Proje, Türkiye Üçüncüsü Oldu

Proje, Türkiye Üçüncüsü Oldu

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Kasım 2021 13:50
Proje, Türkiye Üçüncüsü Oldu

Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kara, Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fuat İnce ve Isparta Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Hekimi Uzmanı Dr. Yağmur Kara tarafından geliştirilen “iNOcap” cihaz projesi, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) düzenlenen “AR-GE Proje Pazarı”nda dereceye girdi.

Nitrik oksidin tıbbi uygulamalarda yeni bir yöntemle kullanımını sağlayan İnhale Nitrik Oksit Soğuk Atmosferik Plazma (iNOcap) cihaz prototipi, bu yıl onuncusu düzenlenen proje pazarında “Medikal Kategorisi”nde Türkiye üçüncülüğü ödülüne layık görüldü.

iNOcap cihazı tıbbi uygulamalar dışında gıda koruma ve işlemede; gıda kalitesini bozmadan mikrobiyal güvenliğini sağlıyor ve raf ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatıyor. Cihaz, ısıl ve kimyasal uygulama olmaması, yenilikçi bir teknoloji olması, düşük maliyet avantajlarından dolayı geleneksel sterilizasyon ve dekontaminasyon teknolojilerine göre büyük bir avantaj sağlıyor.

iNOcap projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ümit Kara, “Cihazın en dikkat çekici özelliği terapötik olarak birçok farklı klinikte eş zamanlı olarak hem inhale (solunabilir) hem de eksternal (cilt üzerine) şekilde uygulamaya imkân tanımasıdır. iNOcap cihazı tarafından üretilen Nitrik Oksitin; antiviral/antibakteriyel/antifungal özelliklerinin yanı sıra, solunabilir bir gaz olması ile özellikle Covid-19 pandemisinde antiviral bir tedavi şeklinde uygulanabilir olması da yine cihazın multifonksiyonel yapısını göstermektedir.” dedi.

iNOcap cihazının en büyük özelliklerinden birisini maliyetinin etkinliği olarak tanımlayan Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce ise cihazın harici bir kaynağa ihtiyaç duymadığını ve hastanelere ilave bir mali yük getirmediğini söyledi. İnce, prototipin ardından İNOcap ünitesinde seri üretime geçildiğini de belirtti.

Yoğun Bakım Uzm. Dr. Yağmur Kara da; “Ekip olarak yapmış olduğumuz sunumda; iNOcap cihazının solunabilir şekilde erişkin ve pediatrik yoğun bakım, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, plastik ve rekonstrüktif cerrahi gibi kliniklerde hayat kurtarıcı bir etkisinin olabileceği vurguladık. Ayrıca nitrik oksidin özellikle eksternal (cilt üzerine) uygulamaları ile diyabetik yaralar gibi iyileşmesi güç yaralar üzerinde etkili bir yara iyileştirici olarak kullanılabileceğini de belirttik. iNOcap cihazının geleceğin tedavi edici cihazları arasında yer alacağına inanıyoruz.” dedi.

iNOcap cihazının ilk tanıtımı, 16-19 Aralık 2021 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan TuVECCA Kongresinde ve 2. Acil &Yoğun Bakım Kurslar Sempozyumunda yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.