Rektör Hoca İşin Aslını Açıkladı

SDÜ, Personelinin Hakkını Yok Saymaz...

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Şubat 2019 10:05
Rektör Hoca İşin Aslını Açıkladı


01.02.2019 tarihinde basında “Kadroya Geçen İşçiler Dertli” başlığı ile çıkan bir haber üzerine kamuoyumuzun konu hakkında bilgilendirilmesi zorunluluğu hâsıl olmuştur.

Bilindiği üzere Süleyman Demirel Üniversitemiz hızlı büyüme gösteren yükseköğretim kurumlarından birisi olarak çok sayıda ve farklı statüde personel istihdam etmektedir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 24 Aralık 2017 tarihli RG’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile eklenen Geçici 23.madde çerçevesinde taşeron işçileri olarak anılan personelimiz 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 4/D daimi İşçi diye anılan statüye kavuşturulmuştur. Tüm işçilerimizin bu geçiş işlemleri Nisan 2018 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.
375 sayılı KHK ile getirilen düzenlemede taşerondan geçen personel için öngörülmüş mevcut durumlarını gösteren özlük hakları düzenlemede belirtilen şekli ile uygulamaya geçirilmiştir.

Bu düzenleme öncesinde yapılan ihalelerde farklı tarihlerde ve farklı şirketler ile yapılmış olan sözleşme kapsamında çalışmakta olan işçilerimizin 4/D statüsüne geçişleri mevcut sözleşmelerine uygun olarak devam ettirilmesi bir zorunluluk olarak değerlendirilmiştir.

Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesinde taşeron üzerinden çalıştıkları sırada işçilerimizin ihale sonucu imzalanmış olan sözleşmelerinde herhangi bir servis ücreti bulunmamaktaydı. Dolayısıyla hastanemizde taşeron uygulaması sırasında personelimize böyle bir ücret ödenmiyordu. Ancak üniversite yönetimimiz sözleşmeleri farklı olduğu için servis ücreti alamayan personelinin durumunu, personel arasındaki adaletin sağlanması için aslında hiçbir kanuni zorunluluğu olmamasına ve de mali yükünü arttırmasına rağmen kendisine dert edinmiştir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile resmi bir yazışma süreci başlatılmış, HAK-İŞ Sendikasına bağlı Hizmet-İş Sendikasının temsilcileri ile iletişime geçilmiş ve servis ücreti alamayan personel adına mücadele başlatılmıştır. Süreç yoğun çabalar sonucunda olumlu sonuçlanmıştır. Bu çabalarımız sonucu geçen aya ait maaşların tamamında servis ücreti maaşlara yansıtılmıştır.

2018-Nisan ayından 2018-Aralık ayına kadar olan maaşlara yansıması gereken servis ücretleri ise toplu olarak Maliye Bakanlığına bağlı saymanlığı iletilmiştir.

Çalışanlarının hakkını çalışanlardan önce arayan ve çalışanlarını taşeron üzerinden çalışırken bile her zaman üniversite faaliyetlerinin ana unsuru olarak görmüş olan SDÜ, bu konuda cesurca ve tereddütsüz personeli adına hak arama mücadelesi içerisinde iken bazı kesimler ve eksik bilgiye sahip çalışanlarımız hastane ve üniversite yönetimini servis ücretlerini ödememek iddiası ile itham etmişlerdir. Yönetimimiz bundan büyük bir üzüntü duymuştur.

İki konunun altını tekrar çizmek elzem gözükmektedir. Birincisi üniversite yönetimi çalışanları arasındaki adaleti iş edinerek servis ücretleri alamayanların hakkının savunucusu olmuştur. İkinci olarak bu işlem üniversite döner sermayesine yük getirmesine rağmen gerçekleştirilmiştir. Üniversite yönetimimizin bu hassasiyetini kamuoyunun takdir ve sağduyusuna bırakıyoruz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.