Prof. Dr. Akkaya: Gribal Enfeksiyona Dikkat!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, gribal enfeksiyon hakkında bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Şubat 2011 10:56
Prof. Dr. Akkaya: Gribal Enfeksiyona Dikkat!

Ocak ayının ikinci yarısından itibaren havaların soğuması ve toplu yerde yaşam nedeniyle solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin artmalar gözlendiğini ifade eden Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, gribal enfeksiyon hakkında bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

Hastalığın ölüme yol açabileceğine işaret eden Akkaya, “Bu rahatsızlıkların en önemli nedeni virüslerdir, özellikle İnfluenza grubu virüslerdir. Biz buna gribal enfeksiyon tablosu diyoruz” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Baş ağrısı, vücutta yaygın kas ağrısı, halsizlik, dermansızlık, mide bulantısı, iştahsızlık, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve kızarma olmakla birlikte, en önemli bulguların solunum sistemi bulguları olduğunu ifade eden Akkaya, bunların ateş yükselmesi, kuru öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı olduğunu söyledi.

HASTALIĞIN ÖNEMİ
Hastalığın çok hızlı olarak solunum yoluyla öksürük, hapşırık hava alıp verme ile bulaştığını söyleyen Akkaya, “İnsanlar nefes alıp vermek durumunda olduklarından kışın okul, yatakhane, lokanta, hastane, kahvehane gibi kapalı ortamlarda birlikte bulundukları için hasta kişi kolay şekilde solunum yolları hastalıklarını bulaştırır.
Nitekim sayısı bilinmemekle birlikte Isparta bölgesinde oldukça fazla hastaya rastlanmaktadır” diye konuştu.

HASTALIK TEHLİKELİ MİDİR?
Hastalığın çocuklarda, yaşlılarda, astım bronşiti olanlarda, diyabet, tansiyon, böbrek, kalp hastalığı ve özellikle kanser hastalığı olanlarda çok ağır seyredip kısa zamanda zatürre ve solunum yetmezliğine hatta ölüme yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Akkaya, şöyle dedi, “Solunum sistemi etkilenmesi sonucunda genelde Sekonder Bakteriyel Pnömoniler (zatürre) gelişebilmektedir.
Diğer taraftan virüsün kendisi akut solunum yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu iki tablo iyi bir şekilde tedavi edilmelidir. O bakımdan hastalığa dikkat etmek gerekir. Bu hastaların özellikle Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından muayene, tedavi ve kontrollerinin yapılması gereklidir.”

ÖNERİLER
Akkaya, hastalıkla ilgili öneri ve korunma yollarını şöyle aktardı, “Gribal enfeksiyonu olup 1 hafta sonra şikayeti geçmeyenler, ek hastalığı olanlar, tekrar ateşi yükselenler, tedaviye rağmen öksürüğü geçmeyenler, nefes darlığı artanların mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına acilen müracaatı hasta açısından çok yararlı olacaktır.

KORUNMA İÇİN
Hasta olanlara, bulaşma döneminde izin verilmeli. Düzenli uyku, c vitamini yönünden iyi beslenme de önemlidir. Kişinin öksürürken ağzını kapatması, ortama ve insanlara fütursuzca öksürmemesi gerekir. Bu durumlarda bir mendille ağzın kapatılması uygundur. El, yüz, ağız yıkaması temizliği ve hijyen şartları, hastane ve okulların yatakhanelerinin havalandırılması, güneş alan odaların güneşlendirilmesi gerekir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.