O Rakamlar Açıklandı: Isparta'da 106 Çocuk...

O Rakamlar Açıklandı: Isparta'da 106 Çocuk...

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mayıs 2019 09:19
O Rakamlar Açıklandı: Isparta'da 106 Çocuk...

Kimsesiz çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için hayata geçirilen 'koruyucu ailelik' uygulaması kapsamında TÜİK verilerine göre Isparta'da 2018 yılında koruyucu aile sayısı 86, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 106 olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, Uluslararası Aile gününe ilişkin istatistiki verileri açıkladı.
Öncel, açıklamasında şunları dile getirdi: “Türkiye İstatistik Kurumu, 2012 yılından itibaren özel günlerde günün önemine atfen özel yayın ya da haber bülteni yayımlamaya başlamıştır. Bu kapsamda, 2018 yılında 15-21 Mayıs olarak belirlenen Aile Haftasına özel olarak bu haber bülteni hazırlanmıştır.

Ülkemizdeki aile yapısını ortaya koyan temel istatistiklere yer verilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 15 Mayıs günü, 1994 yılından itibaren Uluslararası Aile Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl ailenin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla bu güne özel belli temalara dikkat çekilmektedir. Uluslararası Aile Gününün bu yılki teması, “Aileler ve Kapsayıcı Toplum’dur.”

“ÜLKEMİZDE ORTALAMA HANEHALKI BÜYÜKLÜĞÜ 3,4 OLDU”
Öncel, aile istatistiklerinin Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını ise şu şekilde dile getirdi;
Ülkemizde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; Türkiye'de 2014 yılında 3,6 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğünün azalma eğilimi göstererek 2018 yılında 3,4 kişi olduğu görüldü. İllere göre incelendiğinde; 2018 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 6,4 kişi ile Şırnak oldu. Şırnak ilini 5,6 kişi ile Şanlıurfa, 5,5 kişi ile Hakkari ve Batman illeri izledi. Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en düşük olduğu iller ise 2,7 kişi ile Çanakkale, Eskişehir ve Balıkesir oldu. Bu illeri, 2,8 kişi ile Tunceli, Burdur, Edirne, Giresun ve Kırklareli illeri izledi.

Antalya'da 2018 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün 3,1; Isparta'da 2,9 ve Burdur'da 2,8 olduğu görüldü.

ÜLKEMİZDE TEK KİŞİLİK HANEHALKI ORANI ARTTI
Ülkemizde, Çekirdek aile; yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya tek ebeveyn ve en az bir çocuktan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, ADNKS sonuçlarına göre; ülkemizde tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranı, 2014 yılında %67,4 iken 2018 yılında %65,3 oldu. Tek kişilik hanehalklarının oranının ise 2014 yılında %13,9 iken 2018 yılında %16,1'e yükseldiği görüldü.
Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il Tunceli oldu
Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il, 2018 yılında %25,6 ile Tunceli oldu. Tunceli ilini %25,5 ile Gümüşhane, %24,5 ile Giresun izledi. Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il, %9 ile Diyarbakır oldu. Diyarbakır ilini %9,3 ile Van, %9,4 ile Batman izledi.

Antalya'da tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranı %64,7'dir. Tek kişilik hanehalklarının oranı ise %17,8’dir. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalkı oranı %13,3'tür.

Isparta'da tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının oranı %63,0'dir. Tek kişilik hane halklarının oranı ise %21,6’dır. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hane halkı oranı %12'dir.

Burdur'da tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranı %64,4'dür. Tek kişilik hanehalklarının oranı ise %22’dir. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalkı oranı %11,3'tür.

ÜLKEMİZDE EN FAZLA KORUYUCU AİLE İSTANBUL'DA
Ülkemizde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verilerine göre; 2018 yılında Türkiye genelinde mevcut koruyucu aile sayısı 5 bin 289 oldu. Koruyucu aile sayısı illere göre incelendiğinde; en fazla koruyucu ailenin 486 aile ile İstanbul'da olduğu görüldü. İstanbul'u 360 aile ile İzmir, 312 aile ile Ankara, 201 aile ile Kayseri ve 187 aile ile Kocaeli illeri takip etti.

Antalya'da 2018 yılında koruyucu aile sayısı 144 ve koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 170 oldu.

Isparta'da 2018 yılında koruyucu aile sayısı 86 koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 106 oldu.

Burdur'da 2018 yılında koruyucu aile sayısı 25, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 28 oldu.”

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Çocuğa şefkatli ve hoşgörülü bir ortam sağlayabilen bekar ya da evli çocuklu ya da çocuksuz herkes koruyucu aileliğe başvuru yapabilir. Bunların dışında başvuru yapmak için diğer şartlar şu şekilde sıralanabilirler: T.C vatandaşı olmak, sürekli Türkiye'de ikamet ediyor olmak, 25-65 yaşları arasında olmak, en az ilkokul mezunu olmak ve düzenli bir gelire sahip olmak.

KORUYUCU AİLE İLE EVLAT EDİNMENİN FARKI NEDİR?
Koruyucu aileliğin evlat edinmeden daha farklı bir yöntemi var. Evlat edinme sisteminde çocuk tüm ömrünü sizinle geçirmek üzere veriliyor ve siz çocuğu nüfusunuza alarak yasalar önünde anne ve babası oluyorsunuz. Koruyucu ailelikte ise çocuk nüfusunuza verilmeden devlet denetimi altından sizinle bir süre yaşıyor. Bu açıdan bakıldığında siz çocuğun bakımını devletle paylaşmış oluyorsunuz.

Koruyucu ailenin yanına verilen çocukların genellikle anne ve babaları ya da ikisinden biri mutlaka hayatta oluyor. Çocuklarını devlet korumasına veren aileler durumları çocuğu alabilecekleri düzeye geldiğinde çocuklarını koruyucu aileden geri alabiliyorlar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.