Pazar Atıklarından Hayvan Yemi Projesi

Isparta Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Lisesi öğrencileri Mustafa Burak Ayhan ile Gökhan Şahin danışman öğretmeleri Osman Mutlu önderliğinde pazar atıklarından hayvansal yem projesi hazırladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Şubat 2011 14:34
Pazar Atıklarından Hayvan Yemi Projesi

TÜBİTAK’a sunulan proje ile hayvan yetiştiriciliğinde ciddi maliyetlere neden olan yemde tasarruf sağlamanın amaçlandığı belirten öğrenciler Mustafa Burak Ayhan ve Gökhan Şahin, hayvan yetiştiriciliğinde en büyük giderin yem maliyetleri olduğunu söylediler.

Ayhan, “Hayvan yetiştirilmesinde toplam giderler içerisinde yemler yüzde 65-70’lik bir oran teşkil etmektedir. Fakat ülkemizde kaliteli, ucuz ve bol miktarda kaba yem üretimi tam olarak gerçekleştirilememektedir. Karşılanamayan kaba yem açığı saman gibi yem değeri düşük kaba yemlerle kapatılmakta ve buna bağlı olarak süt ve et miktarı da düşük olmaktadır” dedi.

Gökhan Şahin ise kaba yemlerin yetersizliğinin et üretiminin de yetersizliğine neden olduğunu kaydederek, “Bu durum, hayvanların ihtiyacı olan kaba yem açığının kapatılmasında pazar atıklarınınsilolanarak değerlendirilmesi akla getirmektedir” diye konuştu.

Öğrencilerin araştırma kapsamında Isparta’nın Karaağaç Mahallesi’ne kurulan büyük pazardan topladıkları meyve ve sebzeler, plastik kavanozlarda hava almayacak şekilde 30 gün boyunca beklemeye bırakıldı. 30 gün sonra açılan kavanozlardaki kuru madde, ham protein ve silaj PH değerleri saptanıp analiz için kurutma dolabına konuldu.

Kurutmanın ardından elde edilen verilerin, hayvanların beslenmesinde ideal düzeyde olduğu belirlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.