Orman Yangınına Dikkat

Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Bahar, kış mevsiminde ormanda ‘ısınmak’ için yakılan ateşlerden orman yangınları meydana geldiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ocak 2011 14:36
Orman Yangınına Dikkat

Son zamanlarda yağan yağmurların bir nebze olsun bu tür yangınların çıkmasını engellediğini ve bu durumunda sevindirici olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Mehmet Bahar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

 “Bilindiği gibi, yazın 1 Mayısta başlayıp 31 Ekim’de sona eren Orman Yangın Sezonu dediğimiz bir süreç vardır. Müdürlük olarak bu tarihlerde orman yangınlarına karşı hat safhada duyarlı oluruz. Ancak, bu yıl değişik bir durum ortaya çıktı. Zira, havaların kurak gitmesi özellikle küresel ısınmadan dolayı çok sıcak günlerin yaşanması bizim yangın sezonu sonrası başladığımız ve ‘kış çalışmaları’ dediğimiz takviye fidan dikimi, gençleştirme, fidan bakımı gibi işlerin aksamasına neden olmakta hem de, havaları çok soğuk gittiği için özellikle ormanlık alanlarda vatandaşlar tarafından ısınmak amacıyla yakılan ateşlerden orman yangınlarının çıkmasına neden olmaktadır.

Çünkü, bu zamanlarda ormanlık alanda hayvanlarını otlatan bir çoban veya tarlasına çalışmaya giden bir çiftçi, ormanın yanındaki tarlasında ısınmak için ormandan topladığı odun parçalarını yakıyor. Çiftçi tarlada çalıştığı sürede zaman zaman yaktığı ateşin başına gelerek ısınıyor. Ancak, evine dönerken yaktığı ateşi ya hiç söndürmüyor, yada tamamen söndürdüğünü zannederek oradan ayrılıyor. Ateş, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek orman yangını haline geliyor. Bu tür yangınlar il genelinde özellikle dağlık ve ağaçlık bir bölgede bulunan Sütçüler ilçe sınırları içindeki meydana geliyor. Bizler bu tür yangınlara kısa zamanda müdahale ederek söndürüyoruz. Burada sevindirici olan ise, son zamanlarda yağmur yağışlarının bir hayli fazla olmasıdır. Zira, yağmur yağdığı zaman ateş yakan kişiler yaktıkları ateşi söndürmemiş bile olsalar yağmurdan dolayı kendiliğinden sönüyor ve yangın tehlikesi oluşturmuyor.

Buradan vatandaşlarımızı uyarıyorum. Gerek çobanlık yapan vatandaşlar gerek tarlalarında çalışan vatandaşlar yaktıkları ateşi mutlaka iyice söndürsünler ve tamamen söndürmeden olay yerinden ayrılmasınlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.