Organ Bağışı Duyarlılığı İçin Stant Kuruldu

Organ Bağışı Duyarlılığı İçin Stant Kuruldu

Yayınlanma:
Organ Bağışı Duyarlılığı İçin Stant Kuruldu

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde SDÜ Organ Nakli Merkezinin koordinatörlüğünde, tıp fakültesi öğrencilerinin desteği ile organ bağışı bilincini arttırmak amacıyla bilgilendirme ve organ bağışı standı kuruldu.

Organ bağışı ile ilgili açıklama yapan Organ Nakli Merkez Müdürlüğü yetkilileri, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ yetmezliği nedeniyle hayati risk altında olan organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunmaktadır. Ülkemizde maalesef bakanlığımız sisteminde kayıtlı 27.000’in üzerinde hasta, organ beklemekte ve bu listeye her yıl yaklaşık 6000 yeni hasta eklenmektedir. Bekleyen hastaların da her yıl yaklaşık 2000’i organ bulunamadığından hayatını kaybetmektedir.

Bununla birlikte 70.000 üzeri diyalize giren hastamız ve tedavi sürecinde olan binlerce karaciğer yetmezliği hastamız bulunmaktadır. Bu hastaların yeni bir hayat için tek umudu organ bağışıdır. Bakanlığımızca organ bağışını artırmaya yönelik birçok çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle toplumu organ bağışının önemi konusunda bilinçlendirmeye yönelik çabaların yanı sıra beyin ölümü ve kadavra donör tespitinin artırılmasına yönelik sağlık personelinin eğitim çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir.

Hastane ve bölge olarak halkımızın desteğini bağış konusunda görmekteyiz. Yıllık ortalama 600 organ bağışın olduğu ülkemizde, bu yıl hastanemiz olarak 10 aylık dönemde 11 beyin ölümü tanısı ve 6 kadavra organ bağışı ile birçok hastaya şifa olunmuştur, fakat bu sayılar yetersizdir, binlerce insan nakil listesinde beklerken hayatını kaybetmektedir.

Ülkemizde organ bağış havuzu sayısı yetersiz olduğu için nakillerin % 80’i canlı vericilerden yani sağlıklı, hayat olan kişilerin yakınlarının organlarından yapılmaktayken, Avrupa ülkelerinde organ bağışı oranlarındaki yükseklik sebebiyle nakillerin %75-80’i kadavra vericilerinden yani organlarını bağışlamış kişilerden yapılmaktadır. Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında, bilgi eksikliği, ön yargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadırlar.

Hastanemiz Organ Nakli Merkezi ve SDÜ Tıp Fakültesi Öğrencileri tarafından poliklinik binamızda iki gün süre ile açtığımız stantta vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedefledik. İki gün içerisinde 103 kişi tarafından organ bağışı yapıldı. Bağışlarınızla yaşam devam etsin, her bağış yeni bir hayat sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz" açıklamalarında bulundular.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.