Özmeral'a Göre Sorun Yok

Eğirdir Gölü'nün kenarındaki çöplerinntoplanmaya başlandığı bildirilirken, çevreciler, çöplerin üzerinin toprakla örtüldüğünü ve gölün kirlenmeye devam edeceğini ileri sürdü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2011 20:07
Özmeral'a Göre Sorun Yok

Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan ve içme suyu olarak kullanılması nedeniyle koruma altında bulunan Eğirdir Gölü'nün kenarındaki çöplerin belediye tarafından toplanmaya başlandığı bildirilirken, çevreciler, çöplerin toplatılmadan üzerinin toprakla örtüldüğünü ve gölün kirlenmeye devam edeceğini ileri sürdü.

Ülkenin sayılı içme suyu kaynaklarından biri olan ve su kalitesinin tehlikede olduğu gerekçesiyle, Isparta Valiliği ile TÜBİTAK tarafından yaklaşık üç yıl önce koruma eylem planı için harekete geçilerek, özel hükümler belirlenen Eğirdir Gölü'nün kıyısının çöp atıklarına maruz kaldığının tespit edilmesinin ardından, Eğirdir Belediyesi ekiplerince çöp alanında çalışmalara başlandı.

Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, yaptığı açıklamada, dün akşamdan itibaren söz konusu alanda temizlik çalışmaları başlattıklarını kaydetti. Çöplerin oraya nasıl taşındığı konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Özmeral, belediye görevlileri hakkında inceleme başlattığını bildirdi. Gazetecilere böyle bir olaydan kendisini haberdar ettikleri için teşekkür eden Özmeral, böyle bir olayın yaşanmasının kendisini üzdüğünü söyledi.

Çevrecilerin, çöplük alanının çöpler temizlenmeden üzerinin toprakla örtüldüğünü ileri sürmelerine ilişkin de açıklama yapan Özmeral, alana giderek çalışmaları yakından takip ettiğini ve çöplerin kamyonla Koçtepe'deki çöplük alanına taşındığını, ardından mevcut alanın üzerinin toprakla örtüldüğünü belirtti.

Özmeral, gölün kirletildiği gerekçesiyle oradaki hayvanat bahçesini bile kaldırdıklarını aktardı. Sinek yaptığı gerekçesiyle, gölün kenarında bulunan balık yetiştirme havuzlarını da kaldırma çalışmaları yaptıklarını anlatan Özmeral, ''O alanı halka açık park haline dönüştüreceğiz. İnsanlar gidip yürüyüş yapabilecek'' diye konuştu.

Özmeral, söz konusu alana giriş yerlerinin de kapatıldığını ve ''Bu alana çöp ve maloz dökülmesi yasaktır'' levhası asıldığını bildirdi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz da Eğirdir Gölü çevresinde oluşturulan çöplük alanın sağlıklı bir şekilde temizletilmesi konusunda Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral'a talimat verdiğini, kendisinin de çevre ve sağlık müdürleriyle bölgede inceleme yapacağını söyledi.

Eğirdir Gölü'nün sadece Isparta değil, Türkiye açısından önemli olduğunu kaydeden Vali Oğuz, bu doğrultuda gölün geleceği ile ilgili koruma çalışmalarının yapıldığını hatırlattı. Bu doğrultuda Eğirdir Belediye Başkanı Özmeral'e göl kenarındaki çöplük alanın sağlıklı şekilde temizletilmesi ile ilgili talimat verdiğini aktaran Oğuz, bilinçsiz bir davranış yapılmasını da istemediklerini kaydetti. Vali Oğuz, ''Böyle olaylara asla müsaade etmeyeceğiz'' dedi.

ÇÖPLER TOPLANMADAN ÜZERİNE TOPRAKLA KAPATMAK TEMİZLİK SAYILMAZ
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Beyhan ise belediyelerin mevcut çöplük alanlarının olduğunu ve çöplerini bu alanlara dökmeleri gerektiğini söyledi. Eğirdir Gölü'nün koruma altında olduğunu kaydeden Beyhan, ''Buraya bu çöpler nasıl dökülür inanamıyorum, bir belediye bunu nasıl yapar anlamıyorum'' dedi.

Kaçak döküm bile olsa, denetleme yoluyla bunun kontrol edilmesi gerektiğini savunan Beyhan, oluşan tablonun sağlık ve çevre açısından olumsuzluklar yaratacağını vurguladı. Beyhan, ''Orada yaşayan balıklar açısından, koku ve görüntü açısından olumsuzluklar mevcut. Çevre açısından da son derece olumsuz bir tablo. Bu durumdan doğal olarak insanların sağlığı da olumsuz etkilenecektir'' diye konuştu.

Bir an önce söz konusu alanın sağlıklı şekilde temizlenmesi gerektiğini belirten Beyhan, çöpler toplatılmadan üzerinin toprakla örtülmesinin olumsuzlukları devam ettireceğini söyledi.

Eğirdir Gölü'nün korunması gerektiğini ifade eden Beyhan, bu unsurun halka anlatılması ve belediyelerin de halkla birlikte göle sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum