Rant Değil Can Güvenliği

Rant Değil Can Güvenliği

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ocak 2020 09:52
Rant Değil Can Güvenliği

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, Kentsel Dönüşümde asıl amacın, dönüştürülen yapılar ve alanlardan rant elde etmek değil, can ve mal güvenliğini sağlamak olduğuna dikkat çekti. Korkmaz, durum değerlendirmesi ve yol haritası için önemli bir çalışma başlattıklarını anlattı. 

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği kentsel dönümüme ilişkin olarak durum değerlendirmesi ve yeni yol haritası belirlenmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara yazı gönderdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, ilgili paydaşlara gönderdiği yazılarda şu görüşlere yer verdi;

“Kentsel dönüşüm düzenlemeleriyle, doğal afetlerde çökme riski taşıyan yapıların risksiz hale getirilmesiyle olası büyük yıkımların önlenmesi amaçlanmaktadır. Dönüşüm uygulamalarıyla, can güvenliğinin yanı sıra kullanıcı konforu da arttırılacak, kente daha nitelikli bir yapı stoğu kazandırılacaktır. Yenilemeler yapı ve çevresinin katma değerini yükseltecektir. Ama burada asıl amacın, dönüştürülen yapılar ve alanlardan rant elde etmek değil, can ve mal güvenliğini sağlamak olduğu unutulmamalıdır.

Kentsel dönüşümü sadece yapının yıkımı, yeniden yapımı ve bunun sonucunda elde edilecek rant olarak değil, bu süreçten etkilenen topluluğun, karşılıklı anlayış içerisinde ortak katma değer elde edebileceği bir sosyal dönüşüm süreci olarak da tanımlayabiliriz.

Bu bağlamda, kentsel dönüşüm projelerinin mekana ve yaşama olumsuz etkilerinin olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzde giderek yaygınlaşan Sosyal Etki Değerlendirme (SED) Raporları’yla, dönüşüm süreçlerinin olası olumlu ve olumsuz etkileri önceden araştırılıp tanımlanarak, bu etkilerin azaltılması için hazırlıklar

yapılır. Bu anlamda, Sosyal Etki Değerlendirme (SED) Raporları, dönüşüm projelerinde yaşanan olumsuzlukların en aza indirilmesi, empati yoluyla beklentilerin ortaklaştırılması ve uzlaşma yoluyla gerilimsiz kentsel ve sosyal dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi için bir gerekliliktir.

Isparta da Kentsel Dönüşüm’ de hangi durumdayız, hızlandırmak adına neler yapabiliriz ve Kentsel İyileştirme nasıl olmalı sorularına cevap almak adına, İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği olarak çalışma başlatıyoruz. Bu bağlamda yapacağımız çalışmanın altyapısını oluşturmak için, Isparta Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Afad ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, SDÜ Mühendislik Fakültesi, SDÜ Mimarlık Fakültesi, ISUBU Teknoloji Fakültesi ve Mimarlar Odasına resmi yazılmış ve 1 adet teknik elmanın görevlendirilmesi istenmiştir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.