“Piyon Olmayı Kabul Etmeyeceğiz”

Isparta – Burdur Tabip Odası Genel Sekreteri Aysel Divarcı, geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren yönetmeliklerin kabul edilemez bir durum olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ağustos 2013 11:43
“Piyon Olmayı Kabul Etmeyeceğiz”

Isparta- Burdur Tabip Odası Binasında basın açıklaması yapan Aysel Divarcı ve Aile Hekimleri Derneği Başkanı Meral Uysalgenç aile hekimlerinin çalışma şartlarının düzeltilmesinin halkın refahı ve sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

AİLE HEKİMLERİ SADECE KENDİ İŞİNİ YAPMALIDIR
Konuyla ilgili açıklama yapan Divarcı; “Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde 7 yıl önce, birinci basamak sağlık hizmetlerinde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmişti. Başlangıç sürecinde TTB koşulları hazırlanıp ondan sonra bu dönüşün planlanması gerektiğini defalarca dile getirdi. Bu koşullar nelerdir ülkemizde 2. basamakta Acil Diyaliz gibi bölümlerde çalışacak eğitimli hekimler, Spor Hekimliği, Adli Hekimlik gibi 1. basamak hekimliklerinin istihdam edilmesi gerekirdi. Aile Hekimliği uygulaması burada çalışan hekimin sadece Aile Hekimliği yapmasıyla başarılı olabilirdi. Aile Hekimleri sadece kendi işini yaparsa, hastanın da haklarını korunmuş olacaktır.Düzgün bir planlama yapılmadan yangından mal kaçırırı gibi uygulamaya geçilmiş olup nasıl olsa sorunlar giderilir mantığı güdülmüştür. Tahmin etmekte zorlanılmayacak sorunlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. 1. basamak hekimlerinin istihdam edilerek yapılan tüm işler ortada kaldı” diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİ PİYON OLMAYI KABUL ETMEYECEK
Yedi yıldır Türkiye’de uygulamaya konulan Aile Hekimliğinin bir kavga ortamında çalışır gibi olduklarını belirterek; “Aile Hekimliği uygulamaya girdiğinden beri sanki bir mücadele bir kavga ortamı sürüp gidiyor. Sağlık Bakanlığı ortada kalan her işe bir piyon gibi Aile Hekimlerini sürüyor. Şimdi de devlet hastanelerinde yeterli Acil Hekimi kalmadığı için Acil nöbetlerini, Aile Hekimlerine yıkmaya çalışıyor. Halbuki aile Hekimleri tam gün yasasına göre çalışmak zorundadır. Devlet Hastanesi acilinde nöbet hekim Özel Hastane acilinde de nöbet tutabilir. Sağlık Bakanlığı kendi koyduğu yasaları her seferinde yönetmenlik değişikliği ile deliyor.

Bu değişiklikler bu yasalarda günü kurtarmak için yapılmıştır. Sağlığı özelleştirmek için bir dizi ayak oyunu oynanmaktadır. Büyük devlet olmak ciddi devlet politikalarıyla mümkündür. Bu politikalar üç beş aylık birkaç yıllık yapılamaz. Ciddi bir devlet her politikasını en az 50 yıl sonrasını görerek oluşturur. Yasa ve yönetmenlikler akşama sabaha alınan kararlarla değiştirilirse dönüşüm diye atılan her adım bizi kaosa götürür. Aile Hekimleri atıldıkları bu kaosun içinden hastalarıyla birlikte sağ salim çıkma derdindedir. Bunun içinde asla kendi görevleri olan Aile Hekimliğin dışındaki angaryaları yapmayı ve piyon olmayı kabul etmeyecektir” açıklamalarında bulundu.

Aile Hekimliğinin Sağlık Ocağı sisteminde bırakıldığına değinen Meral Uysalgenç; “Daha öncesinde Adli nöbet, rapor verme şimdi ise acil nöbetleri aile hekimlerine devredilerek, gerçek bir Aile Hekimliği’ne geçilmez. Avrupa standartlarından uzakta kalan bir aile hekimliği sistemi uygulanıyor ülkemizde. Haftada 70 saatlik çalışma sistemi ön gören bu yeni düzenleme insan haklarına aykırı bir düzenlemedir. Aile Hekimlerinin sistemli bir şekilde sadece kendi işini yapması hastanın da faydasına olacağı şüphesizdir. Piyon olarak artık kullanılmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum