Öğrencilerin Gözünden Atatürk

Öğrencilerin Gözünden Atatürk

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Kasım 2019 08:48
Öğrencilerin Gözünden Atatürk

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Atatürk’ü anlamak ve anlatmak amacıyla Atatürk’ün hayatından kesitlerin sunulduğu bir panel düzenlendi.

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Köçer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri Sevil Devecioğlu ile Hilmi Er, Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Ecenur Doğan ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencisi Onur Yüksel; Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı hakkında bilgi verdi.

Atatürk’ün bu ülkenin ortak değeri olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Köçer, onun duygusal, vefalı, liyakatı göz ardı etmeyen bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlının küllerinden Cumhuriyeti kurduğunu söyleyen Köçer, onun başarısının unutulmaması gerektiğini ve saygıyı hak ettiğini ifade etti.

“Çocuk Atatürk” başlıklı konuşmasında Mustafa Kemal’in Avrupa uygarlığının güzel çağında dünyaya geldiğini belirten Sevil Devecioğlu, “Sanayi devrimi öncesinde çocukların sadece yaşayabilmeleri yeterliydi. Devrimin ardından koruyucu aşıların bulunması ile birlikte çocuklar artık yaşayabiliyorlardı. Bu bilgiyle birlikte baktığımızda ilk oyuncak fabrikasının 1800’lü yılların sonunda kurulduğunu öğreniyoruz. Fakat Mustafa Kemal’in hiç oyuncağı olmamıştır. Onun oyuncakları hayalleri idi.” dedi. Onun okul hayatı hakkında da bilgiler aktaran Devecioğlu, çocukluk yıllarında mahalle mektebi ve Mülkiye Rüştiyesi’nde yaşadığı olumsuzluklar ve Şemsi Efendi’nin modern usuldeki öğretim metotlarının ülkemizin eğitim sisteminin değiştirilmesinde etkili olduğunu vurguladı. Devecioğlu konuşmasını “Biz, eğitimciler olarak çocukluk döneminin kişilik gelişiminde çok büyük etkisi olduğunu bilmekteyiz. Bu noktada Atatürk’ün çocukluğu onu anlamada önemli bir yerde bulunmaktadır. Başöğretmenimiz, devletimizin kurucusu Atatürk’ü milletçe sevgi ve minnetle anıyoruz.” diyerek noktaladı.

Konuşmasında Atatürk’ün eğitim hayatına değinen Hilmi Er de Mustafa Kemal’in öğretmenlerinin ve komutanlarının dikkatini çeken seçkin bir öğrenci olduğunu söyledi. Er, Harp Okulu eğitimi ve öğrenimi döneminin Atatürk’ün hem vatan, millet, Türklük fikirlerinin olgunlaşmasında hem de Batı’ya dönük çağdaşlaşma düşüncelerinin gelişmesinde önemli bir dönem olduğunu vurguladı.

Atatürk’ün askerlik hayatı hakkında bilgi veren Onur Yüksel de hayatının büyük kısmını askeri başarılarla geçiren Mustafa Kemal’in bu başarıları elde edebilmek için cepheden cepheye savaşan bir asker olduğunun altını çizdi. Trablusgarp, Çanakkale, Kurtuluş Savaşlarındaki başarılarından bahseden Yüksel, “Mustafa Kemal’in 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı olarak başlayan ve hemen hemen tamamı cephelerde geçen 14 yıllık Osmanlı İmparatorluğu askeri hayatı sona erdi. Ancak mücadelesi bitmemiş, 19 Mayıs 1919’da başlattığı Kurtuluş Savaşıyla askeri cephelerde 11 Ekim 1922 Mudanya Mütarekesine kadar; sivil cephelerde ise gözlerini yumduğu 10 Kasım 1938’e kadar devam etmiştir.” dedi.

“Devlet Adamı Olarak Ulu Önder Atatürk” başlıklı konuşmasında Ecenur Doğan da Atatürk’ün Milli Mücadele’de milli birliği temin eden eşsiz lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir kumandan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçı olduğunu söyledi. Doğan, şunları kaydetti: “Fikir ve düşüncelerinin özünü oluşturan Atatürkçülük, her türlü dogmatik unsurdan sıyrılmış akılcı bir dünya görüşüdür. Atatürk, gerçeğin, sağduyunun ve ince görüşün adamıdır. Benim Atatürk’ü anlatmaya ne kelimelerim ne de cümlelerim yetebilir. Bize bıraktığı ışık asla sönmedi ve sönmeyecektir. Atatürk’ü öğrenerek büyümüş bir çocuksanız masal kahramanlarına ihtiyaç duymazsınız.”

Konuşmaların ardından öğrencilere teşekkür eden Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, gençlere hitap ederek “Size güvenimiz sonsuz. Sizlerin sayesinde bu ülke ayakta kalacak.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.