O Söylentilere İtibar Etmeyin!

O Söylentilere İtibar Etmeyin!

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Şubat 2019 15:31
O Söylentilere İtibar Etmeyin!

Isparta Göç İdaresi İl Müdürü Burhan Türkmen, şehirde yaşayan yabancılarla ilgili kamuoyunda bir takım yanlış söylemlerin yer aldığını belirterek; “Suriyelilerin üniversitelere sınavsız girdiği, seçimde oy kullanacakları ve TOKİ'den ev verildiği gibi söylentilere kesinlikle itibar edilmemelidir” dedi.

Toplumda yabancılarla ilgili ve özellikle Suriyeliler konusunda doğru bilinen birçok yanlış olduğuna dikkat çeken Isparta Göç İdaresi İl Müdürü Burhan Türkmen gerek ülke genelinde gerek Isparta’daki Suriyeli göçmenler hakkında, ‘TOKİ'den bedava ev’, ‘devletten maaş’, ‘telefon faturalarının ödenmesi’, ‘'sınavsız üniversite’, ‘oy kullanma’ ve ‘devlet memuru olarak işe alınma’ gibi bir çok yanlış söylem ve söylentilerin gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

TÜRKMEN; “ISPARTA’DA İKAMET EDEN YABANCI SAYISI 15 BİN 764’TÜR”
Ülkemiz insanları gibi Suriyelilerin de Isparta’da yaşayabilmeleri için bir takım kanun ve prosedürleri uymak zorunluluklarının bulunduğunu vurgulayan Göç İdaresi İl Müdürü Burhan Türkmen, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “İlimizde bugün itibariyle yaklaşık 15 bin 764 yerleşik yabancı ikamet etmektedir. Bunlardan 7 bin 233'ü ‘Geçici Koruma’ kapsamındaki Suriyelilerdir. Suriyelilerin ilimiz nüfusuna oranı ise %1,67'dir.

“O SÖYLENTİLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİN”
Ayrıca toplumu bilgilendirmek adına doğru bilinen yanlışlıklara da değinmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Öncelikle; Suriyelilerin üniversitelere sınavsız girdiği, Hastanelerde ve kamu kurumlarında sıra beklemediği, Seçimde oy kullanacakları, TOKİ'den ev verildiği gibi söylentilere kesinlikle itibar edilmemesi gerekmektedir” dedi.

“TOPLUMUMUZDAKİ YABANCILARIN İŞ VE
İŞLEMLERİ KONUSUNDA HİZMET VERİYORUZ”
Göçün sadece sayılardan, istatistikten ibaret olmadığına işaret eden İl Müdürü Türkmen; “Biz İl Müdürlüğü olarak iki toplum, yabancı ve Türk toplumu arasındaki uyum çalışmalarını yaparken, medya ve iletişim kanalları ve farkındalığını iyi kullanmak gerektiğinin bilincindeyiz. Zira, toplumumuzda göç algısı çok farklı yerlere çekilebilmekte ve çok farklı anlamlar yüklenmektedir. Bizler Göç İdaresi olarak burada uluslararası koruma statüsündeki kişilerin ikamet ve diğer işlemleriyle uğraşıyor ve bu alanda hizmet veriyoruz.

“SURİYELİLEİN ISPARTA NÜFUSUNA ORANI % 1,67’DİR”
Göçmenlere yönelik ilimizde yapılan çalışmaları toplumumuz çevreden duydukları söylentilere göre değil, doğru bir şekilde bilmelerini isteriz. “İlimizde bugün itibariyle 15 binin üzerinde göçmen bulunmaktadır. Bunlardan kayıtlı göçmen sayısı ise 7 bin dolayındadır. Bugün Isparta’daki her 27 kişiden birinin yabancı olduğu, her 61 kişiden birinin Suriyeli olduğunu gözlemleyebiliriz. Suriyelilerin ilimiz nüfusuna oranı ise %1,67'dir. Suriyelilere nakdi yardım söz konusu değil. Üniversite yardımı söz konusu değil” dedi.

İŞTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Isparta Göç İdaresi İl Müdürü Burhan Türkmen, yabancılarla ilgili toplumda dolaşan doğru bilinen yanlışları ise şöyle sıraladı: Suriyelilerin telefon faturasını devlet ödüyor. Suriyeliler devletten maaş alıyor. Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor. Suriyeliler devlet memuru olarak işe alınıyor. Seçimlerde Suriyelilerin oy kullanma hakkı var. İşte bu ve buna benzer tüm söylentiler doğru değildir, yanlıştır.

“BU SÖYLENTİLER DOĞRU DEĞİL”
Zira, Suriyelilerin telefon faturasını devlet ödemiyor. Suriyeliler devletten kesinlikle maaş almıyor. Suriyelilerin istediği üniversiteye sınavsız girdiği doğru değil. ABD vatandaşı bir öğrenci Türkiye'de hangi haklara sahipse Suriyeli öğrenci de aynı haklara sahip. Suriyelilerin devlet memuru olarak işe alındıkları da doğru değil. 657 sayılı Devlet Memurları kanununda devlet memuru olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Yabancıların memur olma hakkı yoktur. TOKİ'den bedava ev verilmesi de doğru değildir. TOKİ'den ev sahibi olmanın da ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Seçimlerde Suriyelilerin oy kullanması için şart Türkiye vatandaşı olmaktır ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiç kimse oy kullanamaz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.