önderliğinde gerçekleştirdiği proje okulda renkli görüntülere sahne oldu. Okul koridorlarında Karagöz – Hacivat, Çalıkuşu romanının kahramanı Feride, Küçük Prens, Polyana, Hazerfen Ahmet Çelebi gibi kahramanları gören öğrenciler hem şaşırdı hem de kitapları ve kahramanları merak etti…

Bir okul düşünün… Koridorlarında öğrencilerin arasında dolanan, o tatlı didişmeleriyle kültürümüzde yer etmiş Karagöz ve Hacivat olsun… Hemen kapının yanında şüpheli bakışlarıyla Sherlock Holmes geleni gideni süzsün… Sonra yaramazlığı, yerinde duramayan, çocuksu doğası ve ağaç tepelerinden inmemesi nedeniyle kendi isminden çok “Çalıkuşu” takma adıyla anılan Feride selamlasın sizi… Leyla ve Mecnun destanının Leyla’sı Mecnun’u beklesin mesela sınıf kapısının hemen yanında… Sonra yeşil sahaların yıldızı Messi beliriversin teneffüse çıkan öğrencilerin arasından… Ya o, fakir müşterilere bedava ürünler verip, ücreti zenginlerin hesabına yazan roman kahramanına ne demeli. Dedemin Bakkalı’ndaki o dede de çocuklara gülümseyerek bakmasın mı okul koridorlarında…



KİMLER KİMLER VAR…
Yukarıda anlattığımız şeyler sadece bir hayal değil… Nazmi Toker Ortaokulu’nda 7’nci sınıf öğrencileri sayesinde biz o anlattığımız şeyleri yaşadık.

Okulun Türkçe Öğretmeni Hale Aybattı, öğrencilerinin hayal güçlerini geliştirmek, kitapları ve okumayı sevdirmek için öğrencilerinden roman kahramanlarını canlandırmalarını ister. Bir roman kahramanını canlandırmak kolay değil. O romanı okumak, özümsemek gerekir. Hale öğretmenden aldıkları bu teklif sonrası öğrenciler soluğu kütüphanede alır. Sonra, kimi Reşat Nuri Güntekin’in eşsiz Romanı Çalıkuşu’nun içinde Feride oluverir… Kimi Halide Edip… Kimi de çoktan kanatlanıp Hazerfen Ahmet Çelebi’ye döner… Aralarında biyografisi yazılan Messi’yi mi ararsınız, yoksa Karagöz ve Hacivat’ı mı?



GİYDİKLERİ KOSTÜMLERLE
KAHRAMANLARI CANLANDIRDILAR
Öğrenciler satır satır okudukları romanların kahramanlarını kendi emekleriyle hazırladıkları kostümler eşliğinde canlandırmaya başlarlar.
Okul içerisinde hazırlanan stantlarda, gelen öğrencilere roman kahramanları anlatılır… O Kahramanları, kostümleriyle birlikte gören diğer öğrencilerin merakı da artar ve o romanları okumak için sabırsızlanırlar… İşte zaten Hale öğretmenin de amaçlarından birisi budur.

AMACIMIZ ÇOCUKLARI KİTAPLARA YÖNLENDİRMEK
O anlamlı projenin detaylarını Demokrat Gazetesi’ne anlatan Hale öğretmen “Türkçenin güzelliklerini çocuklarımıza anlatmak ve yaşatmak istiyorum. Kültür ve Edebiyat Kulübü öğretmeniyim. Çocuklara kitap okumanın eğlenceli olduğunu, karakterlerin kendi dünyamızda eğlenceli hale getirilebileceğini göstermek için bir projeye adım attık. Amacımız çocukların dikkatini kitaplara yönlendirmek. Kitapları tanıtmak, okumayı sevdirmek ve merak etmelerini sağlamak” dedi.



ÇOCUKLAR BÜYÜK KEYİF ALDI
Söz konusu projeyi 7’nci sınıf öğrencileriyle gerçekleştirdiklerini anlatan Hale öğretmen, “Bu projeyi 7. sınıf öğrencileri ile yaptık. Çocuklar çok hevesli. Canlandırdıkları karakterlerle ilgili kitaplara da oldukça hakimler. Stantlarına gelen ziyaretçilere karakterlerini, kitapları anlatıyorlar ve bu konuda oldukça başarılılar. Bu projeyi hayata geçirmekten büyük keyif alıyorlar” diye konuştu.

BAŞTAN SONA EMEK KOKUYOR
Öğrencilerin canlandırma için giydikleri kostümleri kendi emekleri ile oluşturduklarını anlatan 20 yıllık Türkçe öğretmeni Hale Aybattı “Öğrencilerimiz girdikleri karakterlerin kostümlerini çoğunlukla kendilerine özgü tekniklerle hazırladılar. Tamamen çocuklarla birlikte kendimize özgü bir konsept geliştirdik. Harry Potter, Çalıkuşu romanından Feride, kültürümüzün önemli değerleri Karagöz ve Hacivat, Mevlana, Polyana, Messi gibi kitaplara konu olmuş kahramanlarımızı öğrencilerimiz büyük bir özveri ile canlandırdılar. Böylelikle hem o karakterler hakkında bilgi ve fikir sahibi oldular hem de o romanları büyük bir keyifle okudular” dedi.

Öğrencilerin projeyi duyar duymaz heyecanlandıklarını anlatan Hale öğretmen “Çocuklar projeyi ilk duyduklarında çok heyecanlandılar. Ben sadece anlattım, nasıl olur böyle bir proje yapsak diye. Büyük bir enerji ve istekle projeye sarıldılar. Öğrencilere ve Velilerimize gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.



ÖĞRENCİLER YENİ PROJELERE HAZIR
Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte öğrencilerin hemen yeni proje fikirleri geliştirdiklerini de anlatan Hale öğretmen, “Öğrencilerden farklı fikirler de gelmeye başladı. Kültürümüze damga vurmuş önemli karakterleri de canlandırmak istedir. Ömer Seyfettin, Barış Manço, Aşık Veysel… böyle bir proje de yolda gibi görünüyor. Ayrıca okul müdürümüzün de çok güzel fikirleri var. Daha farklı etkinlikler planlayacağız” dedi.

Türkçe öğretmeni Hale Aybattı, okulda idareci, öğretmen, öğrenci ve veli iletişiminin de önemine işaret ederek “Bu tür projeler toplamda bir ekip işi. Ben öncelikle bizlerin önünü açan, her konuda bize destek olan okul müdürümüz Mehmet Uluçoban’a, okulumuz öğretmenlerine, öğrencilerimize ve elbette velilerimize sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.