'Özelde Çalışan Hekimler Yalnız Değildir'

Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz yaptığı açıklamada: 'Özelde Çalışan Hekimler Yalnız Değildir' dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Şubat 2011 18:23
'Özelde Çalışan Hekimler Yalnız Değildir'

Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz, mesleki bağımsızlığı yok eden, hekimleri belirsizliğe ve umutsuzluğa iten uygulamalara karşı her türlü demokratik ve hukuksal mücadelenin içinde ve öncüsü olacağız dedi.

Özel sağlık alanında yangının büyüdüğüne dikkat çeken Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Büyükyavuz; “Sağlık alanında yeni yatırımlara yönelen kimi hastane sahipleri, geri ödemelerdeki kısıtlamalar ve her gün değişen yasal düzenlemelerle oluşan sıkışıklığı gerekçe göstererek faturayı sorgusuz-sualsiz hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına kesmekte herhangi bir çekince görmüyor” dedi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Büyükyavuz; “İyi hekimlik değerleri, iyi para kazandıran hekim olmaya tahvil ediliyor! Mesleki bağımsızlığımız yok ediliyor! Ücret gaspı sistematik hale geliyor!

Kaygı, belirsizlik ve yabancılaşma artıyor! Dünya Bankası ve IMF kaynaklı “sağlıkta dönüşüm programı” esas olarak kamunun sağlık hizmetlerinden mümkün olduğu kadar çekilmesini ve özel sektörün alanda büyüyeceği bir ortamın yaratılmasını hedefliyordu. Bugün itibarı ile bu süreçte önemli mesafeler katedildi. Başlangıçta hekimler için de çekici ekonomik avantajlar arz eden sektör, SGK'nın, yönetsel düzenlemelerin ve alandaki sermayenin kar payını artırma eğiliminin sonucu giderek özelde çalışan hekimleri güvencesizliğe ve belirsizliğe itti.

Tablo daha da kötüleşiyor.
Kamunun kaynakları kullanılarak teşvik edilen ve hızla gelişen özel sağlık sermayesi, oyunu kapitalizmin en katı kuralları ile oynuyor. Sağlık alanında yeni yatırımlara yönelen kimi hastane sahipleri, geri ödemelerdeki kısıtlamalar ve her gün değişen yasal düzenlemelerle oluşan sıkışıklığı gerekçe göstererek faturayı sorgusuz-sualsiz hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına kesmekte herhangi bir çekince görmüyor. Gider hanesinde en kolay hedefi hekim ücretleri olarak belirliyor. Halihazırda küçük işletmelerin gözden çıkarıldığı sektör, uluslararası sermayeye açılıp, zincir hastaneler yaratılarak, tekelleşip palazlanırken emeğimiz ucuzlatılmaya çalışılıyor.

Her türlü ücret gaspı ve özlük hakkı kayıpları başka yerlerdeki uygulamalar örnek gösterilerek mazur gösterilmeye çalışılırken “nereye gitsek, nerde çalışsak aynı” durumu yaratılarak bu haksızlıklara razı gelmeye zorlanıyoruz. Emeğimiz değersizleştiriliyor. İşverenler tarafından ücretlerin aylarca geciktirilmesi yahut ödenmemesi, Sabit ücretlerin düşürülmeye çalışılması veya tamamen kaldırılması, Hekimlerin, fesih koşullarını hekim aleyhine çeviren, özlük haklarının ihlal edildiği sözleşmelerle çalışmaya zorlanması, Hekimi bir maliyet unsuru olarak göstererek tam gün ücretin (sabit ücret, hak ediş) karşılığı çalışan hekimlerin muayenehane ve/veya şirket açtırarak makbuz-fatura düzenleterek çalışmaya yönlendirilmesi özel hekimlik alanında neredeyse kanıksanmış ve sistematik olarak artan uygulamalar olarak yaşanıyor.

Özel sağlık alanında yangın büyüyor!
Özelde çalışan hekimler yalnız değildir! Hekimler yalnız değildir! Özelde çalışan hekimlerin temsilcisi meslek odaları ve türk tabipleri birliği'dir. Sistematik olarak uygulanan nitelikli ücret gaspının, özlük hakkı kayıplarının karşısında olacağız. Hekimlerin özlük haklarını ihlal eden, işveren lehine düzenlenmiş sözleşmelerle çalışma onayı vermeyeceğiz. Bu uygulamayı tüm odalarda yaygın hale getireceğiz. Mesleki bağımsızlığı yok eden, hekimleri belirsizliğe ve umutsuzluğa iten uygulamalara karşı her türlü demokratik ve hukuksal mücadelenin içinde ve öncüsü olacağız. Emeğimiz sömürülmeden, gelecek kaygısı duymadan, kamu sağlığının öncelendiği nitelikli bir sağlık ortamında iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Tüm meslektaşlarımızı hekim örgütümüzle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.