Prof. Dr. Hasan Yasan'dan Kulak Sağlığına Dair Önemli Açıklamalar

Prof. Dr. Hasan Yasan'dan Kulak Sağlığına Dair Önemli Açıklamalar

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mart 2017 10:49
Prof. Dr. Hasan Yasan'dan Kulak Sağlığına Dair Önemli Açıklamalar

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yasan, “3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü”nde önemli açıklamalarda bulundu.

İşitme kayıplarında çoğu zaman çocuk tarafından söylenmediği için teşhis ve tedavi sürecinde gecikmeler yaşanabildiğini ifade eden Prof. Dr. Yasan, çocuğun televizyonu yakından izlemesinin, sürekli ses yükseltmeye çalışmasının ciddi bir işitme kaybı problemine işaret edebileceğini söyledi. Anne-babaları bu yönde uyaran Yasan, bu konuda dikkatli olmalarına dikkat çekerek erken teşhis ile tedavinin başarılı olabileceğini söyledi.
 

Yasan, kulak sağlığı hakkında şunları kaydetti: “İşitme ve denge organımız olan kulak, ses dalgalarını toplayıp elektrik sinyallerine dönüştürdükten sonra işitme siniri aracılığıyla beyne iletir. İşitme merkezinden algılanan verilerle algılama gerçekleşir. İletişim sağlamamızdaki en önemli organ olan kulak sağlığı sayısız nedenlerden dolayı olumsuz etkilenebilir. Kulak sağlığına ve işitme engellilerin sağlık ve gelişimlerine dikkat çekmek için 3 Mart günü Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak anılmaktadır.”

İşitme ile ilgili problemlerin anne karnında oluşabildiğini belirten Yasan,  doğuştan veya daha sonradan oluşan hastalıklar ile yaşanan işitme kayıpları hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti: “Doğumsal işitme kayıpları, Sağlık Bakanlığı’nın 2004 yılından itibaren başlattığı yeni doğan işitme tarama programları sayesinde çocuk doğduktan hemen sonra teşhis edilebilmekte ve tamamen duymayan bebeklerin bile 1 yaşında kulağa takılan Koklear implant (Biyonik iç kulak) sayesinde işitme ve konuşmaları sağlanabilmektedir. Sağlık Bakanlığımızın başlattığı bir diğer önemli proje olan "Okul Çağı Çocuklarda İşime Tarama Programı" da daha sonraki süreçte işitme problemi yaşayan çocukların teşhis ve erken tedavi almasını sağlayarak işitme engeli gelişmesinin önüne geçilmektedir. İşitme referans merkezlerinden bir tanesi olan SDÜ Hastanesinde de bu tür ameliyatlar başarı ile yapılmaktadır.” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.