Öğrenci Var Yurt Yok

Öğrenci Var Yurt Yok

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ağustos 2015 14:22
Öğrenci Var Yurt Yok

4 bin 80 kapasitesi olan Isparta Kredi Yurtlar Kurumu'nda bu yıl SDÜ'yü yeni tercih eden erkek öğrenciler için sadece 60 kontenjan ayrılması durumun vahametini ortaya kokuyor. Her yıl, 4 bini aşkın öğrenci yedekte bekliyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda barınmak isteyen üniversite öğrencileri için başvurular sona erdi. Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, internet üzerinden alınacak başvurulardan ilk kez üniversiteyi kazanan öğrencilerle ara sınıflarda okuyan öğrenciler de yararlanabilecek. İlk kez özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrenciler, yine ilk kez lisansüstü programlara katılacak olanlar, 2015-2016 öğretim döneminde yatay ve dikey geçiş yapacak öğrenciler ve kurumun yurtlarında kalıp öğrenim süresini uzatan öğrenciler ise başvurularını daha sonra yapacaklar. Yine Bakanlık’tan yapılan açıklamada başvuruda bulunan bütün adayların durumlarının 11 devlet kurumundan alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirileceğine dikkat çekildi ve yurt başvuru sonuçlarının yakın bir tarihte açıklanacağı kaydedildi.

BİR ÇOK İLDE AYNI SORUN

KYK’ya bağlı 81 ilde, 162 ilçede ve 2’si de KKTC’de olmak üzere toplam 552 yurt bulunuyor. Bu yurtlardan 277’si kız, 175’si erkek, 100’ü de karma öğrenci yurdu. Toplam kapasitesi 385 bin 235 olan yurtlarda, 244 bin 630 kız, 140 bin 605 erkek öğrenci barınıyor. 2015 yılı sonuna kadar yaptırılan ve yurt kiralama yöntemi ile devreye girecek yurtlarla birlikte KYK yurtlarında barınan öğrenci sayısı 453 bin 244’e ulaşacak. Yurtların her yıl kapasiteleri artıyor ancak artan öğrenci sayısına yetişmiyor. YÖK’ün 2014-2015 yılı istatistik rakamlarına göre üniversitelerde açıköğretim ve uzaktan eğitim hariç toplam 3.2 milyon öğrenci okuyor. Bu yıl kayıt yaptıranlarla birlikte bu rakamın 3,5 milyona ulaşması bekleniyor. Bu öğrencilerin yarısından fazlası kendi bulundukları şehirden farklı bir şehirde okuyor. Bu durumda 1 milyon 750 bin öğrencinin başka bir şehirde okuduğu kabul edildiğinde, yaklaşık 1.2 milyon öğrenci için barınma sorunu bu yıl da çözülmemiş olacak. O nedenle her yıl yurtlara başvuran öğrencilerin büyük çoğunluğu yedeklerde 3-4 ay sıra bekliyor. Bu sürede bir kısmı beklemekten vazgeçip ya özel yurtlara yerleşiyor ya da kiralık eve çıkıyor. Bu öğrencilerin yine yarısının şehir dışından geldiğini kabul ettiğimizde 278 binin üzerinde öğrenci açıkta kalıyor.

ISPARTA TALEBE YANIT VEREMİYOR

Isparta için de durum aynı. 18 bini aşkın öğrenci bu yıl SDÜ'de herhangi bir programa yerleşti. Şehir dışından gelen öğrenciler ilk yıl şehri tanımadıkları ve arkadaş edinemedikleri için devlet yurtlarına yerleşemediklerinde öncelikle özel yurtları tercih ediyorlar. İkinci yıldan itibaren ise birkaç arkadaşla eve çıkmak, daha az maliyetli olduğu için cazip geliyor. Ancak Isparta yurt taleplerine yeterince yanıt veremiyor.

BİNLERCE BAŞVURU SADECE 60 KONTENJAN

KYK verilerine göre binlerce erkek öğrenci için ayrılabilmiş kontenjan 100. Bu kontenjanın da sadece 60'ı yeni gelen öğrenciler için ayrıldı. Kız öğrenciler için 890 kontenjan ayrılmış durumda. SDÜ'yü yeni tercih eden kız öğrencilerden ancak 500'ü devlet yurduna yerleştirilebilecek. Isparta'da 2725 kız 1360 erkek olmak üzere KYK yurdunun toplam kontenjanı sadece 4 bin 85. Geçtiğimiz yılki başvurularda 2 bin 800 kız öğrenci, 2 bin 500'de erkek öğrenci yedek de bekledi. Hal böyle olunca ilimize gelen öğrencilerin yarısından çoğu barınma sorunuyla karşı karşıya.

ÖZEL YURT ve APART ÜCRETLERİ

Devlet yurtlarında en düşük aylık ücret 130 TL; ayrıca ilk girişte 195 TL depozito alınıyor. En yüksek yurt ücreti 228 TL, depozito ücreti ise 345 TL. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin ikinci adresi ise özel yurtlar. Ancak özellerde, KYK yurtları kadar uygun ücretli yurt bulmak zor. Bu yıl yurt ve apart ücretleri 300 TL’den başlıyor; çok iyi şartlarda kalmak isteyen öğrenciler en az 750 TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Devlet yurdu çıkmayan, özel yurtta kalmak istemeyen öğrencilerin bir kısmı kiralık eve çıkmayı tercih ediyor. Ancak, arsa yetersizliğine bağlı olarak Isparta'da yeterince konut üretilememesinden kaynaklı kiralarda oldukça yüksek. 1+0 stüdyo daireler 300 TL'den başlayarak, 1000 TL'ye kadar kiralık ev öğrencilere verilebiliyor.

BAŞVURUSU KABUL EDİLMEYECEKLER

Örgün eğitime kaydı olmayanlar, kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “Süresiz çıkarma cezası“ alanlar, taksirli suçlar hariç sabıka kaydı bulunan öğrenciler, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler, ailesinin ikametgâhı okulun bulunduğu belediye sınırları içerisinde bulunanlar ve ücretle sürekli bir işte çalışan veya sürekli geliri olan öğrencilerin yurt başvuruları değerlendirilmeyecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum